Még számolni sem tud az operatív törzs

Ma nagy bejelentésre virradt hazánk, hisz a koronavirus.gov.hu oldalon breaking news-ként írjak, hogy a mai naptól bizony sokkal részletesebb adatokat közölnek a fertőzés terjedésről.

A hír szerint közlik az aktív fertőzöttek számát is. Ezt a mutatót úgy kapjuk meg, hogy az igazolt fertőzöttekből kivonjuk az elhunytak és a meggyógyultak számát. Mai adatok szerint van 3035 igazolt fertőzött, 351 halott és 630 gyógyultat tartanak nyilván, azaz az aktív fertőzöttek száma 2054 fő.

A portál szerint viszont 2055.  Amit úgy kaptak, hogy összeadták a Budapesten és Pest megyében,  valamint a vidéken regisztrált fertőzöttek számát. “Csak” egy, az eltérés – ne legyünk már kicsinyesek. Nem, nem vagyunk azok, de elvárható lenne, hogy a magát kizárólagosan hiteles hírforrásként jegyző portálnál, legalább számolni tudjanak.

Egyébként nem ez az első – és gyaníthatóan nem is az utolsó-, eset, hogy a közölt számokkal valami nem stimmel. A múlt héten és az azt megelőző héten több alkalommal is előfordult, hogy a megyei fertőzöttek adataiban csökkenés történt, ami elég nehezen elképzelhető.

Bogár Zoltán

Kapcsolódó: Valami nem stimmel a magyar koronavírus adatokkal

Nyers realizmus – amikor a valóság pofán vág

Már március első heteiben több ezer covid-19 beteg lehetett Magyarországon

Meghalt újabb 11 beteg a járvány miatt Magyarországon

(Kiemelt kép: ezeket az adatokat látni a koronavirus.gov.hu oldalon)