Szele Tamás: Ellenforradalmi Ifjúsági Napok

Nincs mese, a Fidesz fiatalít. Olyan fiatal és ruganyos lesz, mint senki más, áramvonalasan suhan majd a biztos négyharmad felé, csak ez a fiatalítás, ez kell neki, semmi más.

Persze, nem úgy oldják meg, hogy isznak az Örök Ifjúság Forrásából, amit felfedez majd nekik a Ponce de León, ugyanis az Floridában nincs, hanem egészen másképp. Olyan fideszesen.

Ab ovo nehezen érthető, hogy minek fiatalít egy párt, aminek a nevében benne van, hogy fiatal, mondhatni kötelező jelleggel az, csak ez az ifjúság az elmúlt harminc év folyamán hogy úgy mondjam, kissé éretté vált. Némileg ráncos is, de csak módjával, őszülget és ezzel megvalósítja a tisztességtelen őszes halánték jelenségét, de összességében azt mondhatjuk: a legrandább férfikorában jár. Még elég erős ahhoz, hogy nagyokat üssön, de már elég vén a konzervatív vaskalapossághoz. Szóval legalább annyira fiatal, mint amennyire demokrata.

És mégsem azt az eredményt hozta az önkormányzati választásokon, amit várt. Nem is értem: saját állítása szerint a párt fiatal is, erősebb is mindenkinél, formában is van, szóval hol a baj? Ezt azóta is magyarázzák, főleg saját maguknak, volt már hibás Borkai, volt már hibás a sajtó (olyasmi, amiért a sajtót ne lehetne hibáztatni: nincs), és, ahogy Huth Gergely, a Pesti Srácok főszerkesztője oly szépen megfogalmazta, az is gondot jelentett, hogy „valamiért nem érték el azokat a fiatalokat, akik mindig csak a telefonjukat nyomkodják”. Erre tromfolt rá Bayer azzal, miszerint „a 18 és 30 közötti generáció egy olyan légüres térbe kezd kerülni, olyan ideológiákban kezd gondolkodni és hinni, ami már neki is hátborzongató.”

Akkor nincs mese, meg kell szólítani a fiatalokat, nertársak, arccal az ifjúság felé!

Az első megszólítás, ami valószínűleg kísérleti lehetett, a mindenszo.hu hasábjain történt és kissé félresikerült  ugyanis a megszólítás ténye vitathatatlan, csak nem azzal kellett volna kezdeni a párbeszédet, hogy az ifjú generációt jó vastagon elküldik az anyjába. Egy ilyen megszólításból nem sok jó szokott származni, ha nem hiszik, próbálják ki az első veretesebb kocsmában, a kísérletezők szintén veretesek lesznek.

Hát így nem megy. Akkor hogy kéne?

Mit csinálnak a fiatalok?

A fiatalok a mobiljukat nyomkodják, mint nagy klasszikusunk, Huth nertárs oly találóan jellemezte őket.

Akkor a mobiljuk felől kell őket megközelíteni. A fiatalok szívéhez a wifijükön keresztül vezet az út, kérem.

Ennek jegyében képesek voltak tényleg a mobil felől közelíteni! Tegnap két hír is érkezett a témában, az első az, hogy a Fidesz uniós parlamenti képviselője, Tóth Edina 

az Európai Parlament plenáris ülésén üdvözölte, hogy napirendre került a mobiltöltők egységesítéséről szóló kezdeményezés, mely egyaránt szolgálja a fogyasztók és a környezet érdekét. Sajnálatát fejezte ki viszont azzal kapcsolatban, hogy bár több mint 10 éve napirenden van a kérdés, máig nem hozott eredményt.

Jelentősen csökkennének a fogyasztók költségei, ha az egységes töltő nem csupán a mobiltelefonokhoz, hanem tabletekhez, e-könyv olvasókhoz és más hordozható eszközökhöz is illeszkedne” – emelte ki a néppárti politikus.

A fideszes EP-képviselő elengedhetetlennek tartja, hogy a fogyasztók szabadon dönthessenek arról, vásárolnak-e új töltőkészüléket az új eszközhöz. Szerinte ez csak úgy érhető el, ha az egységes töltő bevezetésével egyidejűleg megszűnik az eszköz és a töltő együttes értékesítése.

Az új rendelkezés a környezetvédelem szempontjából is kedvező lenne, hiszen jelentősen csökkenne az elektromos hulladék mennyisége”- zárta felszólalását a fideszes politikus.”

Csak leshetett a sok avas brüsszelita, ahogy az Edina odacsapott az asztalra frissen, fiatalosan, életerősen, környezetvédő módon.

Hát nem azért lestek, hanem azért, mert ezt nem kell követelni. Illetve, lehet vitatkozni a törvényi szabályozásán és irányelvein, csak éppen a mobiltelefonok töltői ettől teljesen függetlenül évek óta szabványosak. Nem is annyira törvényi okokból, bár az EP már 2014-ben elfogadta az erről szóló előterjesztést: piaci okokból. Jelenleg – de tán már 2011 óta, akkor kezdett terjedni a piacon ez az elv – a micro-USB a szabvány, most tervezik az áttérést az USB-C-re, technikai okokból, de egységes most is, egységes is lesz. Ez alól csak az Apple készülékek képeznek kivételt, de azok nem az Unióban készülnek.

