Szele Tamás: Az ellopott megálló

Jó, hát mindent lopnak, nem is kérdés, lopnak csatacirkálót, vasúti hidat, mozdonyt, érett túrót és csókot, manapság már az sem kritérium, hogy ne legyen odahegesztve vagy lebetonozva, sőt, lopnak merő sportból és élvezetből is – tulajdonképpen az ellopott holmi értéke sem fontos. Most történetesen buszmegállót loptak, Szombathelyen.

Miért loptak buszmegállót Szombathelyen?

Politikai okokból lopták el, kérem. Nehéz volna ráfogni, hogy a benne lévő fém értéke vonzotta volna a tolvajokat, akik tulajdonképpen nem is igazán tolvajok, mert nem eltulajdonították a fából épült megállót, hanem lebontották és felborítva egy közeli épület mögé helyezték – mindezt az éji homályban, feltételezem, a hosszasabb bontásra nem volt idejük és talán a bátorsággal is gondok lehettek. De menjünk szép sorban, mert érdekes a történet.

Ezt a buszmegállót az MKKP eredetileg Felcsúton állította fel, csak az ottani önkormányzat döntése alapján le kellett bontsák. Hát, kérem, nem Felcsút az egyetlen hátrányos helyzetű település az országban, máshol is elkél a fedett buszmegálló – átvitték Szombathelyre, fel is állították, méghozzá szakszerűen, biztonságosan (erre mindig nagyon ügyelnek a Kétfarkúak), a helyiek örültek neki, kivéve a körzet fideszes önkormányzati képviselőjét, bizonyos Sátory Károlyt, ő viszont a közgyűlésben a meglévő és nyilvános jegyzőkönyvek szerint olyant szólt, hogy:

„Aki odatákolmányolta azt a buszmegállót, azt szépen bontsa el és tegye oda, ahova akarja, csak ne az ő körzetébe.”

Mért nem szerette? Mert nem tőle vagyis tőlük volt. Ki is eszközölte a hírek alapján, hogy a város építsen egy másik buszmegállót oda, ahol ez már megvan, de a közgyűlés azt is megszavazta, mikor nem figyelt oda, hogy akár a mostani megálló is maradhatna a helyén, ha beküldik a Kétfarkúak a részletes tervrajzot és az elindítják az engedélyeztetési eljárást. Ez ismerős: Magyarországon mindig könnyebb fennmaradási engedélyt kapni valamire, ami már megépült, mint építési engedélyt valamire, ami még nem, itt a hátszél az MKKP-t segítette.

Ezen csak az tud változtatni, ha az inkriminált építmény eltűnik valahogy.

Különös hírek szállingóztak Szombathelyen

Az MKKP Vas megyei csoportja tegnap a következőket tette közzé a Facebookon:

„MKKP Vas megye
19 órája

Tudomásunkra jutott, hogy valakinek a kérésére bizonyos „civilek” (más forrásból Fidelitast emlegettek, de ezt nem kezelnénk tényként) el fogják vinni a héten a buszmegállónkat. Azt sem árt tudni, hogy a hétvégén észrevettük: valakik kicsavarták a talajrögzítőkből majdnem az összes csavart, ezzel veszélyeztetve az emberek életét. Minő véletlen, nemde? Mi rögtön visszahelyeztük a csavarokat, de úgy gondolom most már biztosan lehetünk abban, hogy ezek is az említett „civilek” voltak. Több, mint valószínű: abban bíztak, hogy vagy feldönti a vihar (és akkor hatalmas pert kapunk a nyakunkba), ha meg nem akkor kevesebbet kell vele cseszekedniük majd, amikor sunyin nekiállnak lebontani… Gyönyörűen kitervelt aljasság, na. Egyébként közben elküldtük a beígért részletes tervrajzot is az önkormányzathoz, hiszen a közgyűlés megszavazta, hogy maradhat a helyén, ha elindítjuk az engedélyeztetést. Plusz az oldallapok felszerelését is elkezdtük, hogy minden irányból fedett legyen a megállócskánk. Innen üzenném „civil” barátainknak, hogy hajrá!”

Azért a csavarok eltávolítása már bőven kimeríti a veszélyeztetés fogalmát.

Sőt, tekintve, hogy a buszra is rogyhatott volna a megálló szerencsétlen esetben, a közveszély okozását, és a közérdekű üzem megzavarását is megállapíthatná a vádhatóság, ha éppen ezzel foglalkozna, csak nem foglalkozik.

No, de hát nem történt baleset, hála az Égnek, ugyanis az illető „civilek” éjjel el is bontották a megállót, odébb is dobták. Mert hát minek azt. Volt egy egész kellemes, színes buszmegállója Szombathelynek ingyen, fából, most meg majd, egyszer lesz egy önkormányzat által, pénzért megrendelt másik, fémből – ha ugyan lesz, mert erre sem vehet mérget az ember.

Lehet, hogy nem lesz, sőt, ahogy a magyar glóbuszt ismerem, az is lehet, hogy ott már soha többé nem lesz semmi, buszmegálló sem, sőt, a busznak is megtiltják, hogy megálljon, esetleg még a helyet is felszántják és bevetik sóval.

Mindenesetre a buszmegállót viszonylag jól ismert ismeretlen tettesek ellopták, egyszerűen azért, mert csak és azért, hogy ne legyen. Meg mert jó volt, hogy volt, tehát legyen rossz, hogy nincs.

Na, ezért reménytelen minden Magyarországon.

Tudják, mi a különbség Hunnia és Britannia között?

Angliában whigek vannak és toryk.

Nálunk Sátoryk.

Itt a baj, kérem.

Szele Tamás

(Kiemelt kép: MKKP Facebook oldala)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!