Szele Tamás: A „Matuska Szilveszter” stúdió

Igen, szóval az a rengeteg megértés, együttérzés, ami bennünk lakozik, na az fog minket a sírba tenni egyszer. Olyan megértőek bírunk lenni, hogy az már ön- és közveszélyes, a lágyszívűség különösen a magyar közmédiára jellemző.

Arra a közmédiára, amelyben tilos menekült gyermekeket mutatni, hogy nehogy részvétet ébresszenek irántuk.

De ha tömeg- és anyagyilkosokról van szó, azonnal elönti őket az empátiahullám, mint egy közepes tsunami, és épp, hogy nem simogatják a merénylő buksi fejecskéjét, akit mások vittek rossz utakra, természetesen, mármint azzal, hogy léteztek. Közismert, hogy a németországi Hanauban néhány napja egy zavart elméjű, radikális szélsőjobboldali nézeteket valló ember, bizonyos Tobias Rathjen meggyilkolt tíz embert a kisváros szórakozóhelyein, majd hazament, és a 72 éves anyjával, valamint saját magával is végzett. A szórakozóhelyeken megölt áldozatai bevándorlók leszármazottai voltak, a német szövetségi ügyészség terrorcselekményként kezeli az ügyet.

Ez nagyon szomorú hír, de minden épelméjű számítás szerint őrült volt az elkövető, akinek lehetett ugyan hajlama eredetileg is a paranoiára, ám tettre már a mindenhonnan ömlő szélsőjobboldali-konteós ideológia sarkallta.

Ez nem feltevés, ez tény: bizonyítja az is, hogy tavaly novemberben feljelentést tett a német ügyészségen egy „ismeretlen titkosszolgálati szerv” ellen. Feljelentésében azt írta, hogy ez a nagy és kiterjedt szervezet sok mindent ural, bejut az emberek agyába, ahonnan bizonyos dolgokat eltulajdonít, és így irányítja a világ történéseit. Sőt, a terrorcselekmény előtt huszonnégy oldalas kiáltványt írt, melyben kifejti: azokat a népeket meg kell semmisíteni, amelyeknek a tagjait nem lehet kitoloncolni Németországból. Sőt, az Egyesült Államok láthatatlan titkos társaságok ellenőrzése alatt áll, akik irányítani tudják az emberek gondolatait, és ők tartják fenn a modern kori rabszolgaság rendszerét. Amerikában föld alatti katonai bázisokon gyerekeket kínoznak és gyilkolnak meg, mi több, az ördögnek hódolnak. (Index) 

Elég világos a képlet, őrültről van szó, ráadásul sportlövőről, akinek több lőfegyvere is volt: az bizony már az ügyészség hibája, hogy a feljelentését, fittyet hányva a legendás német alaposságnak, figyelmen kívül hagyták, mert ha csak megkeresik a feljelentő nevét a fegyvertartási engedéllyel rendelkezők listáján, most tíz emberrel több lenne életben. Nem tették, történt hát, ami történt.

És minden ötlete visszaköszön a nemzetközi alt-right sajtóból.

Viszont akármilyen rossz is a hír, be kell róla számolni. A magyar sajtó meg is tette, ki komoly alapossággal, ki csak elnagyoltan, de úgy, mint a közmédia, na, úgy senki sem. A Kossuth Rádió ugyanis meghívta reggeli műsorába Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértőt, akinek nem Németország, hanem az iszlám radikalizmus a szakterülete. 

Esetünkben volt épp radikális a történetben, csak az német volt és szélsőjobboldali, nem bevándorló, az áldozatok voltak bevándorlók leszármazottai, és mivel vízipipa-bárokban és italmérésekben voltak épp, mikor halálukat lelték, nem is lehettek túlzottan radikálisak, sőt, vallásosak sem. Esetleg lehetett volna hívni egy olyan szakértőt, akinek az európai, szélsőjobb radikalizmus a szakterülete, csak olyan ezek szerint nincs a kormánymédia tarsolyában. Lássuk, mit mondott a biztonságpolitikai szakértő:

Hát az a másfél millió ember, aki bement annak idején engedéllyel vagy engedély nélkül Németországba, ez kiváltott egy reakciót a másik oldalról, nevezetesen a szélsőséges pártokéból.”

