Szele Tamás: A sínbáró

Mégsem nevezhetném mozdonymogulnak Mészáros Lőrincet, mert egyelőre lokomotívot nem gyárt, de sínbáró bízvást lehet: ugyanis egymás után állítja fel a pályaépítési rekordokat. Mármint nem távolsági vagy minőségi rekordokat, hanem árban licitál egyre feljebb – utóbbi időben már saját magára, hiszen egyéb konkurense nincs.


Hogy is van ez? Hogy a megboldogult Kerényi Imrét idézzem, „özönölnek a jó hírek”, ugyanis megdöntötte a vasútépítés kilométerenkénti árának rekordját a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó V-Híd Zrt. A G7 cikke szerint 55 milliárd forintért végezhetik a Debrecen-Füzesabony vasútvonal korszerűsítésének első ütemét. Ez kilométerenként 3,6 milliárd forint, ami jelentősen több az eddigi csúcsnál, bár azt is ő tartja: a Szolnok-Szajol vasútvonal kilométere 3,29 milliárd forintra jött ki, de annak oka volt, építettek ugyanis hozzá egy új Tisza-hidat, az emelte meg az árát ennyire.Most viszont szó sincs hídról, vannak viszont más áremelő tényezők. Szóval ez az egész vállalkozás tulajdonképpen a debreceni BMW-gyárhoz köthető és egy nem kevesebb, mint százhúsz milliárdos beruházás része. Ez a vasútkorszerűsítés az első etapp, aminek keretében a 108-as kódjelű vasútvonal Debrecen és Macs közötti nagyjából 15 kilométeres szakaszát újítják fel teljes egészében. No, de ha csak a vágányokat modernizálnák, nem lehetne ennyit kiszámlázni. Épp ezért, mint a G7 írja:

– átépítik a debreceni és macsi állomásokat, amelyek térvilágítást kapnak,

– átalakítják a biztosítóberendezéseket,

– integrált vasúti távközlő rendszer építenek ki,

– parkolót alakítanak ki,

– de épül zajvédőfal, aszfalt burkolatú út, kerékpárút és járda illetve egy szakaszon „kétnyomúsítás” is.

Ami pedig ennél is fontosabb, hogy a külön állomást kap a BMW gyárnak is otthont adó Macs Ipari Park. Ez a szakasz ugyanis épp azért fontos, mert a tervezett üzem pont Macs és Debrecen között félúton lesz.

Hát így, két plusz állomás-átépítéssel, kétnyomúsítással, miegymással tényleg drágább, de akkor is érdekes az elszámolás, ugyanis erre igazából nincs ennyi pénz. Akkor mennyi van?

A kormány eredetileg a teljes vasúti fejlesztésre összesen 71,6 milliárd forintot különített el, ebbe viszont bele kéne férnie a felújítás második szakaszának, a Nagymacs és Balmazújváros közötti 11 kilométernek is. Igen ám, de ha tokkal-vonóval ennyiből hoznák ki, akkor kilométerenként nem 3,6 milliárd forintba kerülne, hanem csak 2,7 milliárdba.

Ezek szerint két megoldás elképzelhető. Vagy pótlólagosan gondoskodik a kormány további forrásokról, ami valószínűnek tűnik, vagy úgy jár Mészáros, ahogy az új multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok tenderével járt még tavaly szeptemberben. Ez a 2022-es magyar–szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság egyik helyszíne lesz, a Népligetnél, a Volán-pályaudvar mellett készül, húszezer fős befogadóképességgel. A kormány 2019. augusztus 23-án még arról határozott, hogy a beruházás teljes költsége nem haladhatja meg a bruttó 101 milliárd 544 millió forintot, ami nettó 74 milliárd 127 millió forintot jelent. Nos, az első körben tett árajánlatok alapján a Mészáros Lőrinc és gyerekei tulajdonában lévő Fejér B.Á.L. Zrt. kapta a megbízást, 116 milliárd forintos kalkulált költséggel. Ami azonban – lássunk csodát – nem 74 milliárd, meg nem is 101.

Minek következtében gyorsan kiírtak egy második pályázatot is, amit ugyan szintén Mészárosék említett cége nyert, de mindegyik résztvevő akkorát engedett az áraiból, hogy egészen elhűlt belé az ember: a Fejér B.Á.L. Zrt. egyenesen 36 milliárdot, de a többi jelentkező között olyan is akadt, aki a felére vitte le az ajánlatát. És hát ilyen azért nincs, mindenki tudja, aki építkezett már: egy épület lehet olcsóbb valamivel, bár inkább drágább szokott lenni, de olyan, hogy feleannyiból is kijön, mint az eredeti árbecslés, csak akkor lehetséges, ha eleve dupla árat mondott minden jelentkező.
Egyszóval: akkor és ott Mészáros cége engedett.

Hogy ennek mi lehet a hátterében, azt nem tudjuk, de amint látom, most is vagy az lesz, hogy megcsinálják méregdrágán a vasútfejlesztés első fázisát, és utána jelzik: „elfogyott a pénz, adjatok még”, mire fel kapnak – vagy elfogy a pénz, és utána a második fázist annyiból kell majd összekalapálni, amennyi maradt, vagyis aránytalanul kevesebből.

