Ismét Polt Pétert lesz a legfőbb ügyész

Polt Péter jelenlegi legfőbb ügyészt javasolja ismét a posztra Áder János köztársasági elnök.

Az államfő erről a parlamenti honlapra ma felkerült levélben tájékoztatta Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét.

Polt Péter kilencéves mandátuma idén decemberben jár le. Az Országgyűlés 2010. december 6-án választotta legfőbb ügyésszé Polt Pétert, aki 2000 és 2006 között egyszer már betöltötte ezt a tisztséget.

Polt Péter az elmúlt kilenc évben lényegében kiszolgálta a kormányt, a fideszes hatalom korrupciója ellen rendre elmaradtak a vizsgálatok és a vádemelések, még akkor is, ha az Európai Unió illetékes szerve, az OLAF vizsgálatot kért. Ilyen volt például Elios-ügy, amiben a főügyészség semmi kivetnivalót nem talált. Szerinte a letelepedési kötvények ügye is teljesen szabályos volt.

Ugyanakkor akár koncepciósnak is minősíthető ügyeket indított az ellenzéki politikusok ellen, legutóbb például azzal, hogy Varju László mentelmi jogának felfüggesztését kérte az Országgyűléstől, azt állítva, hogy a DK-s képviselő bántalmazta az őt leteperő és kidobó biztonsági őröket az MTVA székházában.

Mindez persze nem annyira meglepő, hiszen Polt Péter régi fideszes, a 1994-es országgyűlési választásokon fideszes képviselőjelölt volt, mandátumot azonban nem szerzett.

Tegnap meg az volt a hír, hogy Handó Tündét, aki gyakorlatilag megbukott az Országos Bírósági Hivatal vezetőjeként, kinevezik alkotmánybíróvá. Persze őt még csak jelölte a fideszes többségű eseti bizottság, de nem kérdés, hogy a jelölését végül elfogadják. Ma simán átment az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságán Handó Tünde alkotmánybíró jelölése. A szavazás pusztán formalitás volt: 8 kormánypárti képviselő szavazott Handó jelöltségére, 3 ellenzéki ellenében.

Erről nekünk az jut eszünkbe, hogy Kövér László szerint a fékek és egyensúlyok rendszere hülyeség. Persze nem hülyeség, csak a fideszes maffia utálja, ha korlátozzák a hatalmát.

Kapcsolódó: Polt Péter megint Varju László mentelmi jogának felfüggesztését kéri

Kövér szerint a fékek és egyensúlyok rendszere hülyeség