Annyit azért még hozzátett, hogy az elkövető nem lehetett „teljesen” épeszű (nem, ugyanis teljesen bolond volt), de a műsorvezető, a közmédiában megszokott módon magához ragadta a kezdeményezést:

Ez azért fantasztikus, nem? Hogy nem teljesen tiszta az elme, de valamilyen erkölcsi tisztánlátás azért mégiscsak volt, hogy tudta, hogy bűnt követ el. (…) És hogy maga ellen is fordította utána a fegyvert.”

Ezen a ponton nevezte a szakértő „védekezési reflexnek” a történteket, de még mindig a társadalmi prevenciót próbálta emlegetni. A tanulságot a végén a műsorvezető vonta le: mindenről a Nyugat bevándorlóbarát politikája tehet.

Nagyobbat futott a köztévében Földi László, az Információs Hivatal volt műveleti igazgatója és még annyi minden egyéb, a legbiztonságpolitikaibb szakértő a tízmillió közül, ahány most Magyarországon él, és aki korábban likvidálni akarta a menekülteket segítő civileket:

Most háború van. Ezek az emberek kollaboránsok, háborús bűnösök, hazaárulók, és így tovább. Ez egy egészen más fogalmi rendszer. Embercsempész a háborúban nem embercsempész, hanem egy olyan, gyakorlatilag szabotőr, akinek nincs jogállása. Magyarul ő szabadon likvidálható. Ugye ezt írja a háborús törvény: kémeket, szabotőröket nem viszünk bíróságra, hanem azonnal kiiktatjuk.”

Egyrészt sem akkor nem volt háború, sem most nincs, másrészt ilyen háborús törvény sem létezik, ellenkezőleg, neki kéne tudnia a legjobban, hogy az elfogott ellenséges hírszerzőre úgy kell vigyázni, mint a szemünk fényére, mert kincset ér. Ezt 2017-ben mondta, lássuk, mit mondott most?

Németországban – ki nem mondott formában – egy rejtett polgárháború zajlik, ami azzal jár, hogy a dzsihadista támadások mellett az önvédelmi reakcióra lépő emberek is elkövetik ugyanezt.” (444) 

Mondott még hasonlókat, de az volt a veleje, hogy jogos önvédelemnek tartja a tömeggyilkosságot. Értsük meg a gyilkost, meg kell értenünk, vele kell éreznünk.

Hát, én amondó volnék, hogy érezzen együtt egy nőgyűlölő tömeggyilkossal, aki ráadásul még az anyját is megölte, a tambovi farkas, a radai rosseb és a szebeni hóhér, így, együtt.

Nem tűnt fel, hogy az illető gyilkolt, és nem önvédelemből?

Hogy mit sem sejtő, ártatlan civileket ölt meg, csak azért, mert voltak és mert ott voltak épp, ahol?

Földi úr mit szólna, ha egy hasonló elmebeteg mondjuk a Keleti Pályaudvar várótermében kezdene lövöldözni, eredetileg a közel-keleti pénzváltókra, de jutna a lőszerből mindenkinek, aki a közelben jár?

Megértené? Együtt érezne vele?

Ha igen: akkor sajnos azt kell mondanom, sürgős orvosi segítségre van szüksége.

Egy paranoiás, ámokfutó tömeggyilkost ugyanis csak egy másik paranoiás képes megérteni, csak az képes együtt érezni vele.

Minden normális, ép lelkű ember borzadva fordul el a véres kezű gyilkosoktól.

A közmédia ezzel szemben „megérti” őket.

Esetleg verset nem fognak írni Tobias Rathjen „hőstettéről”?

Hőskölteményt?

Mikor állítunk szobrot Matuska Szilveszternek?

Az is tömeggyilkos, legfeljebb nem menekülteket ölt.

Legalább a képét kitehetnék a köztévé stúdiójának a falára.

Miheztartás végett.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!