Szele Tamás: A megnyergelt koronavírus

Most, mikor ezeket a sorokat írom, még nem tudom, miféle büntetést kapok majd értük, de nem kétlem, hogy valamifélét mindenképp: csak az a nem mindegy, ki büntet majd, a kormány vagy a techóriások? Mert az utóbbiakat könnyebb elviselni, nem fáj annyira, azok ugyanis csak hülyék, de nem rosszindulatúak.


Szóval azzal kezdeném, hogy csókoltatom a Google AdSense kedves kis algoritmusát. Tegnap a Zóna büntetést kapott két napi hír miatt, a pénteki hirdetési bevétel jó része ugrott. Az indoklás: „felnőtteknek szóló tartalmat” közöltünk. No, ezt már csak megnéztem magamnak, mert nem emlékeztem pornóra a lapban.

Az egyik hír az volt, hogy „Országos tisztifőorvos: több mint 100 fertőzött és öt halott a Pesti úti idősotthonban”. A képen Müller Cecília, teljesen felöltözve.

A másik hír: „Orbán: határozatlan időre meghosszabbítják a kijárási korlátozást”. A képen Orbán Viktor, szintén teljesen felöltözve. Ezt azért valahol érteni vélem. Azért ebben lehet találni némi pornográfiát, ha akarunk, van, amit nem mutogat az ember. Például a miniszterelnökét. Van, persze, hogy van, csak úri társaságban nem dicsekszünk vele.

De hogy az országos tisztifőorvos asszonnyal mi volt a bajuk…? No, mindegy, nagy anyagi veszteség nem érte a lapot – mintegy háromszáz forint eshetett ki – azonban nem sajnálnék egy akár közepes összeget sem, ha sikerülne megtudni, minek nézte a kormányfőt a szűrőalgoritmus.

Mert az, hogy én minek nézem, világos: egy igen pragmatikus politikusnak. Takarékos ember, mindent felhasznál, nála nincs szemét, minden jó neki valamire, gazdálkodónak ideális volna, csak nem az a mestersége. Például a koronavírust, ami máshol csak arra jó, hogy belehaljanak az emberek vagy legalábbis nagyon betegek legyenek tőle, és amitől az egész világ retteg, ő elég sokféle módon hasznosítja. Ott még nem tartunk, hogy igába fogja és szántson vele, de egyéb szempontok és célok elérésre már használja, szépen halad a háziasításával, ami akárhogyan is, de egyedülálló teljesítmény az állattenyésztés történetében. Már amennyiben a vírust állatnak tekintjük, mert nem egészen az.

De mire jó neki, mire használja?

dr. Csernavölgyi István

Például kellemetlen emberek elmozdítására. Az első kórházigazgatót, mint lapunk más helyén írtuk is, már elbocsátotta Kásler miniszter a fehérvári kórház éléről, szóval ott eddig igazgatott Csernavölgyi István doktor, mostantól igazgatnak majd a fehérvári huszárok jobb híján, ha komolyan veszik a katonai irányítást. De nem fogják komolyan venni, lesz majd főigazgató, kerül az eddigi helyére száz is, csak győzzék válogatni a kádereket. Járvány idején, sőt, a járványra hivatkozva nincs is bölcsebb dolog, mint jól működő kórházak vezetését átalakítani, hátha nem fognak utána olyan jól működni.Aztán még kik mennek? Az összes kulturális közalkalmazott, testületileg. Illetve, ez egy kicsit bonyolultabb lesz ennél, ugyanis arról van szó, hogy mint a 444 írja:

November elsejétől megszűnne a kulturális intézményekben dolgozók közalkalmazotti státusza egy törvénymódosító-javaslat szerint, és munkaviszonnyá alakulna át. A tervezetről a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete számolt be, miután április 9-én levelet kaptak az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Ebben azt kérték tőlük, hogy április 14-én reggel fél 9-ig küldjék el az észrevételeiket. Vagyis a szakszervezet jóformán a húsvéti hosszú hétvégét kapta meg a véleményalkotásra. A javaslat kiterjed a levéltárakra, nyilvános könyvtárakra, muzeális intézményekre és előadó-művészeti szervezetekre. Ugyanakkor nem vonatkozik a kormány által létrehozott VERITAS Történetkutató Intézetre.”

Hát, nem sok kulturális alkalmazott lesz, annyi szent. Ugyanis ha munkaviszonyban kell álljanak az intézménnyel, ahol dolgoznak – és nem közalkalmazotti lesz a státusuk – akkor nekik az illető könyvtár, múzeum, színház vagy bármi lesz a munkaadójuk. A bérüket az kell majd kigazdálkodja, de akárhogy nézem a törvényjavaslat szövegét, sehol sem találom benne azt a tételt, hogy e célból megemelnék az intézmények támogatását, az anyagi keretüket. Szóval: vagy felfedeznek egy-egy aranybányát, vagy bezárnak, de a kulturális közalkalmazottak többé nem jelentenek terhet a központi költségvetésnek.

