Sas István: A nagy lopást az angoloknak is tőlünk kell tanulniuk

A The Guardian című brit lap egy hosszú cikkben magyarázza el, hogyan lehet nagy összegeket gond nélkül ellopni és tisztára mosni. A lap hasznosnak nevezhető tanácsokat is ad, de legfőbb mondanivalója óriási tévedés. Azt állítja ugyanis, hogy ebben az angolok az igazán profik, tőlük érdemes tanulni, rájuk kell bízni a pénzmosást. Úgy látszik, a szerző nem ismeri Orbániát…

Mi aztán pontosan tudjuk, hogy a legjobban megszervezett, állami szintre emelt lopás és pénzmosás (legalábbis az Európai Unión belül) nálunk zajlik. Az angolok messze lemaradtak, a The Guardian pontokba szedett tanácsai meg nagyon is hiányosak, még a legfontosabb tanács is hiányzik a cikkükből. Ez pedig így szól:

Ha százmilliárdokat akarsz lopni kockázatok nélkül, állj be politikusnak és szerezd meg a hatalmat.

Aztán betonozd be magad a hatalomba, ennek érdekében írd át a választási törvényt, egyáltalán, igazítsd a törvényeket és a kormányrendeleteket a célodhoz, építsd le a fékeket és ellensúlyokat.

A biztonság kedvéért megbízható csicskásaidat nevezd ki főügyésznek meg belügyminiszternek. Fokozatosan alakítsd át a bíróságokat is.

A pénzmosáshoz – meg persze a pénz folyamatos lenyúlásához – használd strómanként a családtagjaidat meg a megbízható haverokat. Ha valaki mégis túl önállóvá válna, túl sok hatalmat szerez, szabadulj meg tőle. Ennek érdekében minden csicskásodról legyen nálad egy titkos dosszié, amivel vészhelyzetben kussolásra lehet őket kényszeríteni.

A strómanoknak legyenek offshore cégeik meg számláik külföldön. Ha mégis beüt a katasztrófa és bedől a rendszer, elhúzhatsz egy olyan országba, amellyel nincs kiadatási egyezmény, a százmilliárdokból meg egész jól érezheted magad nyugdíjas keresztapaként.

Ne válogass, ne legyenek gátlásaid: mindent lopjál, amihez csak hozzáférsz, legyen az mások nyugdíjmegtakarítása, vagy például a kórházak fenntartási költsége.

Kedves The Guardian, lásd be: Magyarország jobban teljesít! A lopásban biztosan…