A kormány törvénymódosítással akadályozná az ellenzéki képviselők munkáját

Több kormánypárti képviselő módosító javaslatot nyújtott be Kövér László házelnöknek az Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő egyes törvényekhez.

A törvénymódosító javaslatnak a tárgyalási rend fenntartását és az Országgyűlés ülésein a fegyelmi jogkört tárgyaló pontja jelentős szigorításokat tartalmaz a hatályos törvényhez képest.

A jövőben például az olyan akciók, mint Hadházy Ákos táblamutogatása, akár félévnyi fizetésmegvonással is járhatnak.

A házelnök lényegében egyedül dönthet majd arról, hogy kitiltsa a Parlament épületéből a képviselőket.

Arról, hogy a Fidesz kifejezetten Hadházy Ákos októberi táblás akciója miatt módosítani akarja a törvényt, már korábban is lehetett tudni. Kocsis Máté egy sajtótájékoztatón azt mondta a javaslatról, hogy szerinte gátat kell szabni az ilyen akcióknak, mielőtt abból „gyakorlat lenne.”

A törvény ilyen mértékű szigorítása abból a szempontból is érdekes, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága már számos alkalommal a megbüntetett ellenzéki képviselőknek adott igazat Kövér László házelnökkel szemben, pedig az még a korábbi törvénykezés alapján történt. A szigorítást követően várhatóan további büntetésekre számíthat a házelnök Strasbourgtól, amiket aztán a magyar államnak kell megfizetnie.

A javaslatra Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő Facebook-bejegyzésben hívta fel a figyelmet. Úgy kommentálta a lépést, hogy „a kormánypárti képviselőknél kicsit elgurult a gyógyszer”. Szabó szerint a javaslatban „jóformán csak a kitilt, betilt, elvon, letilt, kizár kifejezések ismétlődnek”.

DK: az országgyűlési törvény módosítása újabb lépés a diktatúra felé

A Demokratikus Koalíció a parlamenti rendszer megszüntetése és a diktatúra kialakítása felé tett újabb lépésként értékeli az országgyűlési törvény javasolt módosítását.

A DK frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kormánypárti politikusok által benyújtott indítvány alapján a házelnök vagy a levezető elnök politikai értelemben “élet-halál urává válik”. A képviselőket akár hónapokra ki lehet tiltani az Országgyűlés és a Képviselői Irodaház épületéből, amivel lehetetlenné tehetik a munkájukat – hangsúlyozta Arató Gergely.

Kiemelte, büntethetővé válik minden olyan tevékenység, amivel az ellenzék eddig felhívta a figyelmet a Ház “antidemokratikus gyakorlatára”, egy sima bekiabálásért is súlyos büntetést kaphatnak a képviselők.

Az indítvány jelképes pontja, hogy megszünteti a képviselőknek azt a rendszerváltozás idejéből származó jogosítványát, hogy szabadon beléphessenek bármely közintézménybe és ellenőrizzék az ott folyó munkát. A Fidesz ezzel világossá teszi, hogy a kormány a demokratikus választói kontroll fölé helyezi magát, nem kér a nép és a nép képviselőinek az ellenőrzéséből – jelentette ki Arató Gergely.

Ez egy “pofa be!” törvény, a Fidesz az ellenzéki képviselők jogainak korlátozásával akar bosszút állni, mert a szavazók az önkormányzati választáson számos városban “piros lapot mutattak a korrupciónak és az úrhatnám hatalomgyakorlásnak” – fogalmazott. Szerinte elsősorban nem a képviselők jogai csorbulnak, hanem azoké a választóké, akik odaküldték őket az Országgyűlésbe.

Arató Gergely jelezte, levélben keresték fel az ellenzéki pártokat, akiknek azt javasolják, hogy közösen lépjenek fel az összes lehetséges fórumon az előterjesztés ellen. Hozzátette, hogy ez önmagában kevés, mert szükségük van a szabadságszerető magyarok támogatására is.

Kérdésre válaszolva azt mondta, csak kedd reggel látták a törvényjavaslatot és még nem fejezték be annak elemzését, ráadásul a többi párttal közösen akarják kialakítani a stratégiájukat. Abban azonban biztos volt, hogy nem csak a hazai és nemzetközi jogi eszközöket használják majd, de lesznek utcai demonstrációk és más típusú tiltakozások is.

