Putyin volt tanácsadója szerint Magyarország ráfizet a magyar-orosz kapcsolatokra

Orbán Viktor előnyöket remélt attól, hogy közelít az orosz elnökhöz, de elszámította magát – mondta Vlagyimir Putyin egykori tanácsadója. A volt tanácsadó szerint a magyar-orosz kapcsolatok nem hoztak gazdasági hasznot Magyarországnak, Putyin viszont jó infókat szerezhet Orbán Viktortól.

Andrej Illarionov, a washingtoni Cato Intézet munkatársa 2000 és 2005 között Vlagyimir Putyin gazdasági tanácsadója volt, valamint Oroszország delegáltja a G8-as fórumokon, de ma már az orosz politikus egyik fő kritikusa.

A szakértő szerint Magyarország miniszterelnöke arra számított, hogy “extra hozadékokat remélhet”, ha olyan időkben alakít ki jó kapcsolatot Putyinnal, amikor az orosz elnök elszigetelődik a nemzetközi politikában. Ugyanakkor úgy látja, hogy ez a számítás nem jött be: Magyarországon nem látni a gazdasági hozadékát annak, hogy Orbán közeledett Putyinhoz.

Illarionov szerint ebben szerepe lehet annak is, hogy az orosz gazdaság mára a híres brezsnyevi pangáshoz képest is rosszabb helyzetbe került. Akkor összességében 17 százalékkal nőtt a szovjet GDP, miközben az elmúlt 11 évben összesen 9 százalék volt a bővülés.

Az orosz szakértő szerint a NATO- és EU-tag Magyarország kormánya viszont fontos információforrás lehet Putyinnak. A magyar és az orosz vezető találkozóin Putyin első kézből tudhatja meg, mi zajlik az EU és a NATO belső megbeszélésein.

Andrej Illarionov kitért arra is: „nem tudja kizárni, bár bizonyítani sem, hogy Putyin Ukrajna nemzetközi helyzetének gyengítésére használja” a magyar kormányfőt. (Népszava)

Kapcsolódó: Putyin ősszel megint Budapestre jön