Szele Tamás: Álhírek és vagyonok

Előre szólok, ma számolni fogunk, akinek nem hangszere a kalkulus, meneküljön, és ne mondja, hogy untattam. De elkezdett érdekelni, mitől is üzlet az álhír – mivel pedig egzakt adatok birtokába jutottam, közreadom az eredményt.


Hogy a végén kezdjem: nem attól, hogy annyival többen olvasnák. Vagyis de, csak nem úgy, ahogy azt a normál sajtóban gondoljuk.Az a helyzet, hogy tegnap elém került a kiváló és hiánypótló Urbanlegends.hu egy statisztikája, mely a megtévesztő magyar híroldalak listáját tartalmazza. Épp eleget ástam már én is ebben a témában, gondosan átnéztem, szakmai és üzleti szemmel is, mivel a statisztika tartalmazza az álhírek olvasottságát is. Mármint: a generikus, forrásoldalukon megtalálható olvasottságukat, és itt van a kutya elásva. Ugyanis a reklámokat nem a generikus, hanem a teljes találatszám alapján fizetik, azt viszont csak az oldalak tulajdonosai látják. Régebben alaposan lenyomoztam az otpercpiheno egyik álhírének forgalmát, konkrétan erről van szó, és én arra jutottam, hogy nem is igazán a forrás olvasottsága hozhatja a pénzt: hanem a követhetetlen továbbterjesztés. Ennek az álhírnek az esetében is csak a potenciális olvasókat sikerült összeszámolnom.

Mint meg kellett állapítanom, négy, kifejezetten az otpercpiheno anyagainak megosztásra specializálódott Facebook-oldal is osztotta a hírt, vagyis a Látod kell, a Retrománia, a Retrográd és a Takarítsuk el. A Látnod kellnek potom 114 422 kedvelője van, a Retromániának 154 601, a Retrográdnak 137 634, a Takarítsuk el-nek pedig 78 038.

Ami azt jelenit, hogy mindösszesen legalább 484 695 ember találkozott ezzel a szamársággal is, a többivel is, csak a Facebookon. Illetve, ennél bizonyosan több, hiszen nem számoltuk a megosztásokat és azok megosztásait: végül is elmondhatjuk, hogy minimum félmilliós forgalma van minden ilyen hazugságnak és uszításnak, ami megfordul az orpercpiheno hasábjain.

Akkor most lássuk, milyenek az álhírek generikus olvasottságai! Vegyük az előbb már említett otpercpihenot, mert igen elterjedt.

Népszerű tartalmak a Facebookon 2018-ban: Horváth József egy 4 hónapos daganatos baba életét mentette meg. Minden elismerésünk (59,8 ezer) | Orbán Viktor 97 éves nagymamája számláján 1,4 billió forint lapul. (58,4 ezer) | A közteresek elvették a hajléktalan bácsi paplanjait.. Reggelre megfagyott. (49,5 ezer) | Kizavartak a szülőszobáról tegnap, mint kiderült Orbán Ráhel jött szülni. Egy terhes édesanya vallomása (44,5 ezer)”

Hát, alap-olvasottságban nem is olyan irgalmatlanul magasak a mutatók. Nálunk, a Zónában is láttam már hasonlókat, sőt, magasabbakat is. Azért a harmincezer találat nálunk sem ritka, de volt már százhúszezer is, minden hazugság és álhír nélkül.Akkor mi miért nem gazdagodunk?

Mindjárt mondom, csak előbb lássunk még pár álhírlapot. Például a hangzatos című „Titok Terminál – amikről máshol nem beszélnek…” világlapot. (Persze, hogy nem beszélnek máshol a témáikról – ők találják ki őket).

Népszerű tartalmak a Facebookon 2018-ban: Gyerekeket rabolnak több településről – a polgárőrség is megerősítette közösségi oldalán (37,6 ezer) | Merkel Asszony, miért nem a 7 millió európai munkanélküli fiatal sorsával törődik? Morvai Kirsztina kiosztotta a Muttit! (22,7 ezer) | Devizahitel: a több ezer milliárdos átverés, mely több tízezer magyar embert tesz az utcára 2018-ban! (16 ezer) | Nyílt levél azoknak az öltönyös parlamenti disznóknak, akik sajnálták az ápolási díjat emelni, miközben milliókat keresnek! (15,1 ezer) | Bill Jamieson üzent Brüsszelnek: olvassák el a magyarság történelmét, és nem fognak merni szembeszállni velünk! (13,3 ezer) | Ilyen a magyar valóság: kilakoltatások nap mint nap, miközben a világhatalmi és pénzügyi elit gazdagodik! (7,4 ezer) | Megetetett társadalom: a rákkeltő felvágottak, káros sajtok, GMO zöldségek – a világ, ahol az ételek már EHETETLENEK (8 ezer)”

Ezt az olvasottsági szintet viszont röhögve hozzuk, csak épp pénz, na az nem lesz belőle. És mi újság a Nagy Öreg, minden magyar álhírlapok atyja és anyja, a Mindenegyben háza táján?

