Szele Tamás: Borkaitosz legendája

Mindenekelőtt le kell szögeznünk, hogy azt, amit Borkai Zsolt tett, már a régi görögök is művelték. Ezt nem csupán vörös alakos vázaképekből tudjuk, hanem abból is, hogy ha nem művelték volna, nem lennének újabb görögök.

Azonban a Borkai-legendakör bonyolultabb, mint a trójai háború, pedig azt sem lehetett egy hétvégi munka Homérosznak összerakni.

Most az Index szedte össze, amit tudni lehet az ügyről Borkai vallomása alapján, és a figyelmes olvasóban megdöbbentő kép alakul ki – több kérdőjelet hagy maga után a helyzet, mint ahány állítást tisztáz. Az ember csak mered maga elé, töpreng és nem találja a választ: miért? Miért indították el ezt az embert egyáltalán, ha tudták, hogy le kell majd mondania? Miért nem takarították le csendesen a politikai színpadról, miért nem cserélték le egy akár névtelen, ám fideszes ifjú titánra vagy titanillára, aki hátszéllel, de megnyerhette volna a polgármester-választást, míg Borkai egészségügyi vagy családi okokból visszavonul a magán- és üzleti életbe? Bőven lett volna rá idejük. Miért kellett nekiereszteni a kompromittálódott polgármestert fejjel a falnak?Ugyanis – és ez a legmegdöbbentőbb, amit az Index kiderített – bő egy évvel az önkormányzati választás előtt a Fidesz vezérkara már tudott a Borkai-videó létezéséről. Sőt, arra is fel voltak készülve, hogy használni fogja valaki a választási kampány alatt. Csak éppen úgy kalkuláltak, hogy ha nyilvánosságra is kerül, az „nem árthat a Fidesznek”. Magánvéleményem, hogy valóban nem ez ártott nekik a legtöbbet, hanem a rossz és korrupt kormányzás, a Borkai-videó csak hab volt a tortán, de azért erős túlzás lenne azt állítani, hogy semmi szerepe nem volt.

Tudtak róla, ugyanis Kubatov Gábor már 2018 őszén titkos, bizalmas találkozóra hívta Borkait „egy biztonságos helyen”, melyre végül a Gyirmóthoz közeli Aranyhal vendéglőben került sor. A megbeszélés alig tartott pár percig:

Kubatov a fideszes vezetésű város ekkor még teljhatalmú urának számító Borkai tudomására hozta, hogy van egy videó, amin ő és városszerte ismert barátai láthatók, amint egy hajón szexelnek. Kubatov arról is beszélt, hogy az önkormányzati választási kampányban valószínűleg előkerül majd a felvétel. De ez magánügy, sem Borkai politikai karrierjére, sem a Fideszre nem jelent veszélyt – magyarázta Kubatov a kissé feszült légkörben zajló találkozón, és ezzel a polgármester értésére hozta azt is, hogy az ügyet neki kell valahogyan rendeznie.” (Index)

Álljunk meg egy pillanatra. Miért kellett ennek a találkozónak ilyen konspiratív körülmények között lezajlania, a városon kívül, olyan időpontban, amikor a vendéglő biztosan üres, miért kellett három-négy percbe sűríteni? Hát nincs egy biztonságos hely, ahol két vezető fideszes leülhetne és megbeszélhetné, ami a szívét nyomja? Kitől tartottak? Sajtótól, ellenzéki aktivistáktól, civilektől? Persze, hogy nem tőlük. És miért nem beszélték meg telefonon, miért kellett a nagy hatalmú Kubatovnak leutazni Gyirmótra, miért nem hívatta magához egyszerűen a nála jóval kisebb potentátot? Idegen hatalmak ügynökeitől, lehallgatástól tartottak volna? Ugyan, kérem: az idegen hatalmaknak semmire sem lett volna jó Borkai holdvilágként fehérlő alfele. Egy magyarázat van: nem a Fideszen kívüli, hanem a Fideszen belüli ellenségtől tartottak. Félniük kellett valakitől, valakiktől, hiszen különben nem konspiráltak volna, és erősen sejthető, hogy az ellenséget a saját berkeikben gyanították.
De menjünk tovább. Ugye, Borkai ekkor tudta meg, hogy létezik a videofelvétel, ugyanis korábban arról ő nem tudott. Tudott a bulin készült fotókról, mert azokat eljuttatta hozzá Póczik József egykori válogatott futballista, csakhogy Póczik nem zsarolta Borkait, nem kért pénzt a képekért, bár az ő legendája is homályos – azt állítja, „egy budapesti hotelben egy ismeretlen hagyta ott egy borítékban a képeket azzal a kéréssel, hogy azt juttassa el Borkainak.” Eléggé hihetetlen, de annyi biztos, hogy Póczik ebben az ügyben mindenképpen csak a postás volt.

