Robotokat akar bevetni a kormány a kerítésnél

Akár már 2021 végétől robotokat vetne be a déli határ őrzésénél a kabinet – derül ki a kormány.hu-ra feltöltött Magyarország Nemzeti Integrált Határigazgatási Stratégiája nevű dokumentumból.
A hatvan oldalas irat szerint Magyarország részt vesz az úgynevezett „határőrizet célú autonóm robotrajok” kifejlesztésében.

A Roborder nevű határvédelmi rendszert 2017 óta fejlesztik uniós támogatással, ebbe az ORFK 83 millió forinttal szállt be. A Roborder konzorciumban Magyarország mellett ott van több tucat európai ország és szakmai, rendvédelmi szervezet.

A Roborder rendszer működéséről szóló legtöbb adat titkosított – írja a Népszava. Annyit azonban lehet tudni, hogy a rendszer földi mozgó egységekből és megfigyelő drónokból áll majd, ezeknek a felvételei alapján dönti el az illetékes tiszt, hogy szükséges-e embereket is küldeni egy-egy helyszínre.

Ez nagyon veszélyes!

IT szakértők szerint az automata megfigyelő rendszerek és a drónok kombinációjával a rendszer fejlesztői veszélyes területre tévednek. Az EU ugyanis nem katonai célú fejlesztésekre adott pénzt, Noel Sharkey, a Sheffield Egyetem mesterséges intelligenciával foglalkozó professzora azonban úgy véli: ott, ahol a határvédelem politikai kérdés, „csak idő kérdése, hogy a drónok képesek legyenek embereket megállítani is.” A piacon már jelenleg is hozzá lehet férni például elektrosokkolóval, paprikaspray-vel, gumilövedéket kilövő fegyverrel felszerelt drónhoz.

A Roborder-projektben nem szerepel, hogy fegyverrel szereljék fel a határ menti robotokat, ám csábító lehet, hogy mégis felfegyverezzék azokat a “migránsok” ellen.

(Vagyis az Orbán-kormány arra készül, hogy megszegje a robotika Isaac Asimov által megalkotott törvényeit…)

(Kiemelt kép: illusztráció)