Szele Tamás: Csendes éj

Nálunk, kopogjam le, csendes volt az éj, csak a mélységekben feszültek egymásnak rettentő erők, de az ünnepi békesség pusztán a felszín fecsegését csitította: nézzünk körül kicsit, mi minden történt, míg mi családdal és a vacsorával foglalatoskodtunk meg az emésztésünk teljes tönkretételével?

Szóval lássuk, csak: mit hozott a Jézuska?

Első sorban, amint a Népszava írja és nincs okunk kételkedni a hír valós voltában, visszahozta minékünk Habony Árpádot. Nem tudtuk, ki hiányzik: most meg azt nem tudjuk majd, mihez kezdtünk eddig nélküle. Esküszöm, ha jéglavinát hozott volna helyette, annak is jobban örülhetnénk, de ez van. Márpedig ez arra mutat, hogy kormánykörökben megint érdekütközések tapasztalhatóak. Nem szeretnék mélyebben belemenni a Budapestre alkalmazott kremlinológiába, de amint látjuk, több klikk küzd egymással – csak nem a hatalomért, hanem azért, hogy ki szolgálhassa ki a hatalmat.


Habony-Rogán, két jóbarát?

Szóval, mikor 2018-ban Habony Árpád és emberei kiszorultak Orbán Viktor közvetlen környezetéből, a helyüket Rogán Antal miniszterelnöki kabinetvezető köre vette át. Azonban a rogáni propagandaminisztérium egészen egyszerűen sikertelen volt, annak dacára, hogy nem szűkölködött sem pénzben, sem paripában, sem fegyverben, sem orgánumban: majd’ ötszáz bizony, dalolva írja, amit diktálnak nekik, mármint nem walesi bárd, mert azok inkább lángsírba mennének, hanem mindenféle magyar sajtóorgánum, de ezzel a háttérrel sem sikerült a közélet és az információs tér teljes kisajátítása. Mindeközben Habony Árpád Londonban ette a kegyvesztettek (nem száműzöttek) keserű kaviárját, jobbkezével, Szalay-Bobrovniczky Kristóf nagykövettel testvériesen megosztva – az is elég abszurd, hogy nem Habony a nagykövet jobbkeze (pedig róla a Kúria is kimondta, hogy bár nem tagja vagy alkalmazottja a kormánynak, mégis közszereplő), hanem a nagykövet Habonyé. Annyira, hogy Habony kormánypárti propaganda-hírügynökségét, a V4NA-t is az ő nevén alapították, de már eladta a tulajdonrészét, csak az elején kellett, strómannak.

Hírek zárt körnek

Különben érdekes egy portéka az a V4NA. Elvben azt jelentené a neve, hogy „Visegrád 4 News Agency”, azonban én már indulása óta „V4 Not Available”-nek olvasom. Ugyanis szemben a világ összes többi hírügynökségével, ez mintha nem terjeszteni, hanem eltitkolni akarná a híreket. Naponta egy hírük nyilvános, a többihez regisztrációt kérnek – szakmai kötelességem a széles körű informálódás, még ha nem is értek egyet a forrással, tehát kértem a regisztrációmat még az első napon, mikor nyilvánosan megkezdték a működésüket, de valamiért máig nem válaszoltak. Amennyire tudom, a többi magyar kollégának sem, egyedül az Origónak van hozzáférése a híreikhez meg néha a 888-nak: mintha nem akarnának sem dolgozni, sem pénzt keresni, hát ki érti ezt?

Mondjuk én: ez nézetem szerint nem hírügynökség, vagy csak alig az: ez a cég részben pénzmosással foglalkozik, részben meg valaminek a fedőszerve lehet. No, meglátjuk rövidesen, mi lesz belőle, ugyanis a hírek szerint februárban hazajön londoni nagyköveti pozíciójából Szalay-Bobrovniczky Kristóf és a helyét Kumin Ferenc, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium helyettes államtitkára veszi át. Vele jön Habony is, gatyába rázni a kormány kommunikációját, tehát Rogánnak kifejezetten rossz éve volt az idei: nem elég neki a válása, még szakmailag és politikailag is kudarcot vallott. Amiatt nem aggódnék, hogy munka és főleg pénz nélkül maradna, de lássuk be: sok az egy érző kebelnek, ami utóbbi időben körülötte történik.

Attól sem tartok, hogy Habony képes lenne csodát tenni a KESMA-val és a közmédiával, ugyanis ezek használatra alkalmatlan eszközök, legalábbis mai formájukban és szervezeti felépítésükben azok – különben is, a „megjavul a kommunikációnk” a magyar politikai szakzsargonban azt jelenti, hogy „sikeresebb lesz a propagandánk”, és a kormány propagandája már olyan szinteket kezd elérni, amit lehet ugyan alulmúlni, de hinni már senki sem fog nekik. Szóval, Rogán el a balfenéken, Habony be, hogy rövid időn belül ő is csütörtököt mondjon.

