Orbán Viktor szerint viharfelhők gyülekeznek Európa egén

Orbán Viktor Kötcsén, a fideszesek zártkörű piknikén azt mondta, hogy viharfelhők gyülekeznek Európa egén. (Ezt persze mi is így látjuk, csak éppen egészen mást tartunk veszélyesnek mint ő…) A kormányfő a beszéd kiszivárgott részletei szerint az “okos nemzetépítés” stratégiáját hirdette meg.
A magyar kormányfő az európai gazdasági és pénzügyi helyzetről szólva arra figyelmeztetett, hogy Európa egén viharfelhők gyülekeznek, de szerinte a magyar pozíciók jók, és ha valamilyen krízisszerű helyzet elő is állna, az korántsem lenne olyan megrázó a számunkra, mint amilyen a 2008-as válság volt.

Az atv.hu úgy tudja, hogy a miniszterelnök az ellenzékről és az EP-választásokról azt mondta: csak annyi történt, hogy “egy Gyurcsányból két Gyurcsány lett”. Macronnal pedig a V4-ek “kétszer is elütötték” a németeket Brüsszelben.

A zárt találkozóról a kiszivárgottak szerint a beszédben a központi fogalom a nemzeti szuverenitás és a függetlenség megerősítése volt. Orbán Viktor beszédének lényeges pontjai nem tértek el a Tusnádfürdőn júliusban elhangzottaktól.

Orbán Viktor Európa és Magyarország jövője kapcsán – az atv.hu forrásai szerint – egy autópályás hasonlattal élt: a „körforgalom” képével illusztrálta azt, hogy nekünk, magyaroknak abban már szerencsénk van, hogy látjuk az Európa nyugati országai esetében a mintát, de a különbségeket is; azaz Európa országai együtt autóznak ugyan a körforgalomban, de vannak, akik lehajtanak adott pillanatban egy-egy autópályára. Mi azért vagyunk szerencsések, interpretálta a miniszterelnök gondolatmenetét a közönség soraiból egy résztvevő, mert látva a különbségeket, eldönthetjük, hogy mikor hajtunk ki a körforgalomból és aztán milyen úton szeretnénk járni.

(Kiemelt kép: Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke (háttal, b) fogadja a Polgári Piknikre, az alapítvány rendezvényére érkező Orbán Viktort – MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)