Szele Tamás: Heti sorosozásunk

Vannak az embereknek szakterületei, amikkel jobban szeretnek foglalkozni, mint egyébbel, nekem ilyen Kína vagy az álhírek, esetleg az online sajtó elmélete és gyakorlata, Orbán Viktornak egyetlen ilyen kedvenc témája akad és ez Soros György.

Szerintem tegnap ki is rúgta örömében a ház oldalát vagy ha azt tán nem is, eljárt egy csűrdöngölőt, mikor meglátta Soros igen vitatott cikkét, mert tudta, hogy „témát kapott”, erre fog válaszolni ma reggel a Kossuth rádióban. Ahol egyébként és általában sem kell tartania kellemetlen kérdésektől, de ma alkalom nyílt a Nagy Alakításra – és élt is vele.

Hogy a Soros-írás mennyiben sértő vagy egyáltalán, problémás? Nos, én olvastam, méghozzá eredetiben, ehhez általában ragaszkodom, ugyanis én szeretném interpretálni a dolgokat saját magamnak és nem fogadom el mások értelmezését, itt is van: ezek alapján azt mondom, hogy való igaz, Soros György nem rajong Orbán Viktorért, azonban Soros írásánál még én is sarkosabb véleményt fejtettem ki, szintén tegnap. Soros csak közismert tényekre hívja fel a figyelmet és egyetlen dolgot szorgalmaz, konkrétan azt, hogy az Európai Unió ne engedjen Magyarország és Lengyelország zsarolásának a vétó-ügyben. Mondjuk tudom, hogy Orbán Viktor is olvas angolul, csak azt nem tudom, ő mit olvasott ehelyett?

Mert nem azt, amit én.

Már eleve azzal kezdte a mondókáját, hogy:

Soros György fenyegeti Magyarországot meg Lengyelországot. Utasításokat ad tulajdonképpen a brüsszeli bürokratáknak, hogy most akkor mit kell tenni. És szerintem erre született meg az a nyugodt és higgadt reakció tegnap a miniszterelnökök ülésén, hogy az a miniszterelnökök dolga, hogy hogyan kell egy vitát elrendezni.”

Ejha. Soros is cikket írt tegnap, én is, ugyanarról írtuk, ebből az következik, miszerint én is utasításokat adok a brüsszeli bürokratáknak. Hát, ha a Soros utasításait is annyira teljesítik, mint az enyémeket, Orbán nyugodtan alhat, de azért próbáljuk meg.

Kedves brüsszeli bürokraták, küldjetek nekem pénzt, sokat, mert szeretem, ha van. De jöhet ékszer vagy értékpapír is.”

Orbán azért kifejtette alaposabban is, mire gondol.

Ma a világpolitika legkorruptabb embere, az Soros György. Ugye a korrupcióhoz két ember kell: aki a pénzt adja, meg aki elfogadja. És Soros György nagyon sok politikust fizet. Tehát ő az, aki leginkább korrumpálja az európai politikát. Akik most megszólalnak, és a Soros-féle mesterterv végrehajtásában vállalnak szerepet a megszólalásukkal, vagyis támadják, zsarolni akarják Magyarországot meg Lengyelországot, azok bizony mind Soros György által korrumpált politikusok.”

Várjunk csak. Nem minket zsarolnak, mi zsarolunk, de ez még hagyján. 27 országból 25 nem ért velünk egyet, ezek szerint azokat már mind meg is vette szőröstől-bőröstől Soros György, ott vannak a mellényzsebében, és az első idézetből tudjuk, hogy minket is fenyeget, egy tegnapi KESMA-cím szerint „szemet vetett ránk”. Más KESMA-címekből meg azt tudjuk, hogy az amerikai elnökválasztások eredménye mögött is ő áll, akkor övé tulajdonképpen a teljes euroatlanti övezet mindenestől? Javasolnám ezek alapján, hogy ha igaza van a magyar kormánymédiának, nevezzük át Soros Györgyöt NATO-ra.

NATO György, nem is hangzik rosszul. Kár, hogy hülyeség.

De pedig Orbán szerint minket zsarolnak.

