Szele Tamás: A nyomor vámszedői

Érdekes eset termett Hatvan környékén, már úgy értem, érdekes jogi eset: a következményei még akár fontosak is lehetnek a jövőben, mert arról van szó, hogy szabad-e némi pénz reményében álhírekkel bolondítani szegény embereket?

Nyilván nem, főleg mostanság: de mivel az álhír nem volt kapcsolatos a járvánnyal, az a kérdés, mennyire büntethető.

A rendőrségnek természetesen tudomására jutott, tőlük is származnak az információim, a Police.hu-ról (meg saját nyomozásból, de előbb lássuk, miről van szó):

Többen is bedőltek a kamuhírnek

Hatvan környékén többen is komolyan vették az álhírt.

Több állampolgártól, valamint környező települési önkormányzatoktól is érkezett jelzés a Hatvani Rendőrkapitányságra a napokban, miszerint egy internetes oldalon valótlan tartalmú álhír jelent meg. A cikk alapján többen megjelentek lakóhelyük önkormányzatánál, hogy az abban említett nagyobb pénzösszeget igényeljék.

Kiderült, hogy az álhírben szereplő cikk kizárólag kattintásvadász céllal jött létre, annak semmilyen valóságtartalma nincsen.

A Hatvani Rendőrkapitányság felvette a kapcsolatot a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztályával, és az elvégzett vizsgálat eredményéről jelzéssel éltek az oldal tárhelyszolgáltatója felé.” (Police.hu)

Aki figyeli a híreket, tudja, hogy ha valamikor, hát most nincsenek abban a helyzetben az önkormányzatok, hogy pénzt osztogassanak, tőlük is szedegeti el a kormány, még azt is, ami eddig járt nekik: az álhírt valami helyi hírharang olvashatta először, aki elhitte, aztán fellármázta a környezetét, ők is szóltak mindenkinek, így alakulhatott ki az, hogy egy adott környéken kezdték követelni a sosemvolt pénzt a naiv emberkék. Mocskos, undorító hazugság, ráadásul van benne pénz bőven. De vajon mennyire büntethető? A Police.hu hírében látjuk: annyira mindenképpen, hogy szóltak a tárhelyszolgáltatónak, aztán az vagy tesz valamit, vagy sem. Mivel ez a hazugság nem befolyásolta a járvány elleni védekezést, kérdéses, hogyan lehet fellépni ellene – bezzeg, ha valaki politikusokat szid, akkor is előveszik, ha tényt nem állított, csak véleményt nyilvánított. De hol van ebben a pénz?

Az álhír-oldalnál, természetesen. Nincs rá bizonyítékom, de le merném fogadni, hogy a mostanság a hitelforum.hu-ról terjedő

ELFOGADTÁK! 2020. Május 20-tól és Hétfőtől igényelhető az egyszeri 65. 000 forintos támogatás! Alanyi jogon jár”

című hazugságról lesz szó, amit magam is láttam osztogatni. Hát ennek az álhírnek minimum érdekes története van. Kezdjük azzal, hogy persze, nem fogadott el a kormány semmiféle ilyen pénzosztó rendeletet. Ők elveszik a pénzt, nem adják. Ha ilyent fogadtak volna el, az valóban szenzáció lenne, és kezdenék is aggódni az egészségükért, ép elméjükért, de természetesen erről szó sincs. Hanem az az érdekes, hogy a Hitelfórumban – mely tulajdonképpen nem is kéne híroldal legyen, ugyanis úgy mutatkoznak be, hogy:

Oldalunk banki hiteleket közvetít, pénzügyi szolgáltatást nem végzünk! A legjobb hitel és személyi kölcsön ajánlatok!”

tehát pénzügyi tanácsadást, hitelközvetítést játszanak, ezt már háromszor is „elfogadták”. Amit a valóságban egyszer sem, sőt, ilyen ötlet sem volt. Elfogadták bizonyítékaim alapján először 2019-ben, január 7-től járt volna:


aztán járt volna az igényes kacsatenyészde szerint idén, 2020-ban előbb február 7-től:


majd pedig szintén 2020-ban május 20-tól, hétfőtől, amiben az a pikáns, hogy idén május 20-a szerdai napra esett.

