Botrányokkal kezdődött a parlament ülésszaka

Választások utáni értékelő beszédet tartott a Parlament ülésén Orbán Viktor. A pulpituson álló kormányfő előtt Hadházy Ákos több táblát is felmutatott, például azzal a szövegel: Stop propaganda! Stop korrupció!

Egy ideig tűrte Orbán Viktor és Kövér László, de egy adott ponton a miniszterelnök megpróbálta kitépni Hadházy kezéből az elé tartott, aktuális táblát, amire az volt írva:

„Muszáj hazudnia, mert túl sokat lopott”

Nem sikerült, de ekkor kormánypárti képviselők odaléptek Hadházyhoz, hogy megakadályozzák a további tiltakozását, illetve a zászlótartóból kivett zászlóval takarták el a táblát.

Kocsis Máté „anarchista fajankónak” nevezte Hadházyt

A fideszes Kocsis Máté a kormánypárti frakciók segítségéről biztosította a kormányt, majd utána gondosan végighaladva az eddigi ellenzéki felszólalók során, mindenkinek beszólt egy cifrát.

Az ülés kezdetén akciózó Hadházynak úgy üzent: „ezek azok a provokatív és anarchista húzások, amikre a magunk mértéktartó módján, de határozottan fogunk reagálni”.

„Egy anarchista fajankó csinál ilyet, nem egy felelősségteljes képviselő”

– tette hozzá.

Kocsis Máté a többi ellenzéki felszólalóba is belekötött, azt állította például, hogy Gyurcsány Ferencé volt minden idők legkorruptabb kormányzása, Szabó Tímea felszólalására pedig úgy reagált: „figyelemre méltó, hogy egy nulla százalékos párt politikusát sikerült Budapest főpolgármesterévé tenni.”

Orbán: a polgármesterek keressék az együttműködés lehetőségét a kormánnyal!

Orbán Viktor beszédében azt mondta: az összes ellenzéki hozzászóló arra szólította fel a polgármestereket, hogy a településeik ügyének szolgálata helyett folytassanak harcot a magyar kormánnyal szemben. A kormányfő azt kérte az ellenzéktől, hogy “ezt az ötletet gondolják át”, az újonnan megválasztott polgármestereknek pedig azt javasolta, hogy “ne ezt az utat járják”, hanem keressék az együttműködés lehetőségét a kormánnyal, hogy együtt szolgálhassák az ott élők érdekét.

A miniszterelnök a Jobbiknak azt mondta: Magyarországon szabad magyarok élnek, és “nem tűrjük el, hogy “jobbágynak nevezzék” őket. “Kereszténységből és erkölcsi kioktatásból, bár jó tanácsokra mindig szükségünk van, kisnyilasoktól ilyeneket nem fogadunk el” – fogalmazott.

Úgy vélte, a sajtószabadság korlátozhatatlan a szociális média világában, nevetséges a 21. században a szabad sajtót hiányolni, miközben a szociális média mindenkinek elérhető.

Orbán Viktor a szíriai helyzetről közölte: a legnagyobb NATO-szövetségesünk, az Egyesült Államok kivonult egy területről, egy másik pedig bevonult, és az Egyesült Államok tűzszünetet kötött vele. Most két lehetőség van: Törökország 3 millió szíriait visszavisz a hazájába, ott élhető körülményeket teremtenek nekik, vagy Törökország nem Szíria felé nyitja meg a kapukat, hanem az EU felé, és akkor “nekünk komoly gondjaink lesznek” – magyarázta.

Kifejtette: Törökország és az EU területe között 96 ezer migráns van, és ha ők Európa felé indulnak meg, vagy Magyarország, vagy Horvátország felé jönnek, és egyik sem jó. Olyan külpolitikára van szükség, amely lehetővé teszi Törökországnak, hogy a szíriai menekülteket Szíriába vigye vissza – vélekedett.