Ügyes, ügyes: itt úgy használták fel a járványt, hogy a most hatályos intézkedéseket kihasználva nem hagytak időt még vitatni sem a törvényjavaslatot. Amit természetesen azonnal meg fognak szavazni, ahogy beterjesztik. Legfeljebb nem lesznek kulturális intézményeink sem. Minek az? Szabadulunk attól a sok könyvkukactól, gyanús értelmiségitől.
Aztán még kitől, mitől lehet ebben a járvány miatt rendkívüli helyzetben gyorsan megszabadulni? Budapest önkormányzatiságától, fővárosi és kerületi szinten egyaránt, de legfőképpen Karácsony Gergelytől. Nem véletlenül okádik rá tüzet napok óta a kormánymédia, ez bizony nem sok egyébnek lehet az előkészülete, mint annak, hogy őt tegyék felelőssé, ha lehet, a járványért. Úgy mindenestől.

Karácsony Gergely

Vázolnám a tervet, mert már kezd kibontakozni. Elsősorban Budapestet fogják kikiáltani a járvány gócának, hiszen itt él a legtöbb fertőzött. Persze, hogy itt él: egyelőre még ez Magyarország majd’ kétmillió lakosú fővárosa. Ha Penészporcicapusztán élnének ennyien, akkor ott lenne a legtöbb fertőzött is, beteg is. Másrészt – itt elágazik a támadás iránya – egyfelől Karácsonyt próbálják felelőssé tenni az öregotthonokban elterjedt fertőzésért, bár a teszteléseket Sára Botond tiltotta volt meg, többek között azzal az indoklással, miszerint:

Ez az eljárás álbiztonságot adhat, ill. fölösleges laboratóriumi vizsgálatokat, költségeket generál.”

Sára Botond

Minek következtében a fertőzés szempontjából különösen veszélyes helynek minősülő kórházakból – ahová mindenféle egyéb okkal került be az idősotthonok néhány lakója – teszt nélkül szállították őket vissza az otthonokba, így alakulhatott ki a mostani helyzet. Amiért a kormány egyértelműen Karácsonyt akarja felelőssé tenni, holott Sára takarékoskodta el a tesztelést.

Azonban most jön a haditerv másik ága, a „fegyelmezetlen Budapestiek” fedőnevű akció! Ugyebár, jön a Húsvét, jönnek a szabadnapok, mindenki a zöldbe, a levegőre vágyik. Zárják is befele a zöldterületeket mindenhol, nehogy tömeges piknikek alakuljanak ki, amelyeken elég, ha egy fertőzött megjelenik, ezrek kaphatják el tőle a betegséget. Karácsony le is zárt mindent Budapesten, amit lezárhatott – de a Városligetet nem, mert nem az ő hatásköre. A 2013-as Liget-törvény az addig a magyar állam, a Fővárosi Önkormányzat és a Zuglói Önkormányzat tulajdonában álló Városligetet ingyenesen, 99 évre az állam 100 százalékos tulajdonában álló Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. vagyonkezelésébe adta. A Városliget Zrt. pedig a vállát vonogatja és közleményt ad ki:

Tekintettel arra, hogy a Városliget sajátos adottságai miatt fizikailag nem lezárható, ezért nyomatékosan kérjük Önöket, hogy fokozottan tartsák be az előírásokat, szigorúan kerüljék a csoportosulásokat és csak legszükségesebb esetben, akkor is a jogszabályban engedélyezett módon használják a parkot, vagyis egyéni szabadidős sporttevékenységre, szabadidős célú gyaloglásra, valamint háziállatok sétáltatására.”

Szóval, minden adott, hogy mivel máshol nem lehet piknikezni – hiszen a főváros a többi zöldterületet lezárta – a csekély értelmű közönség majd mind a Városligetbe csődül koronavírus-piknikre. De hogy lesz ezért felelős Karácsony?
Pont azért teszik majd felelőssé, mert a többi piknikezésre alkalmas helyet lezáratta, így „mindenki a Városligetbe szorul”. Fogalmam sincs, mi lenne ebben a helyzetben a jó intézkedés, nézetem szerint semmi, ugyanis megnyitni a parkokat hatalmas ostobaság volna, sőt, még bűn is.

Karácsony Gergely művelhet most bármit, ettől a ponttól kezdve minden egyes fertőzésért őt fogják felelőssé tenni. Ha sikerül, és kialakul Budapesten egy súlyos járványügyi helyzet, igen könnyen meg lehet fosztani minden hatáskörétől ezzel az indokkal akár a Fővárosi Önkormányzatot, akár bármelyik kerületit is, hiszen minden jel azt mutatja majd, hogy válságos időkben rosszul végezték a dolgukat. Esetleg az ügyek átmenetileg kerülhetnek katonai irányítás alá is. Ami különben nem okvetlenül jelent diktatúrát, csak katonai adminisztrációt, de mindenképpen jelenti a budapesti önkormányzatiság végét egészen pontosan addig, ameddig a kormánynak úgy tetszik.

Aki ezt nem akarja, legalább most az egyszer fékezze meg magát és ne menjen piknikezni Húsvétkor a Városligetbe.

Szóval, erre is alkalmas a koronavírus, kérem, igen hasznos az a háztájiban, ha a jó gazda okosan bánik vele.

Már felszerszámozták.

Nemsokára lovagolni fognak rajta.

Tulajdonképpen el is kezdték.