Szele Tamás: Hajléktalan lelkek

Gogol megírta a Holt lelkeket, a Magyar Nemzet meg a hajléktalan lelkeket, és elég sokat kellhetett gondolkodjanak a dolgon: de sikerült, újabb politikai legenda terjed Budapesten, ami ráadásul eléggé önellentmondásos is.

Akkor lássuk a medvét. Azt írja a lap, miszerint:

Hajléktalanok voksaira hajtanak a baloldali politikusok

A csepeli idősek mellé is otthontalanokat akartak költöztetni Karácsonyék

Gyors és rettenetes katasztrófát akadályozott meg tavaly a fővárosi Fidesz–KDNP-frakció azzal, hogy nem engedte idősotthonokba költöztetni a fedél nélkül élőket. Egyre valószínűbbnek látszik, hogy a hajléktalanok mozgatásának terve mögött a politikai haszonszerzés szándéka húzódik meg.

Sikerült a budapesti idősek otthonában élő embereket megmenteni attól, hogy Karácsony Gergely javaslatára a téli időszakban hajléktalanokat költöztessenek melléjük. Az idősek ellátása és a hajléktalanellátás nem összekapcsolható, ezért a Fidesz–KDNP fővárosi képviselői nem támogatták az indítványt – nyilatkozta korábban Csepel polgármestere. Borbély Lénárd most egy friss Facebook-bejegyzésében elmondta: nem sokkal az önkormányzati választások után, 2019 novemberében a Fővárosi Közgyűlés előterjesztései között egy olyat találtak, ami megnyitotta volna a fővárosi idősotthonokat a hajléktalanoknak. Karácsony Gergely javaslata az volt, hogy a hajléktalanokat és az időseket ugyanazon épületekben lássák el a főváros teljes területén.” (Magyar Nemzet)
Hát, valóban volt egy vita, ha nem is egészen és pontosan erről, hanem arról, hogy hol legyen a hajléktalanok önkéntes karanténja, ahová bevonulhatnak, ha úgy érzik, ez szükséges volna. Ezt tervezte a főpolgármester Csepelre, a Táncsics Mihály utcában lévő egykori iskolaépületbe, ami azonban nem idősotthon, és ez a terv futott zátonyra Csepel polgármesterének tiltakozásán. Hogy volt-e olyan terv tavaly novemberben a Fővárosi Közgyűlés előtt, ami összevonta volna az idős- és hajléktalan-ellátást, azt nem állíthatom és nem tagadhatom, ugyanis Borbély úr idézett Facebook-bejegyzésében nem jelöl meg semmiféle forrást. Ha volt: ostobaság volt, de lehet, hogy félreértettek valamit. Nem először történne ilyen tévedés, ha az ember félre akar érteni egy hivatalos iratot, félre is érti. Azonban a hajléktalan-karantén ügye megoldódott, ha nem is zökkenőmentesen, a főpolgármester a budapesti Városházán ad helyet az intézménynek, a Gerlóczy utcai szárnyban, mely később a Budapest Galériának ad majd otthont. De az később lesz.

Viszont – hogy kerülnek ide a voksok? Mutatom az írás folytatásából:

A Csepel.info értesülései szerint a Táncsics Mihály utcai épület nem véletlenül került Karácsonyék látóterébe. Az épület egy olyan önkormányzati körzethez tartozik, ahol kis különbséggel tudott nyerni a Fidesz tavaly októberben. Márpedig Csepelen egyetlen önkormányzati körzeten múlt a kormánypárti többség. Pár tucat új szavazó megjelenése tavaly elég lett volna ahhoz, hogy eldőljön egész Csepel sorsa. Mint sejthető, a józsefvárosi Oltalom Karitatív Egyesület menedékéről érkező hajléktalanok többségében a baloldali jelöltet támogatták volna, így a körzet megnyerésével teljes Csepel vihető lett volna, illetve vihető lesz két év múlva.”

