Szele Tamás: Az Index végveszélyben

Legfrissebb értesüléseink szerint elbocsátották Dull Szabolcsot, az Index főszerkesztőjét, aki hathatósan próbált fellépni a szerkesztőség feldarabolása és az újságírói munka „kiszervezése” ellen, mely a munkatársakat tökéletesen védtelenné tette volna a tulajdonosokkal szemben.

Dull Szabolcsot már egy hónappal ezelőtt menesztették az Index igazgatótanácsából, ahol tanácsadói minőségben vett részt az üléseken. A főszerkesztő kizárásával az igazgatóságból a szerkesztőség maga, a dolgozó munkatársak veszítették el nem csak a minimális kontrolljukat afölött, hogy mi történik velük, de még az egyetlen információs forrásukat is, aki esetleg megtudhatta volna, mit forralnak a mandarinok abban az igazgatósági porcelán pagodában. Az ő elbocsátásával a főszerkesztői székből is elhárult az utolsó akadály is a Gerényi-terv megvalósítása elől.Mi a Gerényi-terv?

Az, hogy maga a szerkesztőség jelen formájában szűnjön meg. Bomoljon kisebb, külsős cégek hálójára, melyektől majd egy szintén kicsiny, pár alkalmazottal dolgozó központi anyacég megrendeli az anyagokat, aztán vagy közli, vagy nem, vagy fizet, vagy nem. Az Index maga pusztán egy névvé silányulna, ami kis, alvállalkozói, beszállítói cégek bonyolult hálózatát takarja, és ezeket egy vezetőség koordinálná. (Mint az építőiparban). Ebben az is benne van, hogy a vezetőség visszadobhat és megrendelhet írásokat, témákat, témaköröket, innentől kezdve pedig a vezetőség összetétele dönti el, miről fog szólni a lap.

Lehet így napilapot készíteni?

Nem, így nem lehet napilapot készíteni. Egyrészt, olyan ez, mintha bemennék a kocsmába, kérnék egy belga sört, a kocsmáros felhívná a serfőzdét Belgiumban, és amíg onnét ideér az egy korsó Bellevue Kriek, ajánlaná figyelmembe a sopronit, mert az van raktáron. Nem rendelhetne több hordóval, csak eseti megrendelésekre volna hatásköre. Meglehet, elmaradnék az ilyen kocsmából. Sőt, mivel a kocsmáros és a kocsma gazdasági vezetősége határozza meg, mit tartanak, kaphatnám azt a választ is, hogy igyak jó magyar sört, ők megállították Brüsszelt. Ha mégis megáll egy teherautó belga sörrel a ház előtt: elkergetik. Szóval, így kocsmát nem lehet üzemeltetni, és ha a sör helyébe hírt, témát teszünk, napilapot sem.
Mennyit tudunk jelen pillanatban?

Mint a Média1 írja, Dull Szabolcs elbocsátását ebben a különlegesen érzékeny helyzetben

…Bodolai László, az Index.hu Zrt. igazgatóságának elnöke jelentette be pár perccel ezelőtt. Más változások is vannak, amik az igazgatóságot érintik.

Az Index.hu Zrt. igazgatósága közölte: mérlegelte az elmúlt időszak eseményeit, és az igazgatóság elnöke a mai napon kezdeményezte Dull Szabolcs főszerkesztő munkaviszonyának rendes felmondással történő megszüntetését.

Bodolai László elnök további intézkedésként a korábban megüresedett vezérigazgatói posztra Szombathy Pál igazgatósági tagot kérte fel, valamint szintén a mai nappal bekerült a társaság igazgatóságába Sztankóczy András, jogász, újságíró is.

Bodolai László az Index munkatársaihoz eljuttatott tájékoztató levelében kiemelte, hogy az Index politikai függetlensége nem volt és most sincs veszélyben, jelenleg szerinte „egy belső aggódás által generált bizonytalanság gazdasági hatása” a legnagyobb veszély, ami a lapra leselkedik.