Ez már a kormánytól függ, a BMW-től függ és a mennyei hatalmaktól függ – de hát van ennek a Mészárosnak egyáltalán szakmai gyakorlata, tapasztalata vasúti ügyekben?

Nem fogják elhinni: valamennyi van. Ugyanis 2018 januárjában összesen 14,05 milliárd forintnyi megrendelést nyert el Mészáros Lőrinc két cége, az R-Kord Kft., illetve a Prolan Irányítástechnikai Kft. vasúti korszerűsítési munkákra. A feladat első része Pusztaszabolcs–Dombóvár között központi forgalomirányító rendszer kiépítése, a második rész központi forgalomirányító rendszer kiépítése volt a Rákos–Újszász–Szolnok vonalszakaszon, illetve biztosítóberendezési áramellátások korszerűsítése a MÁV Zrt. országos hálózatán. Ezt a budakalászi székhelyű Prolan egyedül nyerte. Az R-kord a V-Híd Zrt.-vel közösen nyert egy közel 14 milliárdos vasútfelújítást is a Debrecen-Ebes vonalon. És akkor építette a Szolnok-Szajol szakaszt is, az ominózus híddal együtt.

Mindig mondtam, hogy ha az ember feltűnés nélkül akar nagy összegekhez jutni, akkor építsen vasutat vagy hajózható csatornát, mert ezeknek a költségeit eléggé lazán szokás kezelni: ha már egyszer elkezdtek épülni, ritka, hogy ne fejezzék be őket, kerül, amibe kerül. De egyáltalán, miért fontos nekünk Mészáros vasúti tevékenysége?

Leginkább azért, mert egyfelől ezek a vonalak közpénzből épülnek, újulnak, másfelől ő fogja építeni kínai megbízásból a készülő Budapest-Belgrád vasútvonalat is, csak nem az eddig említett cégei, hanem a külön erre a célra létrehozott RM International Zrt., ami két Budapesten bejegyzett kínai céggel, a China Tiejiuju Engineering & Construction Kft.-vel és a China Railway Electrification Engineering Group Kft.-vel alkotja a vasútépítő konzorciumot.
2017. november 26-án Li Ko-csiang akkori kínai kormányfő megérkezett Budapestre a Kelet-Közép-Európa-Kína csúcsértekezletre, másnap pedig megjelent a Budapest–Belgrád projekt kivitelezéséről szóló közbeszerzés ajánlattételi felhívása.

Jegyezzük meg a dátumot: 2017. november 27.

Mikor is alapították a Mészáros-féle RM International Zrt.-t?

2017. november 23-án. Négy nappal a közbeszerzési tender kiírása előtt.

Ez a Mészáros egy vátesz, a jövőbe látott, ha csak négy napra is, de jós ez az ember, látnok, próféta. Ez gyorsan alapított egy céget, ami azóta sem művelt semmit, direkte azért, hogy jó eséllyel pályázhasson erre a vasúti kivitelezésre. Meg is nyerte.

Csak ennek a finanszírozása pöttyet másként néz ki, mint a többi vasúti projekté. Ez úgy néz ki, hogy a kínai kormány a kínai Eximbankon keresztül ad egy hatalmas hitelt a magyar kormánynak, amely azt továbbadja az építtető, három cégből álló konzorciumnak. Ők megépítik, minél drágábban, annál jobb, de lesz ott pénz, akármennyi, megéri az a kínai kormánynak: aztán elvileg az üzemeltetésből kell kitermelje a kölcsönt a konzorcium, csak éppen nem a szakértők által korábban megjósolt 2400 vagy 83 év alatt (ennyi idő alatt válna átlagos forgalom esetén rentábilissá), hanem hamarjában kell megkezdeni a törlesztést. Ez nem fog menni, a magyar állam nem kapja meg az általa továbbított pénzt, így mi is adósok maradunk a kínai államnak, az meg majd büntetésből magához veszi a vasutacskát kilencvenkilenc évre – vagy örökre, mert ennyi idő egy vasútvonal életében elég sok.

Tehát ez már nem a magyar költségvetés, hanem a magyar államadósság terhére megy majd – vagyis hát, mindenképpen államadósság lesz belőle.

Ugyanis a magyar állam fog tartozni a kínai államnak, és a kínaiak által kért ütemben kell megadja – arról már Peking nem tehet, ha Budapest rosszul fektette be a kölcsönkapott pénzt, az nem az ő bajuk. A konzorcium pedig egyszerűen csődöt jelent és elköltözik a Bahamákra.

Ha meg még ráadásul így is fogja árazni a munkálatokat a mészárosi hagyományokhoz híven a három díszes vállalat, akkor mi szó szerint veszünk egy nagyon drága vasutat a kínai államnak Európában, és utána még ki is kell majd nekik fizessünk egy kalap pénzt.

Erről szól Mészáros vasútépítő buzgalma.

Hatalmas üzlet – neki.

A sínbárónak.

Nekünk, adófizető állampolgároknak már kevésbé.

Kapcsolódó: Mészáros Lőrinc valójában annál is sokkal gazdagabb, mint eddig hittük

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!