Azonban a videó létezett, sőt, terjedt, annyira, hogy 2019 tavaszán már Kósa Lajos is azzal hívta fel Borkait, hogy tud a videóról, mi több, látta is azt. Borkai vallomása szerint Kósán kívül már mások, például Kocsis Máté is tudtak a problémáról. Lassan oda jutunk, hogy az „Ördög ügyvédje” előtt látta már a Fidesz teljes vezérkara és a középkáderek jelentős része is… Sőt:

Borkai a rendőröknek tett tanúvallomásában arra utalt, hogy Orbán Viktor is tudott a felvételről. Legalábbis amikor egy alkalommal Kubatovval a Fidesz budapesti székházában találkozott, a pártigazgató azt mondta neki, hogy a „főnök” szerint ami történt, magánügy, és nyugodjon meg, mert ha az önkormányzati választási kampányban nyilvánosságra kerül a téma, akkor azt a jobboldali médiában blokkolni fogják.” (Index)

Blokkolták is eleinte, de ez nem sokat jelentett – bár meg kell hagyni, a független sajtó is fenntartásokkal kezelte a képanyagot, legalábbis eleinte. Én magam azt mondtam, mikor megkaptam (nyugalom, az Ördög ügyvédje-verziót kaptam meg és csak akkor, amikor mindenki más is láthatta), hogy „ehhez bottal sem szabad hozzápiszkálni, mert ez vagy provokáció vagy kompromat, erről ordít, hogy titkosszolgálati munka”. Lehet, hogy az volt és lehet az is, hogy nem, mivel a most kiderült adatok – vagyis Borkai vallomása – szerint egy Suba gúnynéven ismert diósdi férfi, J. Zoltán eladta magát a felvételt Borkainak és körének (vagyis a felvételen szereplő társaságnak) éspedig tízmillió forintért. Tizenkétmilliót kért, de lealkudták tízre, éspedig erről még szerződést is kötöttek, hogy cifrább legyen. A szerződésben J. Zoltán a felvétel „szerzőjeként” szerepel, és tulajdonképpen a videó felhasználásának jogát vásárolták meg (törvényesen csak ez volt lehetséges) így ha valaha is kiderül, ki volt az Ördög ügyvédje, vagy inkább kik voltak, indulhat egy eljárás szerzői jogok megsértése miatt is.
Akkor Borkai azt hitte, győzött és ez volt az egyetlen kópia. De addigra már elég sok másolat pöröghetett az országban, a megfelelő körökben, egyiket-másikat sajtótermékeknek is kínálták eladásra, és a videó tényleg megfordult az alvilágban is – szóval, lassan több példányban keringett, mint néhány kevésbé olvasott napilap.

Ugyanakkor még egy érdekes momentumot találunk Borkai vallomásában. Nevezetesen azt, hogy egy nappal a szexvideót nyilvánosságra hozó Ördög ügyvédje blog megjelenése előtt Kubatov felhívta telefonon Borkait (úgy látszik, akkor már nem volt idő vagy szándék a konspirációra) és elmondta neki, mi fog másnap megjelenni róla. Arra külön kitért, hogy ne csak a szexvideó megjelenésére számítson, hanem arra is, hogy a korrupciós ügyek szintén terítékre kerülnek majd.

Érdekes kérdés, hogy honnan tudta Kubatov, mi lesz a másnap megjelenő blogban, aminek a szerzője után máig nyomoznak? Azért az mégsem egy print napilap, hogy a nyomdából kikerüljön az oldaltükör, meglehet, egy nappal a megjelenése előtt még kész sem volt a szöveg.Kubatov mégis ismerte.

Látnok ez a Kubatov, én mondom, egy vátesz, egy jós.

És utána – nem tett semmit, maximum az első napokra elintézte az említett sajtóblokádot. A Fidesz pártigazgatása elengedte Borkai kezét és a volt polgármester megnyerte ugyan a választásokat, de csak azért, hogy nyilvános harakirije pár nap múlva még látványosabb legyen.

Belső harcok folyhatnak a Fideszben a frakciók között?

Vagy Borkai követett el valami olyan hibát, amiről még nem tudunk és ezért büntették meg?

Esetleg olyan üzlet készülődik Győrben, amihez semmi szükség a már különben is megtollasodott Borkaira?

Nem tudjuk, csak találgatunk. Az azonban bizonyos, hogy ha csak kicsit is jót akart volna a kormányzó párt akár Borkainak, akár saját magának, nem indítja el, hanem kimenti a kényes helyzetből.

Hát ilyen ez a Borkai-legendakör, mondom, hogy bonyolultabb a trójai háborúnál.

A polgármester először Borkaitosz, aztán Szopoklesz.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!