Március végén sokkal több idős ember halt meg Magyarországon az átlagosnál

Az idei év 12. hetében a védett korosztályból jóval többen haltak meg, mint az elmúlt 5 év azonos időszakában.

Bár hazánk halálozási mutatója folyamatosan javul, de az öt évi adatokat elemezve megdöbbentő növekedés tapasztalható az idei év 12. heti halálozási adataiban. Az influenzajárvány nem indokolja a haláleseteket, hiszen mérsékelt volt ebben a szezonban. Ennek ellenére a 65-90+ éves korosztályból jóval többen haltak meg a 12. héten. Azon a héten, amikor a nagy mennyiségű influenza-gyanús betegtől mintát vettek, majd az adatok május első hetében eltűntek a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjáról.A halálozási adatok elemzését az influenzajárvány időszakára korlátoztuk. Így került adatbázisba 5 év halálozási statisztikája adott év 2. hetétől a 16. hétig. (Eddig a 2020-as évre vonatkozóan a KSH a 16. heti halálozási adatokat közölte.)

Az tény, hogy a halálozási adatok kedvező irányban változtak 2020 márciusára, sőt a kormánynak nem csak a járványgörbét sikerült laposítani, hanem a halálázási görbét is. 2019 év 50. hetében 2526 halálesetet regisztrálták. Az ezt követő időszakban 2020 5. hetében volt a legtöbb haláleset, akkor szám szerint 2799 fő halálozott el. Az ezt megelőző év azonos időszakához képest is jelentős a csökkenés, hiszen akkor az 5. héten 3384, 2017. 5. hetében 3616, 2015. 5 hetében 3067 haláleset történt.

Gondolhatnánk, hogy nincs itt semmi látnivaló, nem igazolja egyetlen egy adat sem, hogy az új koronavírus pusztít az országban, és a kormány ezt tákolja, elhallgatja. Az éves, összesített adatok valóban ezt mutatják. Azonban, ha az adatokat szétszedjük hetekre és azon belül korcsoportokra, megdöbbentő adatsorok bukkannak elő.
2020 12. hetében annyi 80-84 éves ember halt meg összesen, amennyi 2015 12. hetében, a 85-89-es korosztályból 446 fő, ami csak egy picivel alacsonyabb a 2018-as adatnál. A 75-79-korosztályból az elmúlt öt évben nem haltak meg annyian, mint 2020 12. hetében. Ugyanez a megmagyarázhatatlan növekedés figyelhető meg a 65-69-es korosztály halálozási adatainál, 2020 12. hetében 335 fő halt meg közülük, jóval többen, mint a 2017-es vagy a 2018-as influenza járvány idején. Ugyanez a tendencia figyelhető meg a 90 feletti korosztálynál is.

2019 azonos hetéhez képest csak a 70-74 éves korosztálynál figyelhető meg kedvező változás, a többinél jelentős növekedést regisztráltak a KSH szakemberei. 5 éves viszonylatban azonos hetet vizsgálva a 65-90+ korosztályból a legtöbben 2020 12. hetében haltak meg. 2020 13. hetében ugyan ez a tendencia figyelhető meg.

Az érthetetlen növekedés nem magyarázható az influenzajárvánnyal, hisz 2020-ban enyhe volt, a csúcson 32 ezer beteg kereste fel háziorvost, szemben például a 2017-es nagy járvánnyal, amikor a csúcson 92 ezer beteget regisztráltak.

Kérdés, hogy a naponta átlagosan bejelentett 10 beteg valójában mikor halt meg?

Mint írtuk, 6746 betegnél nem csak influenzára, hanem „Wuhan Koronavírusra” is vizsgálatot kértek a kórházi orvosok a Nemzeti Népegészségügyi Központ Mikrobiológiai Referencia Laboratóriumától. Majd az adatok eltűntek.A kormány több mint egy hónapig nem közölt kórházi adatokat, majd miután publikálta április 16-tól, a többi ország trendjét és járványt figyelmen kívül hagyva írta le a görbét.

Mintha a kórházi adatok a járványtól függetlenül, önálló életet élnének: Az igazoltan fertőzöttekhez képest sokan voltak kórházban, ennek ellenére szokatlanul kevesen intenzíven. Miközben több ország adatait megfigyelve megállapítható, hogy a normál kórházi és az intenzív ellátottak számadata azonos görbét ír le. Vagyis a normál kórházban lévő betegek számának változásával arányosan változik az intenzív ellátottaké is. Magyarországon gyakorlatilag 40-50 fő kap naponta intenzív ellátást, még akkor is, amikor a legtöbben voltak normál ellátás alatt. Jól belegondolva talán arra is választ kaptunk, hogy miért ilyen magas a covid-19 mortalitási mutató hazánkban.
Kapcsolódó: Békés megyéből eltűnt hat covidos beteg

Több ezer tüdőgyulladásos beteg mintáját tesztelték covidra március első három hetében Budapesten

Utólagosan meghamisították az influenza figyelőszolgálat márciusi jelentéseit

Valami nem stimmel a magyar koronavírus adatokkal

Már március első heteiben több ezer covid-19 beteg lehetett Magyarországon

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!