Konok Péter: Hősrobbanás

„Európa legnagyobb tűzijátékát” rendezi meg Pártunk és Kormányunk augusztus huszadikán, mondta el ̶G̶u̶l̶l̶i̶v̶e̶r̶ Guller Zoltán a ̶L̶i̶l̶l̶i̶p̶u̶t̶i̶ Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

Hogy miért? Csak.

Pártunk és Kormányunk kizárólag a „nagyság” szó első szótári jelentését ismeri. Méterek, hektoliterek, „a kilók, a tonnák, a megatonnák”, a vezércikkekben dübörgő termelési nagyregények.Két éve 1848 méteres nemzetiszín zászlóval fedte volna be az Andrássy utat néhány elmeroggyant (na jó, az egyik ötletgazda bizonyos Szilágyi Ákos volt, a Magyar Trikolór Kft. vezetője – így persze érthető).

A védnök az akkor már politikai leszállóágba került Balogember Zoltánminiszter, „zászlóanya” Wittner Mária üzletszerű tévelygő lett volna (a magyar nyelvben igazán megjelenhetne az „Ó, hogy az 1848 méteres zászlóanyádat!” kitétel.)

Hogy miért kellett vona ez a bazi nagy zászló?

Há’ mer bazi nagy!!!

Tarlós „Szemüvegzúzó” Pipi annak idején így örvendezett táncoló-zenélő margitszigeti szökőkútjának: „legközelebb Dubajban van ekkora”. A méret a lényeg. Kis diktátor nagy kulisszákkal jár. De ugyanezért nyúlta le (zsarolta, államosította, zárolta, perelte, vásárolta meg) Munkácsy Golgotáját is a pártállampárt: mert igen tekintélyes méretű kép.

A föstmény az egy drága, nagy egyedi tapéta, a szobor otromba miskahuszár-gigakertitörpe, a zene legyen fülbemászó vérbunkós nótaoratórium, az irodalom – ó, hát írni igazán mindenki tud: „kinyílott a pitypang” – na, ugye?!

Tipikus parvenü, újgazdag-mentalitás. Pumpával fújják degeszre a kissebbrendűségi komplexusos kultúrfölény bazári ugrálóvárát.
A kormány colostokkal méri a nemzeti érzést, mit colostokkal, egyenesen GPS-szel; szezonvégi kiárusítás, egyet fizet, ráfizet.

Persze, lehetne ilyesmivel is büszkélkedni, hogy „nálunk van Európa legmagasabb életszínvonala”, vagy „igen erős a környezetvédelem”, netán „Európa csodájára jár szociális rendszerünknek” (szoktak is ilyesmit mondani, csak nem mindig hallani tisztán a valóban nagy közröhejtől).

Nekünk ez jutott: egy pufogó, durrogó, büdös füstöt eregető államgépezet; néha berobban, szikrázik, aztán lehullik a picsába, és csak a kosz marad utána.

„Európa legnagyobb tűzijátéka”, az is valami? Ennél még Guy Fawkes is nagyobbat álmodott.