Orbán segítséget kért Trumptól a civilek ellen

Rendkívül kényes témával érkezett Orbán Viktor május 13-án a Fehér Házba, ahol Donald Trumppal találkozott.  Magyar és külföldi diplomáciai források szerint Orbán arra próbálta meg rávenni az amerikai elnököt, hogy segítse a független magyar civil szervezetek elleni magyar kormányzati törekvéseket.

Cserébe azt ajánlotta, hogy nem fog akadályt gördíteni egy készülőben lévő sokszáz millió dolláros amerikai fegyverüzlet elé – írja a Direkt36.

A szóban forgó üzlet az amerikai Raytheon Company és a részben norvég állami tulajdonban lévő Kongsberg Defence & Aerospace által közösen gyártott légvédelmi rakétarendszer beszerzését jelenti. Az üzlet megkötése érdekében Orbán azt kérte Trumptól, gyakoroljon nyomást Norvégiára az úgynevezett Norvég Alap magyar civil szervezeteknek szóló 7 milliárd forintja ügyében. A norvégok azt akarják, hogy – ahogy eddig is – ennek a pénznek az elosztását egy független szervezet végezze, a magyar kormánynak azonban ez nem tetszik, és szerették volna elérni, hogy az Egyesült Államok járjon közben az érdekükben.

Trump azonban Norvégiát méltatva elhárította Orbán kérését.

Norvégia a 2004-es magyar EU-csatlakozás óta támogatja a magyar civileket. A támogatás oka, hogy Norvégia (illetve Izland és Liechtenstein) nem tagja az Európai Uniónak, de ugyanolyan feltételekkel fér hozzá az európai piachoz, mint az EU tagjai. Ezért viszont vállalta, hogy besegít a 2004-ben csatlakozott keleti tagállamok felzárkóztatásába. Ezek az úgynevezett Norvég Alapok, amikből Magyarországnak a jelenleg is futó hétéves ciklusra kb. 70 milliárd forint (214,6 millió euró) jutna. Norvégia azonban elvárja, hogy ennek a pénznek a 10 százalékát egy, a mindenkori magyar kormánytól független intézmény ossza szét a magyar civilek között.

Az Orbán-kormány ezzel nem ért egyet, és beleszólást szeretne ennek a 10 százaléknak az elköltésébe is.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!