Németh Miklós: Orbán hamis mítoszt épít

Az egykori miniszterelnök szerint az emberek lassan elveszítik józan ítélőképességüket. Németh Miklós a Magyar Hangnak adott nagy interjúban a harminc évvel ezelőtti határnyitásról, Gorbacsov kézfogásáról, Nagy Imre újratemetéséről, Kádár lelkiismeretéről, Soros Györgyről, migránsválságról, mítoszépítésről és az elszalasztott lehetőségekről is beszélt.

A szünet nélküli propaganda hatással van az emberek ítélőképességére, amiből a Fidesz profitál. De elévülhetetlen felelőssége van az ellenzéknek is: Orbán sikerének Gyurcsány ágyazott meg ténykedésével és persze azzal, hogy az öszödi beszéd kiszivárgása után nem távozott azonnal – mondta Németh Miklós.

Az egykori miniszterelnök szerint ma lényegesen jobb lenne a helyzet, ha az ellenzék kivonult volna a parlamentből a választójogi törvény elfogadása után. „Jelenlétével ugyanis legitimál egy megdönthetetlen hatalmi szisztémát.”

Németh Miklós úgy véli, hiába vetették el a 80-as évek végén a többpártrendszer és a piacgazdaság magvait, ami utánuk jött, az nem egy sikertörténet. Hozzátette: „A rendszerváltás hatalmi játékká züllött, amit megsínylett az egész társadalom. Elég csak a privatizációra vagy az ügynökkérdésre gondolni.”

Idézte Mihail Gorbacsovot, aki azt mondta neki: „amíg ebben a székben ülök, addig 1956 nem ismétlődhet meg”.

A migránsválságot nem Orbán Viktor oldotta meg Magyarország számára, hanem Angela Merkel. A bevándorlók német befogadása hazánknak maga volt a megmentés, mert „ha nem ez a döntés születik, humanitárius katasztrófa alakul ki legkésőbb a hideg idő beköszöntével”.  (Magyar Hang, 24.hu)

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!