A megtámadott Pikó András mellett, a fokozatosan kiépülő diktatúra ellen tüntettek

Mintegy ezerötszáz ember tüntetett az este a Pál utcai fiúk szobrainál, Budapesten a józsefvárosi Práter utcában. A felszólaló ellenzéki politikusok hangsúlyozták, hogy a rendőrség bevetése a kampányban újabb lépés a diktatúra kiépítésében, ezért mindenkit arra kértek, hogy október 13-án menjen el szavazni az ellenzéki jelöltekre.
Az első felszólaló Pikó András, Józsefváros ellenzéki polgármesterjelöltje volt. Elmondta, a lejáratókampány elindulása után rengetegen támogatást kaptak.

Ezért nem tudták megtörni, megfélemlíteni bennünket, mert amikor megtámadtak, akkor hirtelen többen lettünk. Köszönöm!

A Fidesz einstandolja a kerületet, mert a saját gazdagodásukra használják az adóforintokat, nem az egészségügyre. Pikó szerint a józsefvárosi Fidesz gyenge és fél, hogy a hatalma elvesztésével minden kiderül, ezért beépítettek valakit a kampánycsapatukba és propaganda hadjáratot indítottak a rendőrség felhasználásával.

Pikó szövetségeseit a Pál utcai fiúkhoz, Sára Botond polgármestert és csapatát a vörösingesekhez hasonlította. „Oda kell állnunk az einstandra készülő fideszesek elé, és meg kell majd küzdeniük velünk a grundért.” Pikó szerint ez azért fog sikerülni, mert erős közösség áll mellette.

A VIII. kerületi polgármesterjelölt azt kérte a többi kerület élére pályázó ellenzéki jelölttől, hogy ők se hagyják magukat.

Pikó után Kunhalmi Ágnes mondott beszédet. Az MSZP képviselője azt hangsúlyozta, hogy aki Pikót és csapatát támadja, mindannyiunkat támadja! Szerinte a Fidesz taktikájának az a lényege, hogy elbizonytalanítsák és megfélemlítsék az embereket. Felidézte, hogy Kubatov kopaszai megakadályozták, hogy Nyakó István népszavazási kezdeményezést adjon be, most pedig “új eszközként itt a politikai rendőrség”.Kunhalmi Ágnes szerint minél jobban fél a Fidesz, annál jobban bedurvulnak és annál durvább eszközöket használnak.

Arra is emlékeztetett, hogy amikor Zsigmond Barna fideszes országgyűlési képviselő kiposztolt egy képet magáról a Kubatov-listával, a rendőrség nem tett semmit.

Ezután Gy. Németh Erzsébet, a DK egyik polgármesterjelöltje mondott beszédet. Mint mondta, ha egyet megtámadnak közülük, akkor mindannyiuknak ott a helye. Szerinte ott is van a közönség soraiban az összes budapesti ellenzéki polgármesterjelölt.

„Budapest a mi városunk, nem Tarlósé, nem Kocsis Mátéé, nem a Fideszé.”

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője azt hangsúlyozta, hogy Pikó András tisztességes ember. Hozzátette, hogy “akit megtámadnak, azt meg kell védeni”. Józsefváros szerinte két világ közt választ októberben: a korrupció világa és Pikó András szolidáris világa közt.

Ezután Karácsony Gergely, az ellenzék főpolgármester-jelöltje mondott a tüntetők által nagy tapssal fogadott beszédet. Megköszönte a tüntetőknek, hogy kiállnak „a legbecsületesebb politikusok mellett”, akiket olyanok támadnak, „akik a lábuk nyomát sem csókolhatnák meg.”

„Nem akarunk mást, csak egy olyan várost, ahol a szegényeket nem büntetik, hanem segítik, ahol nem stadionok, hanem fák nőnek.”

Karácsony megemlítette, hogy hiába próbálja egy ideje vitára hívni Tarlós Istvánt. Azt is szóba hozta, hogy a Fidesz azzal próbálja zsarolni a választókat, egyes forrásokat elvonnak Budapesttől, ha nem Tarlós nyeri a választást.

Az isztambuli polgármestert is idézte, aki nemrég legyőzte Erdogan jelöltjét és azt mondta Karácsonynak, hogy „a város és a polgárok erejét használom, és ez az erő legyőzhetetlen.”
Karácsony Gergely kijelentette, október 13-án visszaveszik a várost azoktól, akik azt a hűbérgyarmatuknak tekintik, és visszaadják a budapestieknek.

A tüntetés végén a Pikót segítő aktivisták a Pál utcai fiúk című musical egyik dalára megénekeltették a közönséget.

Karácsony Gergely Facebook oldalán elő videóban közvetítették a tüntetést:

Pikó kampányközpontjában szerdán tartott házkutatást és foglalt le két laptopot a rendőrség. Előzőleg a kormánypárti Magyar Nemzet arról írt konkrét bizonyítékok nélkül, hogy Pikóék és a fővárosi ellenzék „csalással, törvénytelen eszközök igénybevételével készül az önkormányzati választásokra”. A lap arra célzott, hogy Pikóék elmentették a jelölt ajánlóíveit aláíró állampolgárok adatait, amit a törvény tilt.

A súlyos vádakat a lap egyetlen fotóra alapozta, amit Pikó kampányfőnöke, Udvarhelyi Tessza osztott meg egy zárt csoportban, ahonnan egy beépített fideszes kiszivárogtatta azt.

A fotón annyi látszik, a kampánycsapat tagjai számítógépeken dolgoznak és a közelükben papírok is vannak. A kampányfőnök a házkutatás után határozottan cáfolta, hogy az íveken szereplő adatokat rögzítették volna. Csak összeírták, kinek hány darabot adtak eredetileg az ívekből, azok közül ki mennyit juttatott vissza és mennyi van még nála, illetve hogy kinek adta át azokat. Az ívekkel ugyanis szigorúan el kell számolni és büntetés jár azért, ha nem stimmel a mennyiségük.

Kapcsolódó: Házkutatást tartanak Pikó András kampányirodájában

Pikó András kampányfőnöke: a szabályoknak megfelelően kampányolnak

(Fotók: Zóna)