A miniszterelnök kijelentette: a DK-tól sem fogadnak el erkölcsi kioktatást.

Elmondta: azért választották meg az emberek a polgármestereket, mert remélik, hogy jobban fognak dolgozni, mint az elődjük, de aggasztó jelek is mutatkoznak. Ilyennek nevezte, hogy kitüntetni készülnek Demszky Gábort, miközben – mondta – az ő főpolgármestersége alatt szétlopták a fővárost.

Közölte: 2010 óta 1850 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg a fővárosban kormányzati pénzből, és 4853 milliárd forintnyi fejlesztés van folyamatban. A kormány betartja az előző főpolgármesterrel kötött megállapodását, és a folyamatban lévő beruházások esetében várják a közgyűlés döntését, hogy melyiket szeretnék és melyiket nem – tette hozzá.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a kormány minden településen csak olyan fejlesztéseket hajt végre, amelyet az ott élők és a településvezetők szeretnének.

Megjegyezte: “vicces”, hogy az MSZP beszél arról, hogy a nyugdíjasoknak nyújtott emelések mértéke elégséges-e, hiszen ők egyhavi nyugdíjat elvettek. A nyugdíjak értékéből egy forint sem tűnhet el, “nem feledkezünk el” a nyugdíjasokról – fogalmazott.

A kormányfő szerint az új fővárosi vezetés azzal kezd, hogy betiltanak újságokat, kitiltják azokat a lapokat, amelyek nem tetszenek nekik.

Tordai Bence Orbánnak: Örülök, hogy gyáván meghátrált a budapestiek fenyegetése után

Tordai Bence később Orbán beszédére reagálva azzal vezette fel azonnali kérdését, hogy Orbán Gulyás Gergely szájával a választások előtt megfenyegette a budapestieket, hogy érvényét veszti a Tarlóssal kötött fejlesztési megállapodás, ha ellenzéki vezetést választanak. Most Orbán mégis azt állítja, érvényben marad ez az 1000 milliárdos szerződés.

Melyik verzió igaz: most hazudik vagy néhány héttel ezelőtt hazudtak?

– tette fel a kérdést Tordai.

Ezután arról beszélt, Tarlós főpolgármestersége alatt a Fidesz kivéreztette Budapestet, 150 milliárdos tartozást hagyott hátra.

MTI/Kovács Tamás

Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát

Az Országgyűlés 146 igen és 29 nem szavazattal felfüggesztette Varju László (DK) mentelmi jogát.

A legfőbb ügyész egy folyamatban lévő nyomozás eredményére hivatkozva indítványozta az ellenzéki képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Az ügyészség gyanúja szerint ugyanis Varju László a 2018-as országgyűlési választás előtt anyagi juttatást ígért egy függetlenként induló jelöltnek azért, hogy visszalépjen a javára.

A szóban forgó jelölt az egykori szocialista Horváth Imre, aki 2017 novemberében lépett ki az MSZP-ből, akkori sajtóinformációk szerint azért, mert a 2018-as országgyűlési választáson az újpesti egyéni választókerület ellenzéki jelöltségét nem ő, hanem a DK-s Varju kapta meg.

Horváth végül elindult a választásokon az újpesti választókerületben, ám a szavazatoknak csupán 2,34 százalékát szerezte meg. A képviselői mandátumot Varju nyerte el, a voksok 40,8 százalékával.

A döntés előtt tárgyalta az ellenzéki képviselő ügyét az Országgyűlés mentelmi bizottsága.

A DK szerint ez koncepciós eljárás

A Demokratikus Koalíció korábban közleményben állt ki képviselője mellett, és hangsúlyozta: koncepciós eljárásnak tartják a Polt Péter vezette ügyészség fellépését.

Varju László, a DK alelnöke  a mentelmi bizottsági ülést követően tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, semmilyen bűncselekményt nem követett el országgyűlési képviselőként, ami történt, az a „legfőbb ügyész koholmánya”.

