Frissen műtött combnyaktöréses idős nőt is kiraktak a nyíregyházi kórházból

Marikát húsvét előtt hívták a nyíregyházi kórházból: haza viszik a mamát, mert nincs hely. Az egyedül élő idős nőt 6 napja műtötték combnyaktöréssel, két napig még az sem volt megoldva, hogy a frissen műtött beteget ki etesse meg az ideiglenesen kialakított sebészeti részlegen. Hihetetlen esetet írt meg egy olvasónk Nyíregyházáról – állításait orvosi dokumentumokkal is alátámasztotta.

Az ügy előzménye, hogy a kórházaknak 40 500 férőhelyet kellett felszabadítaniuk az emberi erőforrások miniszterének utasítására. Ez az országban található teljes kórházi ágykapacitás 60 százalékát jelentette. Az első ütemben április 14-ig, húsvét utáni keddre az ágyak 50 százalékát kellett biztosítani covidos betegek részére. A fennmaradó 10 százalék felszabadításra nem volt határidő megszabva. Az intézkedés nem tett különbséget a krónikus és az aktív ellátók között. Április 22-én Müller Cecília jelentette be, hogy kevés helyről kellett hazaküldeni ténylegesen betegeket, hiszen a kórházi ágyak kihasználtsága eleve 65-70 százalékos volt. És azt is mondta,

„nem küldhető haza senki, akit egészségkárosodás érne emiatt, erről a kezelőorvos vagy orvosszakmai grémium dönt.”

A kórházi ágy kapacitásfelszabadítás a valóságban azonban fejetlenül, mindenféle orvosszakmai grémium döntése nélkül, fűnyíróelv alapján történt Nyíregyházán (is). De ezen nincs mit csodálkozni, hisz 2011-ben elfogadott új rokkant-törvény kapcsán: akinek az alsó végtagját combközépen amputálják, csak 36 százalékos a károsodása, nem számít megváltozott munkaképességűnek, sőt, mivel 40 százalék alatti a „funkciókárosodása”, semmilyen ellátásra sem jogosult. Igen, ezt is orvosi grémium írta le. Az Orbán-kormány 2012-ben 190 milliárd forintot remélt az embertelen törvénytől.



Amikor a nyíregyházi kórházból egy nővér hívta Marikát április 23-án azzal, hogy az egy hete, április 16-án combnyaktöréssel műtött 86 éves Juliska nénit haza kell vinni, azt hitte, hogy rosszul hall. A vonal másik végén ellentmondást nem tűrő hangon megismételte a nővér: „Juliska nénit hazaviszik holnap, mert nincs hely a kórházban” a kijelentést követően bontotta is a vonalat a kötelességét teljesítő nővér, esélyt sem adva kérdéseknek.

A 86 éves Juliska néni április 16-án egy ügyetlen mozdulat következtében elesett. Az esés következtében ismét combnyaktörést szenvedett pont, mint két évvel ezelőtt – csak most a másik lábának combnyaka tört el. Mentővel vitték be a nyíregyházi kórházba. Olvasónk úgy jellemezte a helyet, hogy ott “káosz és fejetlenség uralkodott, senki nem tudott semmit.” A mamát még aznap megműtötték a központi műtőben, majd a műtőtől több száz méterre lévő – szabad levegőn megközelíthető – ideiglenesen kialakított sebészeti részlegbe vitték. A mama szerint ott két napig az sem volt biztosítva, hogy a mozgásképtelen beteget valaki megetesse időben – így az rendszertelenné, esetenként bizonytalanná vált – írja levelében olvasónk, hozzátéve, hogy gyógytornász sem volt az osztályon.




Juliska néninek szerencsétlenségére volt összehasonlítás alapja, ugyanis két éve, augusztusban már átesett egy ilyen műtéten. Akkor a beavatkozást követően egy gyógytornász gondoskodott a felépüléséről, a tornáról. Két éve 8 hetet töltött kórházban, ebből hat hetet rehabilitáción. 2020 április 23-án a baleset után 7 nappal, a varratok kivételét követően azonnal kitették, lévén, hogy nincs hely a további ellátására.

Ezzel szemben az igazság, hogy március végén a nyíregyházi kórházban meglévő 1855 aktív ágy 32, a krónikus ágyak 25 százaléka, vagyis összesen 936 ágy volt üresen – ennek ellenére Juliska néninek már nem volt hely. Bár a beteg a műtét után általában 5-6 nap után valóban hazabocsájtható, ha a feltételek biztosítottak, ha nem, rehabilitációs osztályon biztosítják a beteg gyógyulását, szakszerű ellátást.

Gyógyszer helyett recept

Április 23-án, ahogy azt a nővér megmondta a mozgásában jelentősen korlátozott, magát ellátni nem tudó mamát egy betegszállító kisbusz – hat másik idős beteg társaságában – szállította haza. A kisbuszban lévő idős betegek egyikén sem volt maszk, a betegápolón maszk igen, de kesztyű nem volt. Juliska nénivel gyógyszer nem, csak egy halom recept érkezett. 30 darab injekció, amit hasfalba kellett beadni – Ez is a patikában derült ki. Merthogy Juliska néni semmilyen információt, kezelési utasítást nem kapott. Ápolási utasítás gyanánt egy mondat hangzott el: „a sebről a kötést két hétig nem kell leszedni.”

A kórház arról sem győződött meg, hogy egyáltalán megfelelőek-e az idős nő ápolására a körülmények. Végül a 66 éves Marika, Juliska néni lánya költözött oda édesanyájához, aki a mai napig ápolja. Marika párja, aki szintén védett korban van, oldja meg a bevásárlást, kerülve a család tagjaival a fizikai kontaktust, nehogy megfertőzzék a mamát.

A műtét után rendszeres kontroll szükséges. A csavarokat általában nem távolítják el, elhelyezkedésüket azonban a kontroll során ellenőrzik. Kontroll alkalmával vizsgálják azt is, kell-e combfejelhalástól tartani a páciens esetében.

A leírtak szerint a nyíregyházi kórház semmilyen intézkedéseket nem tett Juliska néni rehabilitációja érdekében, pedig ennél a betegségnél ennek elmaradása maradandó egészségkárosodást eredményezhet.




Kapcsolódó: Meghalt a TV2 külsős operatőre, a kórházban nem foglalkoztak vele

(Kiemelt kép: illusztráció – Pixabay)