Az EU csalás elleni hivatala büntetőeljárást javasolt Farkas Flórián ügyében

Hiába közölte az OLAF már októberben, hogy a Farkas Flórián vezette ORÖ szabálytalanul elherdált 1,6 milliárdot és hiába javasolt büntető eljárást, Polt Péter legfőbb ügyész nem hozta nyilvánosságra a jelentést.

24.hu szerint ugyan az unió csalás elleni hivatal (OLAF) már tavaly októberben megküldte annak a vizsgálatnak az eredményét, mely a Farkas Flórián fideszes politikus által vezetett Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) alatt folyó Híd a munka világába program szabálytalanságait tárta fel, a legfőbb ügyész nem hozta nyilvánosságra a dokumentumot.

A jelentésben elég súlyos állítások vannak Farkas Flóriánnal szemben: az OLAF azt javasolta Poltéknak, hogy büntetőeljárás keretében vizsgálják a történteket.

A Híd a munka világába program 2013 novemberében indult 1,6 milliárd forntnyi uniós forrásból, lényege a felzárkóztatás volt. A program 2015. szeptemberéig futott. 2016-ban azonban az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy látta a korábbi szabálytalanságok után, hogy az EU-n nem lehet átnyomni a programot, és az azt vezető ORÖ-t felkérte, hogy akkor 1,6 milliárd forintot fizessenek vissza. Ezt végül az ORÖ úgy úszta meg, hogy a kormány átadott nekik 1,3 milliárd forintot, vagyis csak 300 milliót kellett nekik fizetniük.

Mint kiderült, a pénz 15-20 százalékát egy budai villára költötték el, hogy majd innen koordinálják a programot, ám az OLAF szerint a Híd a munka világába Munkaerő-szervező Országos Foglalkoztatási Szövetkezet érdemben soha nem működött, a kitűzött célokat még részlegesen sem érte el.

A magyar hatóságok a négy éve folyó eljárásuk, az Emmi belső vizsgálata és az OLAF ajánlása ellenére a mai napig nem találták meg az ügy felelőseit.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)