Orbán Viktor is érintett a Microsoft korrupciós botrányában?

Az amerikai igazságügyi minisztérium elérhetővé tette a vallomást, amit a Microsoft Magyarország az USA-ban írt alá. Ebből kiderül, hogy az állami tisztviselők korrumpálásával nyertek a közbeszerzéseken. Az egyik eset kapcsán a kormányfőt is megemlítik. 

Két konkrét eseten mutatja be a Microsoft Magyarország által az USA-ban aláírt vallomás, hogyan bundáztak meg állami beszerzéseket. A magyar ügyészség eddig persze nem foglalkozott az üggyel.

A témában pedig érkezett már feljelentés a magyar ügyészségre. Polt Péter legfőbb ügyész még 2018 októberében azonban azt válaszolta Mesterházy Attila MSZP-s parlamenti képviselő kérdésére, hogy „bűncselekmény gyanújának hiányában” áprilisban elutasították. A hvg.hu-val azt közölték, hogy jelenleg sincs folyamatban semmilyen eljárás: „A Microsoft Magyarország Kft. által értékesített szoftverlicenceket érintően büntetőeljárás nem indult. Az ügyészség sem az Amerika Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumától, sem más amerikai hatóságtól nem kapott feljelentést vagy olyan jelzést, amely az említett ügyletekkel kapcsolatos korrupciós bűncselekményre utalna.”

Hát most lehet, hogy mégis el kell indítani valamilyen nyomozást, mert az amerikaik által nyilvánosságra hozott vallomás miatt ez nehezen kerülhető el. „A Legfőbb Ügyészség megkeresi az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumát, hogy a Microsoft ügyben van-e a birtokukban bűncselekményre vonatkozó bármely olyan adat, amit rendelkezésre tudnak bocsátani, és amely alapján a magyar hatóságok el tudnak járni” – közölte az ügyészség a hvg.hu-val.

A Microsoft Magyarország az amerikai hatóságoknak beismerte, hogy 2013-tól 2015-ig „egy vezető tisztviselője és több alkalmazottja részt vett” egy manipulált beszerzésekre és vesztegetésekre épülő ügyben. A cég peren kívüli egyezséget kötött az amerikai igazságügyi minisztériummal, aminek keretében 8,8 millió dollár (2,6 milliárd forint) bírság megfizetését vállalta.

A vallomás szerint:

  • A MS Magyarország alkalmazottai már a beszerzés előtt információt szereztek arról, mely állami intézmény mennyi pénzért, milyen licenceket akar beszerezni.
  • Már a beszerzés kiírása előtt tudták, melyik viszonteladó fog nyerni a versenyben.
  • A MS Magyarország alkalmazottai aztán hamis érvekkel árengedményt kértek a központi Business Desktől.
  • A viszonteladó azonban nem a Business Desk által engedélyezett, kedvezményes áron szerződött le a licencek eladására, a különbözetet legalább nagyrészt benyelte, és „tisztességtelen kifizetéseket” (magyarán: vesztegetést) finanszírozott belőle.

Két konkrét ügyet részletesen is leírtak, nevek nélkül. Az egyik szerint egy alkalmazott megírta a céget irányító Business Desknek, hogy szükség lenne még 5 százalék árengedményre. Üzenetében a miniszterelnököt, vagyis Orbán Viktort is megemlítette: „Még mindig dolgozunk az üzlet lezárásán. A pénzügyi vonzatokra koncentráltunk, és begyűjtöttünk minden szükséges hozzájárulást a kormányban a miniszterelnökig bezárólag.”

A miniszterelnök említése természetesen nem jelenti, hogy Orbán valóban tudott volna bármiről, elvileg a miniszterelnöknek nem kell jóváhagynia egy szoftverbeszerzést.

(Kiemelt kép: az amerikai igazságügyi minisztérium, hvg.hu)