Mindezt úgy, hogy egyszer sem járt egy vas sem. Mire jó ez?

A magyar ember úgy van összerakva, hogy nem kissé gyanakvó, de ha akármilyen kis összeget, hasznot is ígérnek neki, sutba vágja az aggályait és azonnal követeli, ami neki szerinte jár. Illetve hát nem szerinte, hanem az álhírlap szerint, aminek a pénzosztásokról szóló hazugságait rögvest megosztja minden ismerősével, hátha kapnak ők is valamennyit. Holott valamennyi a Hitelfórum gárdájának járna, csak nem forintban, hanem letöltendő években, mert ez bizony visszaélés embertársaink szegénységével, és az emiatt elhomályosuló ítélőképességével.

Tudja ezt jól a Hitelfórum csapata, de azt is tudja, hogy bármit is hazudjanak, ha pénzosztás van az írásban, azt mindenki osztogatni fogja, így aránytalanul nagy forgalmat, hirdetési bevételt érnek el. Ezért érdemes nekik hazudozni, foglalkoztam én már az ő ügyeikkel tavaly is, akkor két és fél milliós lakásfelújítási támogatásokat ígérgettek, az sem volt igaz, ráadásul az is egy 2018-as álhírük felmelegítése, átdátumozása volt.

Ezek, kérem, még újat hazudni is lusták, ezek csak a dátumokat írják át a már bevált, „nagyot futott” korábbi álhírekben és dől hozzájuk a pénz. Dől, mert osztogatni tetszenek. Ráadásul cinikusan kihasználják a közönség rossz anyagi helyzetét, létrehoztak egy „Szociális segély utalás” nevű Facebook-csoportot, aminek van 17 784 kedvelője, 19 174 követője, az a csoda, amilyen szegénység van ebben az országban, hogy csak ennyi – és ez a csoport kizárólag a Hitelfórum anyagait osztogatja. Ha valaki segélyt, információt, bármit kér, semmi választ nem kap. Hogyan is kaphatna: az oldal nem osztani akarja a pénzt, hanem keresni, éspedig úgy, hogy az álhíreit megosztók hordják össze nekik forintonként. Elég sokat hordhatnak.


Mindegyik hamis hír valamiféle pénz vagy segély osztását harangozza be, de egyik sem igaz, illetve csak azok, amik a törvényesen járó szociális segélyek utalási dátumait teszik közzé. Azt meg le lehet szedni a kormányzati oldalakról. És lovagolnak a szegények, rászorulók, munkanélküliek hátán. Az üzleti modell kidolgozott, és voltaképpen nehezen is büntethető: hiszen direkt módon nem szednek be egy fillért sem senkitől, csak az AdSense és más reklámcégek rendszerét használják ki, ugyanis ezek a nézettséget és a megosztások számát mérik, azt nem, hogy mennyire ír igazat a felület, ahol a reklám megjelenik.

A mostani álhír-törvény sem biztos, hogy alkalmazható, hiszen a járvány elleni védekezést ez a szélhámosság nem gátolja, nem arról hazudoznak.

Még az sem teljesen kétségtelen, hogy a Hatvan környéki népmozgalmat pont ez az álhír okozta, bár a nyakamat tenném rá: abban biztos vagyok, hogy a legtöbb ilyen szélhámosságot a Hitelfórum terjeszti, nem egyszer buktattam már le őket csak én magam is.

Kérem, az lehet jogi vita tárgya, hogy a fentebbe vázoltak szerint megvalósult cselekmény büntetendő, büntethető-e avagy sem.

Az viszont vitán felül áll, hogy undorító és büntetni kéne.

Ezt, nem a kormánykritikus véleményeket.