Sas István: Magyarország qurva jól teljesít – a lejtmenetben!

Az elmúlt napokban több rémisztő statisztikai adattal szembesültek azok a magyarok, akik nem csak a kormány propagandakiadványait olvassák. Ezt most azért is érdemes felidézni, mert Orbán Viktor egyébként melldöngető tusványosi beszédében arra is utalt, hogy jövőre gazdasági megszorítások jönnek.

A Kedves Vezető persze nem erre helyezte a hangsúlyt, de azért kijelentette, hogy valamikor 2020 tavaszán, majd 2020 őszén szükség lesz “gazdaságvédelmi” akciótervekre. Arról nem igazán beszélt, hogy miért, de persze tudjuk, hogy csökkenhet a magyar gazdaságot életben tartó uniós pénzözön, főleg, ha a jogállami normák megszegése miatt azt Brüsszel korlátozza.

No meg az sem tesz jót a gazdaság teljesítőképességének, ha nagy a korrupció, nem a teljesítőképesség és az ár, hanem a kapcsolatrendszer dönt a megbízásokról, nincs igazi piaci verseny, leépítik az oktatást és a kutatást, aminek következtében alacsony nyereségrátájú összeszerelő üzem lesz az országból.

No lássuk a rémisztő adatokat…

A magyaroknál csak a mexikóiak keresnek kevesebbet az OECD-országok közül

Az OECD hivatalos adatai szerint Mexikóban az éves bruttó átlagbér tavaly 16 298 dollár volt (ez körülbelül 4,7 millió forint), ez a legalacsonyabb az OECD-országok közül. Magyarországon a második legalacsonyabb az éves bruttóbér a vizsgált országok közül, a 2018-as összeg 24 455 dollár (körülbelül 7,1 millió forint). A lengyeleknél például ez az összeg 29 109 dollár, miközben a rendszerváltás idején még messze mögöttünk kullogtak… Ehhez még tegyük hozzá, hogy ebben a statisztikában bruttó bérekről van szó, az adók és járulékok meg nálunk kiugróan magasak, szóval a nettó bér adatai még rosszabbak lennének.

Az OECD arról is közölt adatokat, hogy az egyes országokban mennyit kell dolgozni, hány órát dolgoztak az OECD-országokban átlagosan az emberek egy évben. Ezen a listán Magyarország a középmezőnyben van 1741 órával, 15. a 36 országból, de persze a “hanyatló” Nyugaton ennél jóval kevesebbet kell dolgozni a sokkal magasabb bérért. A legkevesebbet a statisztikák szerint a németek dolgozzák, 1363 órát egy évben. Dánia a második hátulról 1392 órával, a norvégok 1416 órát dolgoznak.

A jogállamiság romokban, van, miben még Kazahsztán is jobban teljesít

Hogy mi köze a jogállamiságnak a gazdasági teljesítményhez? Mint arra már utaltam, a rossz minősítés miatt lemondhatunk majd az uniós támogatás egy részéről, másrészt azért a diktatúrákban általában rosszabbul teljesít a gazdaság például a piaci szabályok felrúgása miatt (persze vannak kivételek is, lásd Kína).

Szóval a World Justice Project idei kimutatásának adatai szerint (amiket a Magyar Helsinki Bizottság osztott meg a Facebookon) Magyarország a vizsgált 126 állam között már csak az 57. helyen állt a joguralom szempontjából – olyan országok előztek be minket, mint Botswana, Jordánia vagy az Egyesült Arab Emírségek.

Ráadásul, ha azt nézzük, hogy az adott ország kormánya mennyire tartja be a saját törvényeit, akkor már a 103. helyen állunk. A diktatúrának számító Kazahsztán, de Nigéria és Banglades vezetése is jogkövetőbbnek számít a felmérés szerint, mint az Orbán-kormány!

A civil jogok összesítésében pedig 93. helyet foglaljuk el a 126-ból. Ezek után egyáltalán nem meglepő, ha a magyar állam a Európai Unió és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás tagállamaival és Észak-Amerikával összevetve az utolsó helyen áll jogállamiság szempontjából.

Bőven vannak még lesújtó adatok

Magyarország már a harmadik legkorruptabb ország az Európai Unióban a Transparency International januári kimutatása szerint. Csak Bulgáriában és Görögországban rosszabb a helyzet, de még az is lehet, ha rendesen működne az ügyészség, sőt az európai ügyészség is vizsgálódhatna, több korrupciós ügy lepleződne le és még rosszabb lenne a besorolásunk.

Gyengült a forint az euróhoz képest.

Nemrég felkerült az EU pénzmosási kockázati listájára a futball és a letelepedési kötvények üzlete. Mint tudjuk, a NER-ben ez két fontos biznisz.

A Freedom House szerint Magyarország olyan sokat rontott a helyzetén, hogy idén az első olyan EU-s tagállammá vált, amely a “részben szabad” kategóriába sorolandó.

Riporterek Határok Nélkül már tavasszal közzétett elemzése szerint tavaly 14 helyet rontott Magyarország a sajtószabadság helyzetét értékelő listán. A sajtó 90 százaléka már a fideszes oligarchák kezében van.

A lista nem teljes…