Ha Tarlós nyer, Orbán teljesen átírja az alaptörvényt

A kormányzati struktúra és a végrehajtói hatalom átalakításával a miniszterelnök tovább lépne a központosított rendszer kiépítésében, de ehhez meg kell tartani Budapestet, ami a Fidesz belső mérései szerint necces lehet.

Még a Fideszben sem mindenki támogatja az alkotmányrevíziót, azonban Orbánnak már nincs egyenrangú vitapartnere a pártban. Az alkotmánymódosításhoz erős legitimáció kell a kormányfőnek, ehhez Tarlósnak nyernie kellene ősszel.

Bár a kormánypárt politikusai egy éve nem beszélnek nyilvánosan az alkotmányrevízióról, Szájer József vezetésével szűk körében folyamatosan zajlik az Alaptörvény felülvizsgálata. Orbán Viktor 10-15 témakörben jelentős változásokat szeretne, a miniszterelnök elképzelései olyannyira kiforrottak, hogy konkrét szövegvázlatokat is írt már – értesült fideszes forrásokból az Index.

Orbán tervei szerint módosulhatnak a munkavállalók és a munkaadók viszonyát szabályozó részek a munkaadók javára. Azt is szeretné, ha az Alaptörvény kimondaná, hogy azonos nemű párok semmilyen körülmények között nem fogadhatnak örökbe gyereket.

Orbán alkotmányrevíziója a teljes igazságszolgáltatást átalakítaná az ügyészségtől az alkotmánybíróságig, és a kormánypárti sajtóban ellenzékinek elkönyvelt Országos Bírói Tanács jogkörei is változnának.

Az alkotmánymódosításhoz egyelőre megvan a kétharmad a parlamentben, de ez nem elégséges feltétel az Alaptörvény-módosításhoz. Az Index forrásai szerint Orbán a nagyszabású átalakításnak csak az önkormányzati választások után futna neki, a revízió szempontjából pedig nagyon sok múlik azon, milyen eredmény születik az önkormányzati választásokon.

A legfontosabb kérdés azonban, hogy a  Fidesznek sikerül-e megtartania Budapestet vagy sem. Ha Tarlós István nyer, akkor Orbán belevág az alkotmánymódosításba, ha veszít, akkor ennek az esélye minimálisra csökken.

(Kiemelt kép: MTI/miniszterelnöki sajtóiroda/ Szecsődi Balázs)