Varju László úgy fogalmazott: az az ország egy diktatúra, ahol a pártállam képviseli a közvádat, ahol Polt Péter „fideszes politikusként jár el” az ellenzékiekkel szemben. „Orbán rendszerében élünk”, ahol az ellenzéki politikusoknak nem kell csodálkozniuk azon, hogy időről-időre ilyen koncepciós eljárás indul ellenük – tette hozzá Varju László, aki szerint minél sikeresebb lesz az ellenzék a jövőben, minél több vereséget szenved a Fidesz, Polt Péter annál több közvádas eljárást indíthat.

A pártok képviselőinek felszólalásai napirend előtt:

Jobbik: elkezdődött a nemzet újraegyesítése

Október 13-án elkezdődött a nemzet újraegyesítése, az önkormányzati választáson a szavazók belépőjegyet vettek a 2022-es kormányváltásra – reagált a Jobbik frakcióvezetője a kormányfő napirend előtti felszólalására.

Jakab Péter köszönetet mondott azoknak a szavazóknak, akik “nem engedve se fenyegetésnek, se zsarolásnak, se megfélemlítésnek”, a belátásuk szerinti leghitelesebb ellenzéki jelöltre adták a voksukat.

Úgy értékelt: október 13-án 4 millió “honfitársunk” 10 megyei jogú városban, a fővárosban és számtalan kisebb településen megvette a belépőjegyet a 2022-es kormányváltásra.

A politikus azt mondta: a kormányoldal eszköze a gyűlölet, a gyűlöletkeltéssel akarja a magyarokat egymás ellen fordítani, míg az ellenzék eszköze a szolidaritás, az egymás mellett való kiállás, a tisztesség és a valódi bajtársiasság.

Azzal vádolta a kormányoldalt, hogy az elmúlt években úgy kezelte a magyar városokat és falvakat, mintha azok a birtokai lennének, a lakosokat pedig úgy, mintha “jobbágyok” lennének. “A jobbágyok azokban október 13-án azt mondták, hogy ebből elég volt (…), a jobbágyok fellázadtak” – fogalmazott a politikus, aki szerint ez azt jelenti, hogy a közeleg a “trónfosztás”. Jakab Péter “őfelségének” szólítva Orbán Viktort úgy folytatta: “ma még birtokaik egy részét vettük el, holnap el fogjuk venni a hatalmát és holnapután el fogjuk venni a szabadságát is, mert aki a saját népe zsarnokává válik, azt a nép oda juttatja, ahová a zsarnok való, akkor is, akkor ha magát keresztényinek hazudja.

Kijelentette: akkor lesz Magyarországon keresztény rendszerváltás, amikor nem dicséret jár a lopásért, hanem börtön, a hazudozásért nem nívódíj, hanem megvetés, a “kokózásért nem polgármesteri cím jár, hanem minimum egy elvonó”.

DK: az önkormányzati választás a kormánypártok politikája elleni lázadás volt

A kormánypártok politikája elleni lázadásnak nevezte az önkormányzati választás eredményét a Demokratikus Koalíció frakcióvezetője a kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: nem akar vitázni arról, ki nyerte meg a választásokat, de abban biztos, hogy ha politikai értelemben legfontosabb, nagyobb települések összességében inkább az ellenzékre szavaztak, akkor ez világos üzenet.

A 10 ezer lakos feletti településeken több ellenzéki képviselőt választottak, mint kormánypártit – mutatott rá. Úgy vélte: amikor egyik-másik “kitűnő” kormánypárti polgármestert “le- és kiszavazták” a választók,  akkor az nem a polgármester ellen szólt, hanem a kormánypártok politikája ellen.

“Nem egyszerűen önkormányzati választás volt, hanem az önök politikájával szembeni lázadás volt” – mondta.

