Szele Tamás: Egy elmaradt tűzijáték

A hírnek ketten biztosan fognak örülni: Csuri és Spárga, az én két macskám. Mármint annak, hogy idén, augusztus huszadikán elmarad a tűzijáték.

Elmarad a többi ünnepség is, de azokkal ők nem foglalkoznak, legalábbis régen jártam velük körmeneten – aztán, hogy mások mit szólnak a dologhoz, azt még majd meglátjuk.

Mert kétségtelenül ez most a legfontosabb hír: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be.

A járványügyi védekezés miatt elmaradnak az augusztus 20-ai ünnepségek, beleértve a tűzijátékot és a légiparádét is, az egyetlen kivétel a tisztavatás lesz – jelentette be a csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely indoklásként azt mondta, a fertőzés veszélyét leginkább az ilyen tömegrendezvények hordozzák magukban.
A miniszter hozzátette, ha lehet, akkor később megtartják ezeket az ünnepségeket, de idén nagy valószínűséggel teljes egészében elmaradnak.” (MTI)

Hát, mondjuk nagy meglepetés senkit sem ért, már vasárnap hallatszottak olyan hangok, hogy erre sor kerülhet. Eredetileg három napos ünnepségsorozatot terveztek, durván egymilliárd forintos tűzijátékkal, amely terv azonban sokak ellenszenvét vívta ki, bár ez más esetekben nem sokat szokott számítani – most sem a tiltakozásokra hallgathatott a kormány, hanem sokkal inkább járványügyi intézkedésnek tekinthető a halasztás.

De jó, mondanák sokan, lesz pénz a Lánchídra, illetve annak felújítására, hiszen az elmaradó ünnepségekre eredetileg 6,57 milliárd forintos keretszerződést kötöttek az Antenna Hungáriával. A tűzijátékra ezen felül még külön legalább 910 millió forintot szántak volna, hogy legyünk teljesen pontosak, akkor ez a pénz megmarad, értelmesebb dolgokra lehet költeni.

Dehogy lehet. Gulyás Gergely nem mulasztotta el közölni, kérdésre válaszolva, hiszen Kormányinfó volt, hogy:

Drukkolunk továbbra is fővárosnak, hogy valamilyen területen egy kiírás sikeres legyen, amit kormány vállalt, ahhoz tartja magát, a felújításokra 80 milliárd forint támogatást ad, erről még 2018-ban döntöttek Tarlóssal Istvánnal, ehhez a kormány tartja magát.

Ugyanez vonatkozik a Lánchíd felújítására, ott is érvényben marad a kormány 6 milliárdos segítsége. Ha a főváros nem képes megoldani maga ezt helyzetet, az Országgyűlésnek kell az ügyben olyan törvényt alkotnia, amely lehetővé teszi a kormánynak a beavatkozást.”

Tehát nem adnak több pénzt a fővárosnak, csak amennyiről eddig is szó volt. Lánchíd ide, Lánchíd oda. Később még hozzátette, mintegy magyarázatként a „drukkolás” kifejezésre:

Gyenge csapatnak is lehet drukkolni, mi is így vagyunk a főváros vezetésével.”

Lehet, de azért a labdájukat kiszúrjátok.

Fontos még, hogy augusztus 15-ig érvényben maradnak a korlátozások az 500 főnél nagyobb zenés-táncos rendezvényekre, a továbbiakról július végén döntenek.

A védekezés sikeréhez a szabályok fenntartása és betartása szükséges”

indokolta a döntést Gulyás Gergely, aki a maszkviselést is kiemelte. Hogy a zenei fesztiválokkal mi lesz, az, láthatjuk: kérdéses, azonban a futballmérkőzésekkel nem lesz semmi, de ezt nem az indokolja, amit a józan ész mondana, miszerint magyar futballmérkőzésen akkor jön össze ötszáz ember, ha kötéllel fogják őket. Nem, Gulyás szerint a focimeccseket azért lehet megtartani, mert

Nagy különbség a focimeccs és a zenés rendezvények között az alkoholfogyasztás”.

Hát, mondjuk ilyen indoklást sem hallottam még, és az olyan stadion is kevés, ahol nincs sör – de ne keressünk Kormányinfóban logikát. Akkor ezek szerint viszont nem marad el a tisztavatás, és ha azt megtartják, valószínűleg az állami kitüntetéseket is kiosztják, meglesz a rendes évi aranyeső.

Amiről nem esett szó, de igen érdekes kérdés, az az, hogy mi történik a Trianon századik évfordulójára tervezett megemlékezésekkel, melyeknek eredetileg szerepük lett volna a három napos ünnepségsorozatban is. Az más kérdés, hogy maga az évforduló korábban volt, de magát a központi megemlékező ünnepséget – melynek része lett volna a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyének nevezett föld alatti emlékmű átadása, felavatása is – épp augusztus huszadikára halasztották. Mármint ma délelőttig így tudtuk. Ezek szerint most sem fogják átadni: nincs szerencséje a kormánynak a Szabadság térrel és környékével, ha oda állítanak valami szobrot, annak rendszerint elmarad az átadása, a német megszállásra emlékező öntvényt sem avatták fel máig, pedig ott áll már jó ideje.

Tehát sok minden elmarad, jószerével minden tervezett program, amitől azért nem fog gyászba borulni a teljes népesség, mert ebben a mostani helyzetben jobb is így: elmarad egy csomó pazarlás, de ne örüljünk, a megtakarított pénzt akkor sem fogják szükségesebb dolgokra költeni, ha a kasszában marad. Direkte azért, hogy ne örüljön a pesti nép, nem érdemli meg az örömöt.

Ami az utazási lehetőségeket illeti, a különböző országok vasárnap bejelentett színbesorolása érvényben marad, azonban egyes országokon belül különbséget tehetnek bizonyos régiók között – értem, különbséget tehetnek ugyan, azonban miképpen ellenőrzik, hogy ha én mondjuk Románia felől térek haza Magyarországra, akkor én a kevéssé fertőzött Bihar megyében tartózkodtam, vagy a nagyon fertőzött, Kárpátokon túli területeken? Elfogadják a kérdésben úri becsületszavamat? És mi van akkor, ha munkaügyben el kell utaznom egy most még zöld besorolású nyugat-európai országba, ámde míg ott tartózkodom, elharapózik a járvány náluk, és már sárga lesz a besorolása, mire visszaérek? Gulyás erről azt mondta, hogy a belépésnél azt fogják nézni a határon, hogy az odaérkezéskor az ország milyen színű besorolású volt.

Ez adminisztratív szempontból megoldás, csak járványügyiből nem az: mindegy. Hiszen az is felfoghatatlan, hogyan lettek ilyen és amolyan besorolásúak a különböző országok.

Hölgyeim, uraim, koncentráljunk a helyi jelentőségű hírekre: nem lesz tűzijáték, minek következtében háziállataink idegrendszere ép marad.

A kutyák és a macskák köszönik, kár, hogy nem szavazhatnak.

Mi meg járjunk sokat futballmeccsre, ha el akarjuk kerülni az idült alkoholizmus kialakulásának veszélyét, mert ott aztán nincs ital soha…

Nos, ennyi értelme volt a mai kormányinfónak.

A Lánchíd sorsáról pedig továbbra sem tudunk biztosat.