Az Orbán-kormány lényegében felszámolná az önkormányzatokat

Apró lépésekkel, fokozatosan venné el az önkormányzatok jogköreit a kormány. Az önkormányzatok könyvelését és a cégek belső ellenőrzését is átvenné az állam. A folyamat végére az önkormányzatok látványintézményekké silányulhatnak.

Az Mfor értesülései szerint

ha Fidesznek bukást hoz az októberi helyhatósági választás, vagyis elveszítik a fővárosi kerületek és a megyei jogú városok többségét, akkor  a francia prefektúrákhoz hasonlatos önkormányzati rendszer felé mozdíthatja el a magyar helyhatóságokat.

Apró lépésenként haladnak majd, az ütem és a változás mértéke nagyban függ majd az elért eredményektől. A lap úgy tudja, a települések választott vezetőit ugyan továbbra is polgármesternek nevezhetik majd, de a hatáskörük alig lesz több egy minisztériumi főosztályvezetőénél.

Az átalakítás megtervezését egy kormányközeli intézet kapta feladatul, amely már az előző választások után közös konferenciát szervezett a Belügyminisztériummal az önkormányzatiság jövőjéről. Akkor még csak a kormányablakok számának jelentős növelését jelentették be, de Pogácsás Tibor akkori és jelenlegi önkormányzatokért felelős államtitkár kijelentette, hogy a rendszernek folyamatos megújulásra van szüksége a finanszírozhatóság érdekében. Állítása szerint ezért vállalta át az állam a szakképzés, a középiskolai képzés szervezését, a kórházak és az általános iskolák működtetését.

Az Mfor szerint a mostani elképzelés lényege, hogy látványos robbantás helyett hátulról kezdik bontogatni a mai rendszert. A prefektusi rendszer előkészítése már meg is kezdődött. Bizonyos elemeit már bevezették, és készülnek az új rendeletek és kormányhatározatok.

Semmi sem elképzelhetetlen – mondta az önkormányzati berkekben terjedő hírekrők Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. Két irány látszik. Az egyik az önkormányzatok gazdasági társaságaira vonatkozó jogszabályi környezet megváltoztatása, a másik az önkormányzati vagyon államosítása. Egyiket sem tartja szerencsésnek, hiszen minél messzebb kerül a döntéshozatal, annál nehezebb lesz felelőst találni a végrehajtásért.