Orbán Viktor 30 évvel ezelőtti beszédét felidézve Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: “Hova lett az a fickó? Mi történt vele? Miért nem érzi, hogy ha szabad Magyarországról beszél, akkor szabadnak kellene lenni a sajtónak és a választásnak is”. Orbán Viktort azzal vádolta: “tudtával és megrendelésével az adófizetők pénzéből, hazug félrevezető propaganda zajlik Magyarországon”. Hangsúlyozta: nem lehet büszke egyetlen szavazatra sem az a kormánypárt, amely tudatában van annak, hogy sajtó “végleges manipulálása” is ott van az eredmény mögött. Az “ellenzéki kollégáknak” azt javasolta: annak érdekében, hogy két év múlva tavasszal “boldog húsvétot” kívánhassanak egymásnak, a politikán túl létre kell jöjjenek a “normális emberi szövetségek is”, “hogy ezzel az agresszióval, miután győztünk szembe tudjuk szállni”.

A politikus számon kérte a kormányfőn Törökország szíriai agressziójának támogatását, azt hangsúlyozva: nem lát olyan nemzeti érdeket, ami alapján a magyarok elmehetnének szó nélkül emellett.

Párbeszéd: az önkormányzati választás az ellenzéki együttműködés kezdete

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője arról beszélt, hogy az önkormányzati választás az ellenzéki együttműködés kezdete, nem pedig annak a vége, “ahogy most felszabadítottuk Budapestet, úgy fogjuk 2022-ben felszabadítani az egész országot”.

Szerinte a budapesti főpolgármester-választás eredménye azt mutatja, hogy a főváros és számos nagyváros lakóinak elege van abból, amit a kormánypártok művelnek, ahelyett szabadságra vágynak, “azután a lopás, fenyegetés és zsarolás után”, amit sok millió emberrel szemben tettek.

Hangsúlyozta: Karácsony Gergely nem milliárdos támogatással, propagandagépezettel, hanem a választók segítségével lett a főváros új vezetője, aki számos új, a kormányzatnak fájó lépést jelentett már be, legyen szó a Lokál című lap terjesztési engedélyének visszavonásáról, az elhelyezés nélküli kilakoltatások leállításáról vagy a Római-part “ledózerolásának” megakadályozásáról vagy a klímavészhelyzet kihirdetéséről.

Kifogásolta, hogy a GDP 37 százalékáét előállító Budapest csak a források egy százalékát kapják vissza, ami a kórházak pusztulását, a főváros kisemmizését jelenti, feltéve a kérdést: “miniszterelnök úr, drága, ön szórakozik velünk?”.

Az ellenzéki képviselő szerint arra jöttek rá a fővárosiak és a nagyvárosok lakói, hogy “a luxushempergő” Borkai Zsoltok “százával rohangálnak ebben az országban” a “kereszténynek hazudott” Fideszben.

MSZP: együtt készül az ellenzék 2022-re

Az ellenzéki együttműködés folytatását ígérte Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, azt mondta, “együtt fogunk készülni 2022-re”.

Közölte, az ellenzéki pártok megértették a választók üzenetét, most a szabad városokban kell bizonyítaniuk.

Azt mondta, az ellenzéki vezetésű településeken a kormány által elmulasztott feladatokat kell elvégezni, például a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését.

Hiányolta a kormányfői beszédből a fiatalok lakhatási válságának, illetve a nyugdíjasok szegénységének csökkentését célzó intézkedéseket. Szerinte a versenyképesség területén nem teljesít annyira jól az ország, a korrupció fogja vissza ugyanis a versenyképességet. Az egészségügy napról napra romlik – sorolta a problémákat.

A klímavédelemről szólva szóvá tette, Orbán Viktor megakadályozta, hogy az EU elinduljon a klímavédelem útján.

Beszélt arról is, hogy az ország háromnegyed részén az ellenzék nem kapott engedélyt plakátolásra, az Állami Számvevőszék megpróbálta ellehetetleníteni a pártok működését, a közmédia pedig csak és kizárólag a kormány propagandájával volt elfoglalva.

