Konok Péter: Meseország

Meseország nem az aberráltaké”, ezt mondta bizonyos Duró Dóra, miközben ledarált egy mesekönyvet.

Nem pontosan értem, mit ért Duró Dóra „aberráltak” alatt, de sejtésem szerint mindenkit, aki nem olyan, mint Duró Dóra, vagy hímtagja, Novák Előd, illetve az Ö Meseországuk Mozgalom megannyi kis fröccsöntött műanyagnácija, akik a Miniszterelnök Úr téres valagából lengetik kifelé peckesen a karjukat.

Egyformák, hitványak, ostobák és rosszindulatúak. És van rájuk igény.

Sivár kis Meseország lehet az Ő Meseországuk. Barna földjét nem tiporják óriások és törpék, a boszorkányokat elégették, nem élnek arrafelé sárkányok és bölcs oroszlánok, Piroskát lelőtte a fővadász, mert farkasnak nézte, Fehérlófia apjáról kiderült, hogy nem tiszta a pedigréje, Borsszem Jankót beleőrölték a kis gömböcbe, a fiútündéreket lebuzizták, a lánytündéreket tenyészkancának tekintik, a nemükkel kapcsolatban még hezitáló tündéreket átnevelő táborba küldték, gettóba zárták és szegregálták a szegény ember legkisebbik fiát, meg a többit, meg a lányait, meg a feleségét, minden rokonát, barátját és üzletfelét, és a szegényembert is, a garabonciás diák feje felől elsíbolták az egyetemet, Vukot lelőtte a simaképű, gereznájából Döbröginé készíttetett magának csinos szőrmegallért, elgázolták az igazmondó juhászt, a csillagszemű juhász szemét pedig kitolták, mert önkényuralmi jelképnek minősült, kőbányába küldték dolgozni a hétfejű sárkányt, a hét törpét pedig közmunkára vezényelték, mert a Hét Gonosz Zrt. ellopta a bányát, János vitéz nem jut le a tó partára Iluskáért, mert oda már szálloda épült… de az orkok végre egyszerre lépnek, ütemes a taps, száll a por, döngenek a hétmérföldes csizmák, duhognak, darálnak a pokolmalmok, Meseországban nincs mese, Meseországban maguk felé hajló kezű mindenszentek vannak, itt a vége, fussatok, bolondok.


Ismerős ez a Meseország, ugye? Valóságos, mint egy iratmegsemmisítő, szép, mint csúcstalálkozó egy országnyi boncasztalon.

Lapozzunk.

(Kép: Matthew Dickman “Wonderland” című verseskötetének borítója)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!