Szele Tamás: Debrecenbe kéne menni

Ha hiszik, ha nem: én sejtettem. Valahogy éreztem, hogy eljön majd ez a nap is, mikor a fővárosi státusz fogja magát, szedi a betyárbútort, megemeli a Parlamentjét és elköltözik erről a kozmopolita Budapestről valami hazafiasabb helyre. Mondjuk Debrecenbe, mert az már volt magyar főváros kétszer is: 1849-ben és 1944-ben, mikor nehéz idők jártak.

Hanem vannak atyafiak, akik szerint most sem különb a helyzet: ugyan se török, se tatár, se tokos német, se muszka nem mutatkozik, csak a tulajdon polgártársaiktól óvnák a hazát, az meg olyan dolog, mint az autoimmun betegség: a szervezet saját magát pusztítja el, ha hagyják. No, de lássuk, miről beszélek, mert érdemes megtekinteni.

Ezt fújta elém a szél a világhálón:

Országos népszavazási kezdeményezés, hogy Magyarország fővárosát helyezzék át Debrecenbe!

Ezennel népszavazást kezdeményezünk

Ezzel a Minden Szó szerkesztősége a 2013. évi CCXXXVIII. törvény a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról értelmében a Választási Bizottsághoz fordul.

Az alábbi kérdést nyújtjuk be a Választási Bizottsághoz:

Akarja-e, hogy Magyarország fővárosa címet Budapest helyett Debrecen vegye át?

2019. október 14-én a Választási Bizottsághoz beadjuk népszavazási kezdeményezésünket.

A mindenszo.hu szerkesztő Csapata”

Nem javítottam a nagybetűs Csapatot, mert túl sokan nem lehetnek, legalább a betűjük legyen nagy, ha mást is mond a magyar helyesírás, melyet ismerni Illyés Gyula szerint jellemkérdés – hogy is mondta?

Az írás és a beszéd módja mindenkit leleplez. Jól beszélni és írni magyarul, ez tehát igazából: jellemkérdés.”

Hát bármit is mondjon ez a jöttment Illyés, mármint a Minden Szó nem nagyon ismerheti, azért rég olvastam én ekkora szamárságot. Lecserélni a fővárost egy vezetőváltás miatt? Aztán a ceruzáját is malomkővel hegyezi az úr?

No, de azért áruljam el: nem ismeretlen a Minden Szó előttem. Mások előtt sem: ez egy ultrakormánypárti orgánum, ami már hosszú ideje érdekes dolgokat kezdeményez. Például, mikor a svéd kormánynak nem tetszett ez és amaz Magyarországon, akkor hadat ugyan nem kívántak üzenni, de az IKEA bojkottjára mozgósították volna a magyar nemzetet. Hogy az IKEA-nak az ég egy adta világon semmi köze a Svéd Királysághoz, lévén nem állami- hanem magánvállalkozás? Azt ők el sem tudják képzelni, nekik minden nemzethez és – főként! – kormányhoz kötődik, ami mégsem, az nincs is.

Más alkalommal meg valóságos listát tettek közzé a szerintük „kártékony” értelmiségiekről, ezt engedelmükkel idézném is:

Íme az 500 szellemi terrorista, akiktől minden kulturális támogatást el kellene venni!

Minden támogatást megszüntetni, azonnal!

Íme az 500 szellemi terrorista listája, akik beszüntetnék a másként gondolkodókat, a más véleményen levőket, akik nem a liberális kultúra szekerét tolnák, akik megírják, hogy kik uralkodnak a kultúra felett immáron 28 éve. Ezek az aláírók törölnék el a Föld színéről Szakács Árpádot is, aki megírta a valóságot. Ez az 500 aláíró a sajtószabadság és a kultúra ellensége. Minden kulturális támogatást megvonni ezektől az antidemokratáktól! Azonnal! Alföldi Róberttől Babarczy Eszterig!”

A névsort azért mégsem közölném, sok az az ötszáz név, terjedelmes, nálunk el sem férne, meg hát ez egy éves történet, azóta biztos bővítenék már, csak valamiért nem teszik. Volt még egy húzásuk: azt követelték szintén akkortájt, hogy a még középiskolás Nagy Blankát rúgják ki az iskolából (de máshová se lehessen felvenni, sőt, magánúton se érettségizhessen). Hogy ezt hogyan gondolták kivitelezni, miféle jogi alapon, meg nem vagyok mondhatója, mert erre törvényes lehetőség nincs: de nagy akarások feszítik az ő keblüket.

Most például az, hogy Debrecenbe kéne menni, fővárosnak kéne lenni. Ez nagyon érdekes volna, elképzelem, amint szétbontják a Parlamentet, hogy majd a Nagyerdőn rakják össze, viszik a Fehér Házat is, elterelik a Dunát, kapják a Gellérthegyet, áthajítják az új helyére (így aztán ott is lenne hegy, emitt meg nem, mert nem érdemeljük), szóval, költöztetik a fővárost, szedik a sátorfáját.

Lefogadom, hogy debreceni embernek köze nincs ehhez a szamársághoz, mert akit én onnét ismertem, mindnek több esze volt ennél sokkal.

A végére hagynám az orgánum mottóját:

Politikailag inkorrekt portál. Nem vagyunk PC-k, nem is leszünk sosem.”

Ami abból is remekül látható, hogy semmiféle impresszumuk nincs: impresszum néven egy gmail-címet adnak meg, aztán válaszolnak, akinek akarnak: mi legalább nevén nevezzük a szerkesztőbizottságunk tagjait, ők azt sem teszik. A főszerkesztő neve azért ismert előttem, de ha nem akarja közzé tenni, én sem teszem, nem sértem meg a személyiségi jogait – megértem az érzelmeit, azt a lapot én is szégyellném.

Azt írják, soha nem lesznek politikailag korrektek.

Készséggel elhiszem.

És épeszűek mikor lesznek majd, urambátyám?

Az is sohanapjára várható?

Tetszik látni, kérem, ha ezt tudjuk, bezzeg mindenki Tarlósra szavazott volna – nehogy egy politikailag inkorrekt, ám szélsőségesen kormánypárti lap egyszer csak fogja magát, és Debrecenből csináljon fővárost.

Mert nekik ezt is lehet.

(Kiemelt kép: a pulykakakas Debrecenbe megy…)