Iszonyú gyorsan vitte el a brit nagykövet-helyettest a vírus

Március 20-án tesztelték a brit nagykövet-helyettest, ekkor igazolták a szervezetében a SARS-CoV-2 vírust. A Guardian tudósítója, Shaun Walker még azon a héten beszélt vele, Steven Dick akkor említette neki, hogy elkapta a koronavírust, de jól érzi magát. Öt napra rá meghalt.

A 37 éves Steven Dick a tizedik áldozata a koronavírusnak Magyarországon. Halálát március 25-én jelentették be a koronavirus.gov.hu kormányzati portálon – mellőzve minden konkrét információt. Annyit közöltek, hogy elhunyt egy brit beteg. Halála több okból is érthetetlen, hiszen a covid-19 betegség lefolyása átlagosan (medián) 22 nap, a betegek mindössze 6 százaléka kerül kritikus állapotba.

A kormányzati oldalon egész március 31-ig nemzetiségi lebontásban is közöltek adatokat az igazolt fertőzöttekről. Azon a napon 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnami és 478 magyar állampolgár volt a listán.

Az első brit beteget március 6-án regisztrálták Debrecenben, ő Milánóban dolgozott, vagyis kizárható, hogy a brit nagykövet-helyettes az első betegek közt volt. A második britet március 21-én jelentették be. Ő Steven Dick, akit előtte való nap, 20-án tesztelhettek le. Halálát – „meghalt egy brit beteg” – március 25-én közölték. A diplomatának állítólag két krónikus betegsége is volt. A kormányzati portál nem kertelt és a kegyeleti jogokat kvázi figyelmen kívül hagyva közölte: krónikus pancreatitisa (hasnyálmirigy gyulladása) és alkoholos májkárosodása volt a brit férfinak. A kor és nem alapján egyértelműen azonosítható az elhunyt. Ő a listán a hetedik, mind a mai napig a legfiatalabb férfi áldozat.

Március 22-én, vasárnap hét beteg volt a Szent László Kórház intenzív osztályán, és 49 embert ápoltak normál ellátásban. A felének enyhe vagy közepes tünetei voltak, (köhögés, légszomj, magas láz, gyengeség, izom- és ízületi fájdalmak).

A betegség lefolyása

A tünetes betegek – a fertőzést követő 4-6. nap után – 20 százalékánál néhány napos köhögés után magasabb láz, köpetürítéssel járó köhögés, rendkívüli fejfájás és gyengeség jelentkezik. Ilyenkor a betegség a súlyos stádiumba vált át.

A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője, Szlávik János szavaival élve, „Ezek a betegek általában 10-14 nap múlva intenzív osztályra kerülnek, és ott gépi lélegeztetésre szorulnak. A gépi lélegeztetés sokszor hetekig is eltart”. (Ekkor már van olyan ápolt, akit két hete lélegeztetőgépre tettek)

Kínai tapasztalat

A legnagyobb létszámú retrospektív vizsgálat tapasztalatairól a kínai Vuhan egyik kórházából számoltak be. A 710, COVID-19 betegség miatt kezelt betegből 52 volt kritikus állapotú.

Átlagéletkoruk 59,7 év volt, 67 százalékuk férfi, 40 százalékuknak krónikus betegsége volt. Az intenzíven kezelt betegek 61,5 százaléka a 28 napos követési periódus alatt meghalt. Az intenzív osztályos kezelés átlagos tartama a betegek haláláig 7 nap volt.

Az adatokból kiindulva érthetetlen, hogy egy életerős 37 éves fiatalember miért halt meg ilyen gyorsan a SARS-CoV-2 vírusfertőzöttség következményeként. Ennek a fertőzésnek az inkubációs ideje 5,5 nap, ami azt jelenti, hogy a fertőzéstől számítva ennyi nap telik el az első tünetek megjelenéséig. A halál beálltáig az első lázas naptól számítva (medián) 18, 5 nap telik el.

Arról, hogy valójában mi történt a brit nagykövet-helyettessel valószínűleg a kórház tudna magyarázattal szolgálni. Az „alapbetegségei” a koronavírus fertőzés esetében nem számítanak rizikófaktornak, mondhatjuk azt is, hogy egyedi esetről van szó, hiszen csak neki tüntettek fel ilyen betegségeket.

A táblázat forrása: Clinical course and risk factors for mortality of adult inpatients with COVID-19 in Wuhan, China: a retrospective cohort study

Sorozatunk következő része: Biztos, hogy nem a két iráni volt az első két fertőzött hazánkban.

Bogár Zoltán

Kapcsolódó: A magyarországi járvány tizedik áldozata a brit nagykövet-helyettes