Legalább lesz téma, lesz miről írni.
De tekintsünk messzebbre: mit hozott a Jézuska Trump elnöknek?

Két másik jóbarát.

Még nem tudja, de nagyon hiszi, hogy valami szépet, szivárványos unikornist, csillámtündérvirágszálat vagy legalább egy szép vázát, azonban a valóság várhatóan nagyon más lesz.

Arról van szó, hogy Trump szívbéli cimborája, Kim Dzsongun bejelentette: az Egyesült Államok számíthat tőle egy karácsonyi meglepetésre. Az amerikai elnök szerint pedig mindenre fel vannak készülve, bármi is legyen ez a meglepetés. Az ám, csak nem mindegy, mi mindenre készültek fel… ugyanis Trump elnök Mar-a-Lagoban tartott sajtótájékoztatóján világossá tette: valami szépet vár.

Talán egy kedves ajándékról van szó. Lehet, hogy egy gyönyörű vázát fog nekem küldeni.”

Nono. Észak-Korea nem Kína, legfeljebb határos vele, Észak-Koreában nem teremnek vagyonokat érő Ming-kori vázák a fákon (Kínában sem a fákon teremnek, de Kínában hagyományos ajándék a váza, Koreában nem az). Trumpnak persze mindegy, Ázsia az Ázsia és kész (már ez is sértő a tárgyalópartnereire), azonban az elnöknél valamivel jobban értesült CNN szerint távolról sem vázáról lesz szó, hanem sokkal inkább arról, hogy Phenjan meg kívánja szakítani az atomfegyverek leszereléséről szóló tárgyalásokat. Ami a gyakorlatban kevesebbet jelentene, mint az elviekben, ugyanis ezek igazából most sem folynak, a szingapúri csúcstalálkozó 2018-ban nevetséges kudarccal zárult, színjátéknak is gyenge volt, idén nyáron meg, Panmindzsonban csak annyiban egyeztek meg, hogy „szoros kapcsolatban maradnak”, másként szólva: megbeszélték, hogy beszélni fognak egymással valahol, valamikor, egyszer majd.

Tehát ha Észak-Korea ezt a kapcsolatot megszakítja, azzal sok érdemi változás a világ szempontjából nem következik be: azonban nagyon káros lehet Trump elnök közelgő választási kampányára nézvést, ugyanis már nem mondhatja, hogy „megmentette a világot Phenjan nukleáris fenyegetésétől”. Hiszen a tárgyalások megszakításával ilyenformán egyszerűen kimondja az észak-koreai fél, miszerint Trump nem mentett meg senkit semmitől, meg sem oldott semmit és nem is egyeztek meg soha semmiben az Egyesült Államokkal, az egész csupán a trumpista propagandagépezet felfújt, lila lufija volt.Aztán lássuk, van még hír?

Van, kérem: Colorado Springsből jelentik, hogy letartóztatták a Mikulást, minek következtében az Egyesült Államokban jövőre nem lesz karácsony. Ugye, náluk nem a Jézuska hozza az ajándékot, hanem a Santa Claus, vagyis a Mikulás – de vele gondok lesznek. A hír szerint hétfőn ebédidőben egy ősz szakállú férfi kirabolta az Academy Bankot az amerikai Colorado Springsben, majd a pénzt az utcán a levegőbe dobálva kívánt boldog karácsonyt a járókelőknek. „Kijött, és mindenfelé szórta a pénzt”, mondta egy szemtanú, Dion Pascale a helyi Colorado’s 11 Newsnak. „Dobálta a pénzt a zsákból, és azt mondta, Boldog karácsonyt!”

A szemtanúk elmondása szerint a férfi ezután elment egy közeli Starbuckshoz, leült elé, és megvárta, hogy letartóztassák. A járókelők a híradások szerint nem tartották meg a pénzt, hanem visszavitték a bankba. A helyi rendőrség a gyanúsítottat a 65 éves David Wayne Oliverként azonosította. (Az Index nyomán) 

A bankrabló Mikulás

Mivel pedig bankrablásért Coloradóban sem jár kevesebb egy évnél, az amerikai karácsony jövőre elmarad, a Mikulás még börtönbüntetését fogja tölteni. Bár én eddig úgy tudtam, nem amerikai állampolgár, hanem finn, tehát uniós, de ha az lenne, még ki is toloncolnák, szóval lehetne kételkedni ennek a Mikulásnak a valódiságában, de a pénzosztogatás perdöntő bizonyíték.

Ez az igazi lesz.

És becsukták.

Kérem, ennyit tudunk ma kis hazánk és a világ főbb eseményeiről, térjünk vissza a bejglihez. Sok erőt mindenkinek ebben a pár napban és jó emésztést!