Pálinkás József: ilyen centralizált hatalom még a pártállam végén sem működött

Pálinkás József, az MTA korábbi elnöke, és az első Orbán-kormány oktatási minisztere úgy véli, hogy “amíg a gazdaság a jelenlegi módon teljesít, addig, noha látják a visszásságokat az emberek, nem érzékelik a bajt”.  De “amikor már azt érzékeli a saját életén, hogy nem kap megfelelő gyógyítást, ha beteg, az oktatásban is maga tapasztalja meg a bajokat, megrendül a gazdasági helyzete, ráeszmél majd a társadalom végletes szétszakítottságára is”. 

„Komoly változáshoz csak a politikai erőviszonyok jelentős átalakulása vezethet, például egy olyan politikai formáció megjelenése, amely képes a társadalomban létrehozott esztelen megosztottságot feloldani” – ezt mondja Pálinkás József a Hírklikknek adott interjújában, és azt is hozzáteszi, hogy nem fél kimondani: új pártra lenne szükség.

Úgy véli, hogy ilyen centralizált hatalom még a pártállam későbbi éveiben sem működött, és most sem működhet sokáig. Vagyis bukásra van ítélve. A változásra szerinte bizonyosan nem kell hosszú éveket várni. Orbán Viktor és a NER mögött nincs akkora támogatottság, hogy negyven évig fennmaradjon. Pálinkás szerint ilyen erős egyszemélyi döntési rendszer nem volt még a modern magyar történelemben, vagyis azt állítja, hogy Orbán személyes hatalma túltesz Horthy Miklósén és Kádár Jánosén is.

Pálinkás szerint “a szélesebb értelemben vett értelmiségtől várható, hogy úgy fejtse ki a véleményét, hogy azt a választópolgár is és a hatalom is megértse”. Arra a kérdésre, hogy ő miért nem fogalmazott meg nyilvánosan kritikákat, amikor még pozícióban volt (2018-ig vezette a Nemzeti Kutatási és Innovációs Hivatalt) azt mondta, hogy szabálykövető ember, “egy kormányhivatal vezetőjeként nem nyilváníthattam véleményt, pláne olyan területekről, amelyek nem tartoztak hozzám, főként nem pártpolitikai, ideológiai kérdésekről”. “Miután ez a kötelezettségem megszűnt, részt veszek a közéleti és politikai vitákban, hallatom a hangom” – tette hozzá.

Az akadémikus úgy látja, hogy elment a Fidesz mögül a szakértői gárda jelentős része, ez pedig súlyos veszteség. A szakemberek tudása szükséges volna a jó kormányzáshoz, ahhoz, hogy működjön a közigazgatás, az oktatás, az egészségügy. Nekik lenne a feladatuk, hogy a szakterületükről a lehető legtöbbet lehessen kihozni. Sajnos nagyon nem ebbe az irányba megyünk, sokkal inkább afelé, hogy miként lehet a legnagyobb egyéni hasznot húzni például egy fontos beruházás esetén is.

(Kiemelt kép: Wikipédia)