Botka László kilépett az MSZP-ből

A szegedi polgármester már két éve meghozta lelkileg a döntést, amikor visszalépett a miniszterelnök-jelölti posztról. Botka László a választáson már nem is pártja színeiben indult. Most beadta a kilépési papírt.

A szegedi közgyűlés alakuló ülésén Botka László polgármester bejelentette, hogy az eddigiektől eltérőn nem az MSZP frakciójába, hanem az Összefogás Szegedért Egyesületébe ül be a testületben. Az Index most arról ír, hogy a szegedi polgármester elküldte a MSZP szegedi szervezetének a kilépésről szóló nyilatkozatát, vagyis a frakció után a pártból is kilép.

Aki figyelemmel kísérte a mozgásomat, láthatta, hogy a döntést a kilépésről lelkileg már két éve meghoztam. Csak nem akartam tavaly és az idén a választási kampányok időszakában ezzel tematizálni a közbeszédet

– mondta az Indexnek Botka László. Arra célzott, hogy amikor 2017 októberében visszalépett az MSZP miniszterelnök-jelöltségétől, már egyértelműen látta, hogy nincs a pártban jövője, és a pártban nem nyer többséget a politikája.

A portál az MSZP jövőjéről is kérdezte a polgármestert, de ő csak annyit mondott, nem akar „sarat dobálni” egykori pártjára:

„Jó munkát kívánok az MSZP-nek, ennél többet nem mondok róluk többé„

A mostani önkormányzati választások másnapján a 444-nek adott interjúban az újraválasztott szegedi polgármester úgy nyilatkozott:

„Én lényegében teljes egészében kivonultam 2017. október 2-án, a miniszterelnök-jelöltségről való lemondásommal az MSZP-ből, tehát azóta semmiféle kapcsolatom nincs a Magyar Szocialista Párttal, nem ismerem a belső viszonyokat. Itt Szegeden van egy több száz fős csapat, akikkel én 25 éve együtt dolgozom, én hozzájuk tartozom. A legkevésbé sem vagyok arra hivatott, hogy ezt kommentáljam, nem vagyok információ birtokában arról, hogy mi történik az MSZP-ben, és megmondom őszintén, különösebben nem is érdekel.”

Amíg miniszterelnök-jelölt volt, többször is beszélt pártja belső viszonyairól, 2017 nyarán a 168 Órának például arról beszélt, vannak olyanok, akik „a Fidesz jól fizetett haszonélvezői és beépített emberei”. Ugyanebben az interjúban kritizálta Molnár Zsolt szerepét, akit árulónak tart.

Botka László, 18 éves korától, 1991-től volt az MSZP tagja, 1992-1994 között az országos ifjúsági tagozat elnökeként és az országos választmány tagjaként dolgozott. A párt színeiben először 1994-ben választották országgyűlési képviselővé Szegeden, 2014-ig volt a parlament, és az MSZP-frakció tagja. 2000-ben lett az MSZP Csongrád megyei elnöke, 2012-től 2016-ig a párt országos választmányát is irányította. 2017. május 27-én az MSZP miniszterelnök-jelöltjévé választották, október 2-án azonban visszalépett.

2002 óta tölti be Szeged polgármesteri posztját, október 13-án negyedik alkalommal választották újra, ekkor már mint az Összefogás Szegedért Egyesület jelöltjeként, a szegedi közgyűlésben is a civil szervezet frakciójában politizál.

Tóth Bertalan pártelnök közösségi oldalán úgy reagált, sajnálattal értesült Botka László döntéséről. A politikus kifejtette, Botka László baloldaliságához és demokratikus elkötelezettségéhez nem fér kétség, Szeged városát hosszú évek óta példaértékűen vezeti.

A szegediek jól döntöttek október 13-án, amikor az ellenzéki szövetség jelöltjeként, amelynek az MSZP végig motorja volt mind Szegeden, mind országos szinten, újra Botka Lászlót választották meg Szeged polgármesterének – szögezte le a pártelnök. (Index, MTI)

Kapcsolódó: Botka László szakított az MSZP-vel