Szele Tamás: Csáky járványa

Járvány vagy nem járvány, az itt a kérdés, mondaná a borongós dán és mondja az újságíró is, mikor elmereng a hírek fölött.

Elég sok marhaság terjeng, a csapból is rémhírek jönnek, ráadásul a művelt közönség egyik része azt mondja, hogy a sajtónak kötelessége volna mindenről értesíteni a publikumot, a másik része meg azt, hogy a sajtó hallgasson mert abból lesz a pánik, és majd a kormányzat elintézi a széles néptömegek informálását, az a dolga ugyanis.

Ilyenkor van az, amit a klendevi csodarabbi mondott a bóchernek, hogy tudniillik „azt nem lehet, fiam, hogy mindenki szeressen”. A magyar sajtó munkatársai volnának a legboldogabbak, éspedig pártállásra való tekintet nélkül, ha elindult volna a koronavirus.hu honlap, aminek megbízhatóak és egzaktak volnának az adatai, de ez egyelőre kizárólag a kormányinfón létezik, talán hétfőre lesz belőle valami. Pedig úgy volt, hogy ma indul. Az elég világos, hogy ennek a működését majd össze kell hangolni az egészségügyi adatbázisokkal és esetleg, ha úgy fordul a kocka, a katasztrófavédelem tevékenységével is, de… szóval az a helyzet, hogy ezeket a szervezeteket igazából nem kötelezi semmi a nyilvánosság tájékoztatására. Ahogy a kormányt sem. Illetve, ez nem egészen így van, ugyanis a 2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról” első fejezetének második paragrafusa kimondja ugyan, miszerint:

A katasztrófavédelemben részt vevők biztosítják az állampolgárok tájékoztatásához szükséges információkat az életet, testi épséget, az anyagi javakat és a környezetet veszélyeztető hatásokról.”

azonban ennek elmulasztása esetén nem rendel el semmiféle szankciót. Szóval kötelező volna a széleskörű tájékoztatás, csak ha elmarad, akkor sem történik semmi.

Foglalkozik ezzel a kérdéssel a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv tevékenységét leíró szabályzat is, ennek a járványügyi osztállyal foglalkozó része a v.) bekezdésben azt mondja, hogy ez az osztály „Tájékoztatja a lakosságot az epidemiológiai helyzetről”, sőt, a közegészségügyi osztályra vonatkozó fejezet g.) bekezdése még azt is mondja, hogy az illető osztály „Az emberi egészséget és a környezetet veszélyeztető körülményekről a tömegtájékoztató eszközökön keresztül tájékoztatja a lakosságot”, de ezek hatásköri, munkaköri leírások, szankció a tájékoztatás elmaradása esetén szintén nem szerepel a szabályzatban. Ha nagy baj történik, akkor valószínűleg veszélyeztetés miatt indulhat eljárás, de tényleg nem ártott volna ezt még időben szabályozni.

Ellenben az Európai Bizottság közleménye, ami 2005. november 28-án látott nyilvánosságot, és a „Készenlét influenza világjárványra és más egészségügyi veszélyekre” címet viseli, világosan előírja (vagyis tekinthetjük ezt nagyon határozott ajánlásnak, ennél többet ugyanis uniós szerv tagállammal szemben nem tehet), miszerint:

A hatóságoknak eredményesen tájékoztatniuk kell a lakosságot és a médiát. Ennek feltétele az események megbízható előrejelzése és az, hogy a hatóságok, ha nem is az egyetlen, de a vezető megbízható információforrásként tüntessék fel magukat.”

Hát, annak tüntetik fel, abban hiba nincs, csak épp nem tájékoztatnak, a legfrissebb, pár perces közlemény a kormany.hu-n például szinte kizárólag a nemzetközi légi és vasúti közlekedéssel foglalkozik, ami fontos ugyan, de nem érinti magyar állampolgárok nagy tömegeit. Az Operatív Törzs akcióterve tartalmaz ugyan sok mindenféle intézkedést, de egyelőre még azt is csak célként jelöli meg, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve hozzon létre ingyenesen elérhető információs vonalat (zöld számot). Ez viszont elvileg már működik, nem úgy, mint a honlap: az NNK szolgáltatása a 06 80/277-455, illetve a 06-80/277-456 számokon elérhető. Azonban az akcióterv azt is előírja, hogy:

Az állampolgárok tájékoztatása érdekében figyelemfelhívó kampány útján mutassa be a vírussal kapcsolatos információkat tartalmazó honlapot.”

Jól van, urak, de hol késik a honlap?

Tehát elvben létezne valami lagymatag tájékoztatási kötelezettség az állami szervek részéről, de a gyakorlatban semmi következménye nincs, ha ez elmarad.

Mintha ennek a járványnak nem lenne gazdája, felelőse.

Van Csáky szalmája és ahogy látom, van Csáky járványa.