A vita nem is a csatlakozók miatt zajlik, hanem a töltők miatt. Azok ugyanis bizony máig készülékspecifikusak, nominálisan ugyan majdnem azonos értékeket adnak le, de mégsem életbiztosítás egyik készülék töltőjét a másikhoz használni, mobilét tablethez és viszont, főleg, ha van rajta gyorstöltő funkció is, kárt tehet a vasban az idegen töltő. Erről szólt a dal, nem a korábbi csatlakozó-vitáról, Tóth Edina azonban olyan bátran szólt a tárgyhoz, hogy felmondta majdnem szó szerint az előterjesztés szövegét. Íme, itt van az eredeti:

A képviselők az elektronikusszemét-mennyiség csökkentése és a fogyasztók életének megkönnyítése érdekében az egységes mobiltöltő kötelező bevezetését szorgalmazzák.

A képviselők a rádióberendezésekre vonatkozó 2014-es irányelvben már kérték egy egységes mobiltöltő kifejlesztését, és felhatalmazták a Bizottságot arra, hogy eljárjon az ügyben.

A Bizottság az egységes töltő kifejlesztésére ösztönözte az iparágat, de ez a megközelítés az uniós törvényhozók szerint nem hozta meg a kívánt eredményt: a különböző gyártók önszorgalomból nem fejlesztenek ki egy általánosan használható töltőt.

Az egységes töltőnek minden mobiltelefonnal, táblagéppel, e-könyv olvasóval és egyéb hordozható berendezéssel működnie kell, jelentik ki várhatóan a képviselők.

A hétfői vitát egy későbbi plenáris ülésen állásfoglalással zárják a képviselők.

Az eldobott régi töltők becslések szerint évente több mint 51 ezer tonna elektronikus hulladékot jelentenek.”

Ilyen ügyekben a győzelem titka a hangos egyetértés: és különben is, mit akarunk? Felszólalt?

Felszólalt.

Mobil-ügyben?

Mobil-ügyben.

Kedves fiatalok, tessék lelkesedni.

Meg a Fidelitasért is. A szervezet (amibe jó ideje nincs tagfelvétel, tehát rejtély, hogyan fiatalít ez az ifjúsági pártalakulat) szintén beállt a szexi-fancy-trendi vonalba. Kezdeményezést indítottak tegnap, ha erre nem fognak tolongani a fiatalok, hát semmire. Lássuk a medvét! 

Készíts egy szelfit te is Kölcseyvel és nyerj egy DJI drónt vagy éves Spotify előfizetést! (…)

Pályázati feltételek:

Nincs más dolgod, mint

   1. Készíteni egy szelfit egy Kölcsey tábla, felirat, arckép, szobor vagy egyéb, Kölcseyt ábrázoló műalkotás előtt,
   2. Keresni egy Kölcsey idézetet, amit a fénykép alá írsz,
   3. Feltölteni az instára #azénKölcseym #Fidelitas hashtag használatával a képet.

Utána gyűjtsd a like-okat!

A pályázaton 14. életévüket betöltött magyar állampolgárok és az Európai Gazdasági Térség tagállamainak állampolgárai vehetnek részt. A pályázatra amatőr és hivatásos fotósok is nevezhetnek. Pályázni 2019. január 13. napján vagy azt követően készült fotókkal lehet.

Díjazás:

   1. helyezett: DJI Tello Drón (35 000 Ft értékű) + Spotify éves előfizetés (15 000 Ft értékű) + VR Park belépő– A jövő vidámparkja (8000 Ft értékű)
   2. helyezett: Spotify éves előfizetés (15 000 Ft értékű) + VR Park belépő – A jövő vidámparkja (8000 Ft értékű)
   3. helyezett: VR Park belépő – A jövő vidámparkja (8000 Ft értékű)”

Ha valamiből tömegmozgalom lesz, ebből mindenképpen. Azok a csábító jutalmak, kérem! Drón, Spotify, vidámpark! Esetleg még ígérhettek volna vattacukrot is (tudom, hogy ez nem egy klasszikus vidámpark: ők nem tudják), fejedelmi bőkezűség, majdnem semmiért! Fiatalos, áramvonalas, energikus, modern!

Körülbelül olyan korszerűen hat, mint amikor a hetvenes években kopaszodó kultúrkáderek értekeztek a diszkózene esztétikájáról és szerepéről a forradalmi népmozgalmakban. Van olyan vonzó ez is, mint egy KISZ-pályázat protest song-témában.

Az, amivel valóban megszólíthatnák a fiatalokat – jelesül, hogy kikérik a véleményüket és meg is hallgatják, sőt, komolyan is veszik – fel sem merül.

Egyszerűbb egy szelfi Kölcseyvel.

Ebbe fog belebukni ez a rendszer, ahogy ebbe bukott bele 1989-ban az a másik is.

A látványos látszatintézkedésekbe.

Esetleg megrendezhetnék még a Forradalmi Ifjúsági Napokat is.

A NER jellegére való tekintettel „Ellenforradalmi” névmódosítással.

Csak fiatalosan!