Alig vannak “migránsok”, a kormány mégis fenntartja a válsághelyzetet

Összesen 280 ember, köztük 168 gyerek – múlt pénteken összesen ennyi ember tartózkodott a Magyarország déli határán lévő tranzitzónákban. Az ENSZ különleges jelentéstevője szerint őket börtönszerű körülmények között tartják, még kórházban is ágyhoz bilincselhetik a menedékkérőket.

A múlt héten Magyarországon járt az ENSZ a migránsok emberi jogaival foglalkozó független különleges jelentéstevője. Felipe González Morales nemcsak a kormány és a hatóságok tagjaival, hanem civil szervezetek képviselőivel, és mindenekelőtt bevándorlókkal és menedékkérőkkel is találkozott. (Zárónyilatkozata .pdf-ben itt olvasható.)

A legfontosabb megfigyelésének azt nevezte, hogy a kormány biztonsági intézkedései sok esetben felülírják a menedékkérők emberi jogait.

“Ellátogattam Röszkére és Tompára. A határszakaszok csendesek. Egyetlen migránst sem láttam Magyarország felé közelíteni” – ismertette a válsághelyzet indokoltságával kapcsolatos tapasztalatait, bírálva a kormányt, amely a tömegek hiányában is tömeges bevándorlásra hivatkozva félévente újra és újra meghosszabbítja a válsághelyzetet.

Azt a válsághelyzetet, amire hivatkozva González Morales tapasztalatai szerint akár nyolc hónapos csecsemőket is elzárva tarthatnak, ahogy 14-18 év közti, kísérő nélküli fiatalkorúakat is.

Aggályosnak nevezte, hogy a kormány kommunikációjában biztonsági fenyegetésekkel, terrorizmussal kapcsolja össze a menekülőket. “A migráció kérdésének átpolitizálása bűnbakká tette a migránsokat” – mondta.

Morales a tranzitzónáknak nevezett kvázi börtönökben találkozott olyanokkal is, akiket már több mint egy éve tartanak elzárva. Ezek között akadt, aki ez idő alatt sem látott még bírót, aki dönthetne az ügyében, tényleges lehetőségük pedig nincs rá, hogy megjelenjenek a bíróság előtt. A börtönszerű körülményeket erősíti, hogy a tranzitzónában fegyveres őrök kísérgetik a menedékkérőket.

Egy esetben egy terhes nőt 17 őr kísért orvosi vizsgálatra. 

Az orvosi ellátás hiánya is aggasztja, mert a tranzitzónákban csak napi néhány órában van orvos, nőgyógyász és gyermekorvos pedig egyáltalán nincs – pedig az őrizetesek többsége gyerek. A súlyos krónikus betegségekben, de még rákban szenvedők sem kapnak hónapokig megfelelő ellátást.

Egy nőt, akit egy közeli kórházban műtöttek, öt napig az ágyhoz bilincselve tartottak, elegendő táplálék nélkül.

Az elutasított menedékkérők pedig tapasztalatai szerint valóban éheznek, még egy idős, cukorbeteg házaspártól is megtagadták az ételt. Mivel ők kérelmük megtagadásával már nem menedékkérők, az ő helyzetüket még az ENSZ Menekültügyi főbiztossága sem tudja monitorozni, ezt különösen nagy problémának tartja.

Sokakat azzal fenyegetnek, hogy a származási országukba fogják visszatoloncolni őket, ahol üldöztetéssel is szembesülhetnek. (hvg.hu)

(Kiemelt kép: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)