Mindeközben a Pesti Srácok dörgedelmes című vezércikkben uszít:

Kifosztott boltok: először kelt pánikot Magyarországon a felelőtlen Facebook, a rettegtetésbe az ellenzék is beszállt

Miközben a Facebook titkos ujjai folyamatosan tapodják a globális társadalmi érzékenyítésnek gátat szabó bejegyzéseket és eszeveszetten dúl a politikai cenzúra, Zuckerbergéket láthatóan hidegen hagyja a koronavírus körül kialakuló indokolatlan pánikhullám, amely következményeként hipermarketek és diszkontüzletek kifosztott polcainak látványával szembesülhet az ország. Úgy tűnik, a felelőtlen Facebook lesz az első globális pánikhullám előidézője, amely hazánkba is begyűrűzni látszik.”

Aha. A Facebook „titkos ujjai”. Érdekelne, hogy szerintük mit kéne tennie a közösségi oldalnak járvány miatti vészhelyzetben, tiltsa le a bejegyzéseket ebben a témában? Én ugyan tegnap úgy láttam, komoly áruhiány nem fenyeget, be tudtam vásárolni, de biztos, hogy egyes boltok kiürültek. Jöttek erről hírek, szép számmal. Azonban tegyük fel, hogy eljut a PS panasza Zuckerberghez, aki esetleg letiltja a járvánnyal kapcsolatos magyar nyelvű posztokat. Másnap már nemzetgyilkosnak nevezné a PS a Facebookot, mert járvány idején akadályozza a tájékoztatást. Az világos, hogy nekik csak az lenne jó, ha egyszerűen megkapná a magyar kormány magát a közösségi oldalt, ingyen, esetleg kapnának mellé még egy kis pénzt is, ennél már csak azt élveznék jobban, ha ők maguk, a PS szerkesztősége kapnák meg: ettől azért nem kell tartaniuk egy darabig.

Az viszont igaz, hogy ritka süket rémhírek terjednek, például az „olasz orvos levele”. Nem is idézem, szerintem mindenki találkozott már vele, olyan sületlenségeket tartalmaz, hogy orvos nem írhatta, például azt, hogy a koronavírus 26-27 fokon elpusztul. Az jó lenne, ugyanis 36-37 fokosak vagyunk alapjáraton, szóval nem lenne fertőzés sem… Az, hogy a tájékozatlan és információkra vágyó közönség megosztja, nem csoda. Az már inkább csoda, hogy szövegazonosan megosztotta a Magyar Gyógyszerészeti Kamara budapesti elnöke, Hetényi László is, szét is küldte az összes patikákba, majd mikor az Index megkérdezte, miért terjeszt rémhíreket a Facebookról, azt válaszolta: a szöveg az ő műve,

több évtizedes gyógyszerészi múltunkból adódó tapasztalat, valamit a konkrét esetre alkalmazható ismeretek alapján készült összeállítás.”

Vannak, kérem ilyen véletlenek, hogy valakinek szó szerint ugyanaz jut az eszébe, ami egy „olasz orvosnak”, rettentő kicsi ugyan az esély rá, de matematikailag nem zárhatjuk ki. A másik lehetőség, hogy az elnök úr egy álruhás olasz orvos. Mert hiszen megmondta, hogy ő írta és egy elnök nem hazudik, nem is ékeskedik idegen tollakkal, ilyent mi soha nem állítanánk.

A nagyközönség meg folyamatosan követeli, hogy 1. a sajtó mindenről tájékoztassa, 2. a sajtó hallgasson mindenről és ne keltse a pánikot.

Mivel a világjárvány ténye kétségbevonhatatlan, és a vele kapcsolatos hírek pillanatnyilag a legközérdekűbb természetűek, nyilván nem fogjuk őket elhallgatni, ám épp a téma kényes voltára való tekintettel a Zóna – és minden tisztességes laptársunk szintúgy – kiemelt óvatossággal igyekszik kiszűrni az álhíreket. Ebben lenne nagy segítségünkre a pontos és hiteles hatósági tájékoztatás, amely ez idő szerint nem létezik. Szervezett formában semmiképp sem áll rendelkezésünkre. Amit a józan eszünkre hagyatkozva egyértelmű hazugságnak találunk, azt nem közöljük, osztotta légyen akárki, de ha nem alakul ki a hivatalos tájékoztatási rendszer záros határidőn belül, egyéb iránytűnk nem marad, csak a logika és az információforrások többszöri ellenőrzése.

Ami meg azokat illeti, akik politikai tőkét és kormánypropagandát kovácsolnak a járványhelyzetből, róluk annyit, hogy rosszabbak, mint a bubópestis.

Összefoglalva: emberek, őrizzük meg a józan eszünket, és ne vásároljuk tíz-húsz kilós tételekben a lisztet, cukrot, hektószám az olajat, ellátási vészhelyzet egészen biztosan nincs.

Az egészségügyit meg majd meglátjuk.

A kormány által indított honlapról látjuk meg.

Ami indul, nemsokára, legkésőbb hétfőn, de ha akkor sem, elindul holnapután, kiskedden.

A legfrissebb fejlemény az ügyben, hogy valaki megvette a koronavirus.hu domain-nevet, és tízezer jó angol fontért árulja, de meg is ette a fene a magyar kormányt, ha nincs erre tízezer fontja és ezen akar spórolni. 

Addig is marad a jelenlegi helyzet: ez Csáky járványa, nincs gazdája, felelőse.