Sas István: Dübörög a választási csalás

Választási csalás, amikor még nem is szavazunk? Igen, szerintem a kampány durva meghekkelése is választási csalás.

Azt, hogy a magyar választások nem igazságosak, az új állampárt hatalmas előnnyel vesz részt rajtuk, sokan elemezték már, jómagam is megírtam többször. Nem kell már bizonygatni, hogy az átalakított választási törvény (például a kétfordulós szavazás eltörlése) a Fidesz érdekeit szolgálja, mint ahogy azt sem, hogy a média zömét már lenyúlta az Orbán-rendszer, amely a kampányára nagyságrendekkel több pénzt tud költeni – ráadásul a mi adó forintjainkból -, mint az ellenzék.

Most csak néhány tegnapi hírt szeretnék felidézni, hogy lássuk, egyetlen nap mennyi csalás, a választást befolyásolni igyekvő gyanús esemény történik. Ja, még az is biztos, hogy ez nem a teljes lista…

A Kúria szerint az alaptörvény nem írja elő az állami szervek semlegességét a választási kampányban. Ezt a döntést a bíróság annak kapcsán hozta, hogy Gulyás Gergely pénzmegvonással fenyegette a budapestieket, ha az ellenzéki főpolgármester-jelöltet választják meg. A miniszter ugyanis szeptember 12-én, a Kormányinfón arról beszélt, hogy a Tarlós István főpolgármester és Orbán Viktor miniszterelnök közötti megállapodás politikai megállapodás, amely csak “kettejük között érvényes”. A Kúriához azért fordult Karácsony Gergely, mert szerinte tévesen mondta ki a Nemzeti Választási Bizottság, hogy Gulyás Gergely miniszter szavai nem minősülnek kampánytevékenységnek.

Szekszárdon adminisztratív trükkel akadályozzák az ellenzék kampányát. Az ellenzéki polgármesterjelöltet, Bomba Gábort már nem csak a neve miatt támadják, de a plakátjait is leszedi a fideszes polgármester, Ács Rezső vezette hivatal. Úgy néz ki, hogy az ellenzék Szekszárdon csak a választások után teheti ki a plakátjait.

A kihelyezésre vonatkozó kérelmet persze időben beadták, ám a Polgármesteri Hivatal “véletlenül” olyan igazgatóságnak küldte, amely nem illetékes az ügyben. Az ellenzéki pártok által támogatott Éljen Szekszárd Egyesület augusztus 29-én adta be hozzájárulási kérelmét a plakátok kihelyezésére, amit aztán elkevertek.

Miközben az Éljen Szekszárdnak nincs hozzájárulása plakát kihelyezésére, a kormánypárt fizetett hirdetésekkel lepte el a várost. És a MI Hazánk szélsőjobbos párt plakátjai persze nem zavarják sem az önkormányzatot, sem a Helyi Választási Bizottságot…

Photoshoppal eltorzította az ellenzéki jelöltek arcát a bajai önkormányzati lap. A kéthetente megjelenő Bácskai Naplót, Baja önkormányzati lapját a környező falvakkal együtt akár több tízezer háztartásba kiszállítják. A lap ugyan beszámolt arról, kik a nem fideszes jelöltek, csak éppen durván manipulálták a képeiket: kancsal szemet, nagyobb ferde orrot, sötétebb arcot, hosszú nyakat csináltak. Az Index elérte telefonon a Bácskai Naplót, ők tagadták a hamisítást, azt állították, hogy csak szövegeket töröltek a képekről.

A Józsefvárosi Önkormányzat szerint teljesen rendben volt, hogy lekapcsolták az áramot Pikó András ellenzéki polgármesterjelölt rendezvényén, pont Pikó beszédének kezdete előtt, lehetetlenné téve a hangosítást. A fideszes önkormányzat tegnapi közleménye szerint az ellenzéki jelölt “illegálisan” használta az áramot. Azt írják, a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. felel a kerület vagyonáért, ezért kötelességét végezte, amikor megszüntette az illegális áramvételezést. A rendezvény szervezői szerint ez nevetséges vád, mivel ott rendszeresen így szokták a rendezvényeket ellátni árammal és ez eddig soha nem volt probléma. Ha kell, utólag kifizették volna az áram számlát.

Az Index egy olvasója meglátta a Római-parton, ahogy kiemelik azt a letakart lajstromszámú motorcsónakot a vízből és beviszik a csónakházba, amellyel cirkuszi zenét játszva megzavarták Karácsony Gergely programismertető rendezvényét. A Római-parti hajótároló cég vezetője nem árulta el a portálnak a hajó tulajdonosának a nevét. A rendőrség később az Indexnek megírta, hogy ismeretlen tettes ellen indítottak nyomozást egyedi azonosító jellel való visszaélés gyanúja miatt.

Szóval, választás még nincs, de választási csalás már van bőven…

(Kiemelt kép: egy letépett plakát helye, illusztráció – Forrás: Facebook)