Nógrádi Gábor: A pék tüntet, ha rossz a kenyér?

Nem a pedagógusoknak kellene az utcára vonulni a tanári fizetés növeléséért, az iskolai munkakörülmények javításáért, túlóráik kifizetéséért, hanem a szülőknek.

Vagy a szülőket nem érdekli, hogy „legdrágább kincseiket” többnyire kizsigerelt, alulfizetett szakemberek tanítják, nevelik?

Az autójukat nem adnák oda egy lerohadt szervízbe holtfáradt szerelők kezébe. A gyerekek esetében mindegy, hogy esetleg több hibával jönnek ki az iskolából, mint ahogy bementek?

Utcára szülők, nagyszülők, rokonok! Ti sztrájkoljatok, ne azok, akik évente több száz órát a gyerekeitek, unokáitok lelkét, agyát szerelik!

Ha a kenyér rossz volna, mert az alulfizetett és kizsákmányolt pékek ízetlen kenyeret gyártanak, vajon a pékek mennének ki az utcára tüntetni? Nemigen. Szerintem, mi, kenyérfogyasztók özönlenénk el a Kossuth teret.

Ha a házépítők rossz lakásokat építenének, ami beázik, penészedik, reped, talán a határidővel hajszolt, pocsék alapanyaggal dolgozó kőművesek sztrájkolnának? Szó sincs róla. Tuti, hogy a lakók törnék be a kirakatokat és borogatnák fel a kukákat.

A pedagógus maradjon az iskolában és tanítsa az unokáimat. Majd én kimegyek a táblákkal, hogy

„FIZESSÉTEK MEG A GYEREKEM TANÍTÓJÁT!’

„A MI KÖLYKÜNKNEK NEM AD PÉNZT SOROS, TOVÁBBKÉPZÉSRE, MINT NEKTEK ADOTT!”

„CSINÁLJON NEKED GYEREKET AZ A KORMÁNY, AMELYIK TÍZ, HÚSZ, HARMINC ÉVE NEM TUDOTT SZINGAPÚR VAGY FINNORSZÁG PÉLDÁJÁBÓL TANULNI!”

Kiegészítés 1.:

„A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás már szeptember végén figyelmeztetett: éves szinten legalább 45 órát dolgoznak ingyen a tanárok, a túlmunka miatt pedig 25 százalékuk azonnal elhagyná a pályát, ha tehetné. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke pedig arról beszélt: míg 2017-ben mintegy hatezer friss diplomás pedagógus lépett katedrára, a 2019-es kötelező minősítésen már csak 3600-an vettek részt, számuk két év alatt majdnem megfeleződött. – A fiataloknak ez a pálya nem pálya – mondta.” (Népszava)

Kiegészítés 2.:

„A McKinsey jelentés szerint kiemelkedő fizetésük van a tanároknak az oktatást illetően legjobban teljesítő országokban. Némelyikben már a tanárképzésre jelentkezőket is nagy összeggel támogatják. Így aztán érthető, ha nem menedzsernek, politikusnak, újságírónak, reklámszakembernek mennek el a tehetségek, hanem tanárnak.” (Librarius.hu)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!