Petíció: az állam támogassa az otthoni gondozást!

Több mint félmillió magyar állampolgár a mindennapi önálló életvitelében az egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt segítségre szorul. Ők az államtól nem kapnak megfelelő támogatást, ezért szeretteiknek kell gondoskodni róluk, így ma Magyarországon ez a probléma legalább minden tizedik embert érint.

A fogyatékossággal élő gyermekeiket vagy éppen gondozásra szoruló idős szüleiket otthon gondozó családtagok teljesen kiszolgáltatott helyzetben élnek, de az önálló felnőtt fogyatékos emberek sincsenek jobb helyzetben.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ezért petíciót indított. Azt követelik az Emberi Erőforrások miniszterétől, hogy állami finanszírozásból tegye lehetővé olyan szociális szolgáltatási rendszer kialakítását, ami:

  • rugalmas, hétvégén és a nap 24 órájában elérhető;
  • területileg kiegyenlített, lefedi az ország egész területét;
  • ahol megbecsült, jól megfizetett, felkészített személyi segítő látja el a szükséges feladatokat;
  • és az érintettek számára elérhető, megfizethető.

Nem csak az önálló fogyatékos emberek, de az otthon gondozók döntő többsége szerint is jobb az érintetteknek otthon, a családjuk körében élni, és nem több száz fős tömegintézményekbe költözni. A gondozottaknak és az ápolóknak, de az egyedül élőknek is fontos ugyanakkor a segítség, hogy ne egyedül kelljen megbirkózniuk a mindennapi teendőkkel.

A TASZ heteken keresztül forgatott több olyan családdal, akik szeretnék, hogy az állam segítse őket beteg szerettük gondozásában. Első videójukból megismerhető Irénke néni története, hogy miben változott az élete, miután férje megbetegedett.

A petíció itt írható alá >>>