LMP: óriási vereség volt a kormánypártoknak az önkormányzati választás

Óriási vereség volt a kormánypártoknak az október 13-i önkormányzati választás – jelentette ki Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője, aki szerint a mostani választás jelentősebb volt, mint az országgyűlési.

Az ellenzéki politikus elmondta, hárommillió ember él olyan településen, ahol ellenzéki városvezetés van. Most egy olyan időszak következik, amikor bizonyítani kell, a megválasztott polgármestereknek és képviselőknek az a feladatuk, hogy bebizonyítsák, tudják becsülettel, hatékonyan, tisztességgel vezetni a településeket – hangoztatta.

Hozzátette: a kormánynak biztosítania kell a települések vezetéséhez szükséges feltételeket, ezt ma nem teszi, ezért kerültek az összeomlás szélére a legfontosabb közszolgáltatások.

Az LMP-s politikus szerint nem meglepő, hogy az őszi parlamenti ülésszak ilyen indulatokkal kezdődik. Kifogásolta, hogy kormánypárti képviselők erővel vettek el egy táblát egy ellenzéki képviselőtől és ehhez nem volt joguk, függetlenül attól, hogy a tábla használata házszabályszerű volt.

KDNP: kampányt lehet gyűlölettel folytatni, de települést vezetni csak szakértelemmel lehet

Kampányt lehet gyűlölettel folytatni, de települést vezetni csak szakértelemmel lehet – mondta Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője hétfőn a parlamentben.

A KDNP-s politikus a kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva azt mondta: abban reménykedtek, véget ért a kampány, de néhány hozzászólás azt mutatja, hogy erről szó sincsen. Értékelése szerint olyan hangnemet kellene megütni, ami méltó a parlamenthez és a magyar közélethez egyaránt. Arra az ellenzéki megjegyzésre, hogy a Fidesz közössége Borkaikból áll, úgy fogalmazott: “hát azért ez némi túlzásnak tűnik”.

Megjegyezte: meglátják, hogy az ellenzék jókívánsága, miszerint “Boldog Karácsonyt!”, hogyan teljesül majd. Arra is kíváncsiak, ki fogja Karácsony Gergely helyett a várost vezetni. Úgy látta: nem lesz ez egy könnyű városvezetés, egy koalíció ugyanis azonos társadalomkép nélkül nehezen tud működni. A Budapestet mostantól vezető koalíciónak pedig nem úgy tűnik, hogy a társadalomképe azonos lenne – szögezte le.

Azt mondta, úgy hiszik, mindenki egyetért abban, hogy Tarlós István főpolgármesterhez hasonló városvezetőt nem találnak Budapesten.

Kitért arra is: a kormányfő által vázolt családvédelmi és családtámogatásoknak két olyan célja van, ami számukra is fontos. Az egyik a demográfiai helyzet. Magyarország számára első számú nemzeti sorskérdés, hogy szülessenek magyar gyermekek – rögzítette. A családtámogatások fontosságát pedig abban jelölte meg, hogy a család mint érték hogyan jelenik meg a társadalom előtt.

A frakcióvezető felszólalását az ellenzék folyamatos bekiabálással zavarta, Kövér László elnézést kért a nevükben is Harrach Pétertől, hogy sem a megválasztott képviselőt, sem a kort nem tisztelték. Ez legyen az ő problémájuk – fogalmazott a házelnök.

A Belügyminisztérium elismerte: nyomozás folyik Borkai ügyében

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára Varju László interpellációjára válaszolva arról beszélt, Magyarországon senki nem áll a törvények felett, és aki bűncselekményt követ el, az nem részesül védelemben.

„Az interpellációban felsorolt ügyekkel összefüggésben nyomozás van folyamatban” – jelentette ki Kontrát.

Az államtitkár ennél több konkrétumot a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem árult el, (MTI, 444, Mérce)