Beer Miklós: Azt mondták, fogjam be a számat

Az  2018-as választás előtt felszólították a váci püspököt felsőbb körök, hogy ne nyilatkozzon, fogja be a száját. Beer Miklós szerint azt nem mondták meg neki, hogy mit mondjon.

A hvg.hu-nak adott interjúban Beer Miklós egyebek között arról beszélt, hogy leginkább az útkeresés jellemző a mai magyar katolikus egyházra.

“Mindnyájan rájöttünk arra, hogy a kereteket, a megszokott struktúrát át kell gondolni. Új hangra van szükségünk. A hangsúlyokat át kell tenni – a klerikális egyházstruktúra csapdájából ki kell lépni. A papság létszáma drasztikusan lecsökkent ez alatt a 20 év alatt is, a váci egyházmegyében a papság létszáma egynegyedével csökkent.”

“Az zavar, hogy beskatulyáznak. Többször kaptam meg, hogy az ellenzéki oldalon állok. Azt tartom a legnagyobb problémának a mai magyar társadalomban, hogy nem beszéljük végig a problémákat. Nagyon beállt ez a jobb-baloldali megosztottság, amit a politika ránk erőltet, és ez megakadályozza a józan párbeszédet, gondolkozást. Amikor megszólaltam, és sokan nagyon megharagudtak rám, hogy miért van véleményem, én tényleg lelkiismereti kérdésnek fogtam fel és fogom fel ezt: mindenkit arra szeretnék rávezetni, hogy előítéletek nélkül gondolkozzunk, keressük a megoldást” – mondta a váci püspök, akinek augusztus 24-én megválasztják az utódját, és nyugdíjas püspök lesz.

Beer Miklós az is elmondta, hogy az 2018-as választás előtt felszólították felsőbb körök, hogy ne nyilatkozzon. Ez tényleg bántotta, hiszen nem értette, miért kell félni tőle.

“Gyerekesnek tartom, hogy előre megmondják, hogy mit kell mondani. A véleménynyilvánítás szabadsága a demokrácia egyik alapkövetelménye. Mindenhol érdekek ütköznek. Nem meghallgatni a másikat, ez az emberi gyengeség.”

A püspök elárulta, hogy azt nem mondták meg, mit mondjon, csak azt, hogy fogja be a száját.

(Kiemelt kép: Wikipédia)