Nógrádi Gábor: Szurkál egy biztosító tű

A biztosítók visszaadhatnának némi pénzt hatalmas nyereségükből azoknak, akik esetleg évek óta fizetnek, és sem kár, sem baleset nem érte őket.


A Gyerekrablás a Palánk utcában című regényemben és filmemben volt egy efféle ötletem és jelenetem: Károgi Sándor biztosítási ügynök fizet az ügyfélnek, ha nem történik semmi baj.

Nyerő PR fogás lehetne. Amelyik biztosító ezt megteszi, az bizonyára magához köti az ügyfeleit.És van is miből „visszaadni”. Tavaly 12 %-kal, azaz 104 milliárddal magasabb volt a biztosítók díjbevétele, mint 2018-ban. (Infostart)

Az már pénz.

Bár lehet, hogy mégsem olyan sok, mert amikor a Vigyázz otthon, hogy sose érjen baj! című könyvem új nagyalakú kiadásához partnert kerestem, akkor a tucatnyi megkeresett biztosítóból – levelemre, kötetemre – ketten válaszoltak. Második levelemre egy sem. Harmadik, kissé már morózusabb levelemre még hárman jelezték, hogy nincs módjuk támogatni a könyv kiadását.

Semmi gond. Szívük joga.

Az persze elgondolkodtató, hogy az otthoni balesetmegelőzéssel kapcsolatban elenyészően kevés programmal lehet találkozni, leszámítva egy-két alapítványt (Generali a Biztonságért) vagy akciót (óravázlatírási pályázat tanároknak és egy 16 oldalas képregény egy konyhai tűzről, ami inkább biztosítási reklám a MABISZ-tól).

Mindeközben évente 250 ezer háztartási baleset történik Magyarországon.

Szurkál a kérdés, mintha egy ziherejsztűvel ügyetlenül próbálnám összefogni a tényeket: mi lehet az oka, hogy a GDP kb. 2,5 százalékát kitevő évi díjbevételből nem telik komoly országos akciókra, hogy ne csúszunk el a padlón, ne gyújtsuk fel a konyhát, ne vágjuk el az ujjunkat, ne igyuk meg a mosószert, ne forrázzuk le a gyereket stb.?

A biztosítóknak nem érdekük, hogy kevesebb legyen a baleset? Az lehetetlen.

Világosítson fel, aki ismeri a titok nyitját!

(Kiemelt kép: Haragayato (GFDL))