Az utóbbi napok megmutatták, hogy a főszerkesztőnek nem volt módja a piaci helyzetet kedvezőtlenül befolyásoló belső folyamatokat megállítani vagy kontrollálni, ezért döntöttem a menesztéséről”indokolta döntését Bodolai.

Az Index.hu Zrt igazgatóságából múlt héten távozott – a stratégiai partner – az Indamédia két vezetője, az így megüresedett egyik helyet tölti be Sztankóczy András.

A korábban szintén megüresedett vezérigazgatói posztra az igazgatóság elnöke a mai nappal Szombathy Pál igazgatósági tagot nevezte ki, valamint felkérte az igazgatóság tagjait, hogy azonnali hatállyal tekintsék át a társaság jelenlegi helyzetét, és a lehető leggyorsabb módon tegyenek javaslatot az igazgatóság számára a szükséges reorganizációs lépések megtételére.

A főszerkesztői pozíció jelenleg betöltetlen marad, ennek betöltéséről az igazgatóság később határoz.


Dull Szabolcsot tavaly decemberben nevezték ki az Index főszerkesztőjének.” (Média1)

Mit jelent a „belső aggódás által generált bizonytalanság gazdasági hatása”?

Azt, hogy az Indexben valódi és tényleges munkát végző kollégák bevetették az utolsó fegyverüket, a függetlenség-barométert. Ezt mindig a főoldalon közlik, és június 22-én „független”-ről középső, „veszélyben” jelzésre állították, már csak egy fokozat létezik: a „nem független”. Azok a bizonyos „gazdasági hatások” azt jelentik, hogy senki sem hirdet szívesen egy olyan sajtóorgánumban, aminek akár függetlensége, akár puszta léte veszélyben van. Ugyanis odaveszhet a pénze, amit a reklámért fizet. A szerkesztőségnek csak ez az egyetlen aduja volt, amit a többségükben kormánypárti tulajdonosok ellen kijátszhatott, amivel bevétel-kiesést okozhatott, ha fel akarják darabolni.

Amennyiben ez a barométer eltűnik a lapból, úgy biztosak lehetünk benne: vége az Indexnek.

És akkor is vége, ha minden átmenet és indoklás nélkül „független” állásba kerül.

Mint Dull Szabolcs közleménye fogalmaz:

Nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát, és nem véletlenül döntöttem úgy, hogy átállítom a szabadságunkat jelző barométert. Mindvégig az Index szerkesztőségének érdekeit tartottam szem előtt, ahogy ez főszerkesztőként kötelességem is volt. Az elmúlt hetek eseményei még jobban meggyőztek arról, hogy Magyarországnak szüksége van egy olyan lapra, ahol nem lopakodó külső erők határoznak arról, mi kerüljön az újságba és kik csinálják azt az újságot. Ahol az egyetlen cél az olvasók tájékoztatása. Ahol nincs felső, kiismerhetetlen politikai vagy gazdasági akarat. Ahol szabadon, függetlenül lehet dolgozni.”

Most mi lesz?Nem tudjuk. Még csak sejtéseink sincsenek, azonban a Zóna ez úton is szeretné kifejezni szolidaritását úgy az elbocsátott főszerkesztővel, mint a szerkesztőség minden munkatársával, bajba került kollégáinkkal, akik mellett kötelesek vagyunk kiállni.

Kötelesek vagyunk és örömmel is tesszük, mivel fontos nekünk a magyar sajtó szabadsága.

Kérjük olvasóinkat, hogy amennyiben ez szükségessé válik, nem lapunk írásának kommentjében, hanem úgy általában és más módokon (ugyanis a kommentek ez ügyben annyit érnek, mint moszkító szellentése a tájfunban) fejezzék ki véleményüket, amennyiben úgy gondolják: szüksége van Magyarországnak szabad sajtóra.

Mi úgy érezzük, sosem volt még ekkora szükség rá.

Csodát kívánunk, amely megmentené az Indexet (egyéb már nem nagyon segítene) és sok erőt kollégáinknak, hogy tudják elviselni az előállt helyzetet, képesek legyenek szembeszállni a feltartóztathatatlan gőzhengerként nyomuló kormánybefolyással.

Hajrá, Index!

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!