Ez valójában nem joguralom, hanem többségi uralom dolga. Azt szeretnék, hogyha a mostani helyzethez képest az uniós tagállamok többsége is rá tudná szorítani egyik vagy másik tagállamát arra, hogy valamit tegyen vagy ne tegyen.”

Azért bizonyos szempontból minden társulás arról szól, hogy megegyezünk másokkal abban, miszerint a mostani helyzethez képest egyes dolgokat teszünk, más dolgokat pedig nem teszünk. Ha én például viking lennék és más vikingekkel társulván – akkoriban és Skandináviában nagyon komolyan vették az egyenlő felek kooperáción alapuló társulását – azt tűznénk ki célul, hogy kiraboljuk Lindisfarne szigetét, ahol inkább birkákat zsákmányolhatunk, mint nemesfémet, elfogadom azt is, hogy bizonyos feltételek mentén részesülök a megszerzett javakból, de azt is, hogy míg tart az út és a rajtaütés, nem lázadok fel a parancsnok ellen és nem lopom el a többiek részét hazafelé, mert ha mégis megtenném, akkor első körben nagyon megvernek, második körben annál is jobban, harmadik ismétlés esetén beledobnak teljes páncélzatban a tengerbe ott, ahol a legmélyebb. De ugyanígy, ha tegyük fel aranyat ásni indulok Alaszkába más aranyásókkal szövetségben, ott is megegyezünk, hogy van amit tehet mindenki – például kereshet aranyat vagy vadászhat – és van, amit nem, például senki sem dolgozhat saját zsebre, nem rejtheti el, amit talált. Így néz ki, mikor a többség rászorít vele kapcsolatban álló másokat egy megkötött egyezmény alapján, hogy valamit tegyenek, illetve ne tegyenek. Nem merényletnek hívják ezt, hanem szerződésnek.


A vitának valójában nincsen köze a pénzhez, Magyarország ugyanis stabil ország, ahol a politikai vitáktól, Brüsszeltől függetlenül is meg fog valósulni minden olyan fejlesztés, amelyet a következő tíz évre terveztek. Magyarország az unió nélkül is fel tud venni kölcsönt harminc évre, mert stabil a megítélése a nemzetközi piacokon. Nemrég vettünk fel 2,5 milliárd euró (mintegy 900 milliárd forint) hitelt. Magyarország ma olyan erős lábakon áll, hogy nem csupán átvészel bármilyen nehéz időszakot, de közben fejlődni is tud.”

Amit meg kell adni, éspedig kamatostól. Az uniós helyreállítási alapot nem kéne megadni. Ami az erős lábakat illeti, csak azt szeretném megkérdezni: kinek az erős lábain?


Mondott még mást? Migránsozott, sorosozott, előadta a legszebb ünnepi műsorát, tűzijátékkal, aztán a végén rátért a járványhelyzetre is, ha már sehogy sem lehet a koronavírust Sorosnak tulajdonítani. Olyant mondott, ami kétségbevonhatatlan, de azért járna érte neki egy babérkoszorú vagy babérköszörű a delphoi, netán dodonai jósdától.

Az, hogy ez most megállt, ebből az is lehet, hogy majd felfele indul meg, meg az is, hogy majd lefele indul meg. De semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy túl lennénk a nehezén.”

És ugyanez várható belföldön épp úgy, mint külföldön, tehát a jóslat az egész világra érvényes! Vagy így lesz, vagy úgy, de sehogyan másként nem lészen, mint ahogy történni fognak a dolgok. Azt nem tette hozzá, hogy minden túlsó parttal szemben megtaláljuk az innensőt, de mondhatta volna.


Akkor jelenleg itt tartunk.

Összefoglalva: Soros, Soros, Soros, háromszor is Soros.

Én meg megyek bevásárolni, pedig a nyócker romos, dohos, koszos, legfőképpen szmogos.

Na, ezért nem vagyok én miniszterelnök.

Mert négyféle rímet is tudok mondani arra a névre, amit Orbán csak ismételni tud.

Túlképzett lennék a munkakörére.


 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!