Népszerű tartalmak a Facebookon 2018-ban: Embertelen! BOTRÁNY! Helyi roma fiatalok verték halálra a 3 gyermekes magyar tanárnőt Tiszavasváriban! Felfoghatatlan az OKA amiért tették..! Nyugodjon Békében! (34,6 ezer) | Emlékszel még ezekre az időkre? Most megmutatjuk miért voltunk egészségesebbek és nyugodtabbak, mint a mai gyerekek! (32,3 ezer) | Ma este jön a Szerencsehozó hullócsillag – oszd meg ,és hamarosan szerencse ér! (25,9 ezer)”

Ez se mutatja valami hatalmas népszerűségét magának az orgánumnak. Hát az Új Világtudat?

Népszerű tartalmak a Facebookon 2018-ban: Egy német orvos szerint minden betegség egy elszenvedett traumatikus élmény következménye (9,6 ezer) | A világ vezető orvosi folyóirata hivatalosan is neurotoxinnak minősítette a fluoridot (2,9 ezer) | A francia rendőrök átállnak a sárga mellényesek oldalára, miután rájöttek, hogy őket is kizsákmányolja a kormány (1,9 ezer) | A Rothschild uralom 250 év után véget ér és egy új korszak kezdődik (1,6 ezer)”

Ez meg már lassan szégyen, olyan kevés. De akkor miért érdemes csinálni, hogyan lesz ebből pénz?
Elárulom a titkot, legalábbis azt, amire én jutottam. Egyfelől, mint fentebb vázoltam, a valódi forgalmat nem a lap oldaláról történő megosztások hozzák, hanem a terjesztési céllal létrehozott, nagy létszámú Facebook-csoportok. Ezeknek adott rétegek számára vonzó címet kell adni, pár hétig pumpálni őket a célközönségnek kedves tartalommal, aztán az álhíroldal minden anyagát beléjük kell tölteni, persze továbbra sem feledkezhetünk meg a receptekről, nosztalgiafotókról, ciculikról gombolyaggal, szívecskés jóreggeltekről, és egyáltalán, ezen kívül úgy kell kinézzen az egész, mint egy 1983-as Önök Kérték.

Nagyon rövid idő alatt éri el a csoport a százezer főt, ami már üzleti kategória, sőt, az ilyeneket sok-sok pénzért szokták adni-venni, szóval azt csak hinni tetszenek, hogy ezeket drága jó emberek tartják fenn, azért, hogy sok szépet és kellemeset osztogassanak bennük. Osztogatás a cél, az igaz – de az álhírek osztogatása. Így lesz egy harminc-negyvenezres olvasottságú koholmányból már egy csoport segítségével is százezres forgalom, ha több a csoport, több a találat és így a pénz is.

Azonban nem csak ennyiről van szó. A megjelenő reklámok számáról is. Ma reggelig nem értettem, miért ragaszkodik az egyik álhírlap-család a rájuk jellemző, valósággal védjegyüknek mondható piros-sárga fejlécű sablonhoz. Hiszen ezerszer megbuktak már vele, akárhogy cserélgetik is a lapcímeket, a tapasztaltabb olvasó a piros-sárga fejléc láttán már csukja is be az oldalt, mert tudja: hazugságot lát. Igen, csak akkor ő ezt már megnyitotta… és egy-egy álhír mellett 33-50 hirdetés szerepel, maga az írott tartalom is csak pár sor, hogy több reklám férjen el mellette.

Hát csak azért ragaszkodnak hozzá ennyire, mert ebbe a sablonba fér bele a legtöbb hirdetés. A Zónán általában van három, anyagonként, esetleg négy, plusz ami bannerként (szalagként) jelenik meg. De a mi sablonunkba nem is férne több reklám, mi napilapnak alkalmas sablont használunk, szakmai szempontok alapján választottuk. Van is naponta négyszáz forint bevételünk, yachtot nem fogunk belőle venni, vagy ha mégis, az két szál deszka lesz összekötve, az Adria helyett a Rákos-patakon.

Hanem ha ötven hirdetés jelenik meg egy írás mellett és darabja mondjuk két forintot fizet (mi azért ennyit nem kapunk az AdSense-től, de ők más cég ügyfelei), az már száz forint egy megnézésre is. Megnézik mondjuk harmincezren, annyiszor száz – az hárommillió. De ha sikerül felvinni a csoportmegosztások útján háromszázezerre, és sikerül, az egy hazugságért harmincmillió.
Ráadásul, mivel a szerkesztők, tulajdonosok elérhetetlenek: adómentesen.

Szóval, van ebben az iparban pénz, csak nagyban kell űzni. Ahogy Királyhegyi Pál mondta egyszer, más ügyben:

Ha van egy marék trágyám, attól legfeljebb mocskos lesz a kezem. Ha van egy vagonnal: bármelyik farmer szívesen megveszi.”

Nem is csoda, hogy nem törik magukat, nem akarnak komoly sajtót művelni, szerintem hülyének is néznek minket, akik viszont igen. Minek erőlködni, valódi újságot csinálni, ha a hazugságot is napi tízmilliókért lehet eladni?

Még akkor is, ha alapvetően nem olvasottabb, mint az igazság. Csak – gyorsabban terjed, nagyobb felületen.

Hát így tessenek osztogatni a piros-sárga és más álhírlapok termékeit.

Ennyi pénzt tetszenek betolni a szélhámosok zsebébe.

És még hülyének is nézik ezért az összegért a nyájas olvasótábort.

Ugye, hogy érdemes?

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!