Elindult a Budapest Pride felvonulása

Megkezdődött délután a 24. Budapest Pride programsorozat záró rendezvénye, a felvonulás, amelyet idén “Van egy közös a történetünkben” szlogennel hirdettek meg.

Az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek) és támogatóik a fővárosi Kossuth Lajos téren gyülekeztek, onnan indult el a felvonulás a Március 15. térre.

Elegük van abból, hogy a hatalom másodrendű állampolgárként kezeli őket

A Szivárvány Misszió Alapítvány által szervezett rendezvény megnyitóján – a felvonulás kezdete előtt – Peksa Kama sajtószóvivő kijelentette, elegük van abból, hogy a hatalom másodrendű állampolgárként kezeli őket.

Ezt támasztja alá, hogy kiszivárgott, szeptemberben alaptörvény-módosítást hajtanának végre, amely rögzítené, hogy az LMBTQ-emberek ne fogadhassanak örökbe – mondta.

Hangsúlyozta, nem fogják abbahagyni a küzdelmüket, sőt minél nagyobb a nyomás a hatalom részéről, annál inkább összefognak az LMBTQ-szervezetek.

Szólt arról, hogy összesen tizenöt jármű halad a menetben, és 300 önkéntes segíti a tömeg vonulását, akik között jogi megfigyelők is vannak.

Karafiáth Orsolya költő, publicista, a rendezvény műsorvezetője arról beszélt, jó lenne, ha az ország legalább olyan nyitott lenne, mint a Kossuth téren összegyűlt tömeg. Hozzátette, nem félnek, és most a méltóságért, illetve a másságért állnak ki.

Elmondta, hogy a tér egyik oldalán egy civil falut alakítottak ki, ahol különböző szervezetek állítottak fel sátrakat.

A harmadik felszólaló – Máté Dezső szociológus, társadalomkutató – úgy fogalmazott, a XXI. század elején azt lehet észrevenni, hogy hiányzik a társadalomból a változtatás, a kérdezés és az egyenlőség motivációja.

“Mintha megállt volna az idő, és megelégednének az állam tagjai azokkal a polgári jogokkal, és kötelességekkel, amelyeket az elődök harcoltak ki”. Azt látni, hogy a nyilvános és az országot, Európát megrengető társadalmi mozgalmak és megmozdulások mintha a végüket járnák – fogalmazott a szociológus.

A beszédek közben “csókflashmobot” tartottak a csók világnapjához kapcsolódóan a Kossuth téren.

A Kossuth térről a menet a Falk Miksa utca – Markó utca – Bajcsy-Zsilinszky út – József Attila utca, Széchenyi István tér – Apáczai Csere János utca útvonalon haladt a Március 15. térre.

A menetben az emberek szivárványszínű zászlókat lobogtatva énekelnek és táncolnak a dübörgő zenére.

Beérkezett a menet vége is délután fél hétkor a Március 15. térre, ahol már nem lesznek beszédek, de 7-ig még ott lesznek a szervezők.

A Betyársereg megpróbálta megzavarni a menetet, 7 emberrel

Idén már nem a Pride felvonulóit, hanem az ellentüntetőket zárták el kordonnal. A Betyársereg egy gusztustalan (Apád lett volna buzi feliratú) transzparenst mutatott fel, a menetet támogatók skandálással reagáltak.

Budaházy Györgyék is próbálkoztak

„Tiltsák be!”, „Aberráltak!” – skandálta, és egy „undorító a másságotok” molinót tartott fel mintegy 30 ellentüntető, köztük Budaházy György az Erzsébet térnél. A felvonulók hangja elnyomta Budaházy Györgyék skandálását. Más atrocitásról egyelőre nincs hír.

Több politikus is részt vett a vonuláson

Ott volt például Karácsony Gergely, Kunhalmi Ágnes, Gréczy Zsolt, Dobrev Klára, Fekete-Győr-András, Bősz Anett. Cseh Katalin és Berg Dániel. (MTI, Mérce)

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)