Áron alul adták el lapjaikat a szocialisták a Fidesznek

Miközben a Népszabadságot bezáró osztrák Heinrich Pecina milliárdokat keresett azzal, hogy a magyar médiapiacon Fidesz-közeli körökkel üzletelt, az MSZP és környezete meglepően olcsón adott túl és így százmilliókat bukott maradék médiaérdekeltségein .

Pedig ezek jelentős része is vagy éppen Pecinához, vagy közvetlenül a fideszes médiabirodalomhoz került – írja a G7.

Az üzletembertől a mostanra a fideszes médiabirodalom központi cégévé váló Mediaworksöt (MW) és a több megyei lapot kiadó Inform Mediát egyaránt Mészáros Lőrinc vette meg, és Pecina ezeken az üzleteken mintegy 4 milliárd forintot kereshetett.

A nagyobb falat a Mediaworks volt, amit az osztrák vállalkozó gründolt, és amely – mielőtt Pecina átadta volna az egész csomagot Mészáros Lőrincnek – megszüntette egyik zászlóshajóját, a Népszabadságot.

Itt jöttek képbe a szocialisták, az osztrák üzletember ugyanis, amikor összehozta a Mediaworksöt, még nem birtokolta teljes egészében a Népszabadság kiadóját. A legnagyobb közéleti napilapban 27 százalékot meghaladó részesedése volt az MSZP által létrehozott Szabad Sajtó Alapítványnak.

Az akkor éppen MSZP-s politikusok által irányított szervezet azonban 2015-ben túladott a paketten. Méghozzá jóval olcsóbban, mint amilyen értéken nyilvántartották a részesedést. Az alapítvány beszámolója alapján úgy tűnik, hogy 100 millió forint lehetett a vételár, amivel 260 milliót bukhattak a szocialisták.

Hasonló törtét a többi MSZP-s érdekeltségű lappal is. Hasonlóan rossz üzletet kötött például a párt egykori pénztárnoka, Puch László, amikor megvette, majd eladta a Szabad Földet is kiadó Mezgazda Kiadót.

Ráadásul, amikor Pecina, aki tevékeny részese volt a magyar sajtó kormánykézre játszásának, hirtelen kellemetlenné vált a magyar kormány számára (Strache botrányának magyar mellékszála volt, hogy Pecinával példálózva beszélt a legnagyobb osztrák bulvárlap megszerzésének tervéről), akkor lehetőségük lett azt hangoztatni, hogy a szocialisták boltoltak Pecinával.