Hát, azért ez így elég nagyívű eszme. Már alapvetően az bátor feltételezés, hogy a hajléktalanok mondhatni tömbként általában baloldaliak (igazából nem nagyon politizálnak), azt fel lehet tételezni ugyan, hogy nem rajonganak azért a kormányért, ami törvényt hozott ellenük és az sincs kizárva, hogy a körükben lenne hatása anyagi helyzetük miatt a szavazatvásárlásnak: de látok én itt egy alapos logikai hibát, egy nagy lyukat az érvelésen. Mikor lesznek legközelebb önkormányzati választások? 2024-ben, ősszel, tehát nem két, hanem három és fél év múlva. Ugyan a Csepelre a nyolcadik kerületből kerülő hajléktalanok továbbra is az Oltalom nyolcadik kerületi menhelyére lesznek bejelentve – minek jelentenék át őket? Hogy fogyjon a papír? – de mégis, csak udvariasan kérdezném: meddig is tart ez a karantén?
Négy és fél évig?

Ez a legpesszimistább becslés, amit eddig hallottam, ha nem polgármester mondja, rémhírterjesztésnek is beillene. Dehogy tarthat annyi ideig, addigra már a vakcina is rég meglesz, híre-hamva sem lesz akkor már a járványnak, a hajléktalanok akkorra már azt is elfelejtik, hogy volt karantén. Különben érdekesen gondolkodik az írás, mert egyfelől valóban csak pár tucat voksot emleget, de a vége felé azt mondja:

Ezzel kezdetét veheti a nagy liberális sakkjátszma a kerületi hajléktalanszállók között, ahol az előzetes becslések szerint hiányzó baloldali szavazatok könnyedén pótolhatók a hajléktalanok áthelyezésével, amennyiben az általuk kívánt szállókat létrehozzák a kormánypárti kerületekben.”

Azért Budapest kerületei elég népes helynek számítanak, pár tucat ember ide-odaköltözése kevés választást döntene el, és amit esetleg mégis igen, az amúgy is erősen bizonytalan lenne… a nyolcadik kerület összlakossága 2019-ben 76 916 fő volt, Csepelé 76 092 fő, szóval itt egy választás befolyásolásához tízezreket kéne mozgatni, de legalábbis ezreket mindenképpen.

Viszont mi lehet a következménye annak, ha az amúgy is ezer sebből vérző hajléktalan-ellátást még ráadásul a választókörzetek határaitól is tesszük függővé? Az, hogy még nehezebb helyzetbe kerülnek a karitatív szervezetek, még több problémájuk lesz, még több támogatástól esnek el. És már így is túlterheltséggel küzdenek: a járvány hatására megjelent egy új hajléktalan-réteg, akik eddig a különböző cégek munkásszállásain laktak, de állásukkal együtt a fedelet is elvesztették a fejük felől, szóval a velük foglalkozó szervezetek, alapítványok sokkal nehezebb helyzetben vannak már így is, mint korábban. Mi több, nyakukon az abszurd és betarthatatlan hajléktalan-törvény is: nem összeesküvés van itt, kérem, amit lelepleztek, hanem baj, minden politika nélkül is.
Arról már nem szólnék, hogy a kormány saját állítása szerint minden hajléktalannak biztosít ellátást, vagyis a hivatalos adatok szerint Magyarországon 9800 éjjeli menedékhely és átmeneti szállás áll a hajléktalanok rendelkezésére, a nappali melegedők száma pedig eléri a 7600-at. Tehát ha elfogadjuk, hogy nem tévednek, akkor az országban nem lehet több fedél nélkül élő ember 17 400-nál. Ennyien csak egy helyre gyűjtve tudnának választást eldönteni. Vagy mégsem ennyien volnának?

Hanem jóval többen?

Akkor miért csak ennyiről beszélt a kormány tavalyelőtt, a törvény előterjesztése során?

No, mindegy, abszurd az egész gondolatmenet, a legabszurdabb, hogy még Iványi Gábort is belekeverték és azzal rágalmazzák, hogy ő szervezné a „politikai akciót”. Három és fél évre előre.

Nem akció van itt, kérem.

Hanem nyomor, minden politika nélkül.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!