Újabb kérdésre azt felelte, a képviselők eddig szabadon beléphettek a közintézményekbe és bármikor kérhettek információt. Most csak előzetes egyeztetés után lehet majd információt kérni, ami azt jelenti, hogy a politikusok semmilyen érdemi információt nem kapnak majd a közintézményektől – tette hozzá.

MSZP: elfogadhatatlan a képviselők korlátozása

Az MSZP elfogadhatatlannak tart minden szigorítást, amely tovább korlátozza a képviselők szabad véleménynyilvánítását és a végrehajtó hatalmat ellenőrző jogosítványait, ezért egyeztetne a többi ellenzéki erővel, hogy az ügyben közösen lépjenek fel – közölte a párt elnök-frakcióvezetője.

Tóth Bertalan közleményében úgy fogalmazott: “Kövér László, az Országgyűlés elnöke és a Fidesz nem bírta lenyelni a gyalázatos rabszolgatörvény elleni összellenzéki fellépést, a bosszú először statáriális eljárásokban és büntetésekben, most pedig a képviselők jogkorlátozásban ölt testet.”

Az önkormányzati választásokon “elszenvedett súlyos vereséget” követően még arról szóltak a hírek, hogy az állampárt önvizsgálatot tart, visszább vesz az “arcából”, de ez a törvényjavaslat azt bizonyítja, hogy a Fidesz semmit nem tanult – tette hozzá.

Tóth Bertalan szerint ha máshonnan nem, a magyar történelemből tudhatná a Fidesz, hogy “antidemokratikus kormányzásra” és hatalomgyakorlásra csak kemény válaszok születhetnek, így a választók csaknem felének képviseletét ellátó politikusok jogainak korlátozására is megfelelő válasz érkezik majd.

Kocsis Máté: A parlamentben ocsmány beszédnek, rendbontásnak nincs helye

A parlamenti képviselőkre vonatkozó fegyelmi szabályok szigorítására tett javaslatot a Fidesz-KDNP – közölte a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője sajtótájékoztatóján.

Kocsis Máté a parlamentben az elmúlt időszakban történt “példátlan durvaságokkal” indokolta az országgyűlési törvény módosítását, megengedhetetlennek nevezve az ellenzék “vadabb” képviselői által tanúsított magatartást. Megemlítette a tavaly december 12-i ülésnapot – amikor ellenzéki képviselők megakadályozták, hogy a levezető elnök elfoglalja helyét a pulpituson, majd a továbbiakban is zavarták az ülést -, valamint Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő két héttel ezelőtti viselkedését, amikor trágár szavakat tartalmazó táblát emelt fel az ülésteremben.

A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: az Országgyűlésnek meg kell adni a kellő tiszteletet, a parlamentben az ocsmány beszédnek, rendbontásnak nincs helye.

A politikus hozzátette, a magyar parlamentben az eddigi tiszteletdíj-csökkentéseknek elhanyagolható volt a visszatartó erejük, az érintettek “mellényzsebből kifizették”.

Ezért most azt javasolják általános szabályként, hogy az eddigi tiszteletdíj-csökkentések mértékét a 12-szeresére emeljék, remélve, hogy ennek nagyobb lesz a visszatartó ereje. Így például azt a rendbontást, amit eddig a képviselői havi tiszteletdíj egyharmadának elvonásával büntettek, azt ezentúl maximum 4 havival lehet. Amit eddig egy havi csökkentéssel szankcionálhattak, annak ezentúl 6 havi tiszteletdíj-elvonás lesz a felső határa, de ez akár meg is duplázódhat – ismertette, jelezve, hogy így akár több millió forintos büntetések is lehetnek majd.

Ha például ellenzéki képviselők még egyszer megpróbálják megakadályozni a parlament rendes működését, és erőszakosan elállják a levezető elnök útját, akkor 6 havi tiszteletdíjukat is “elbukhatják”. Vagy ha Hadházy Ákos még egyszer felemeli ocsmány szavakat tartalmazó tábláját, akkor 4 havi tiszteletdíját vonják meg – fejtette ki Kocsis Máté, úgy fogalmazva: “fizetni fog, mint a katonatiszt”, mert az Országgyűlés nem cirkusz vagy állatkert, az pedig kifejezetten káros lenne, ha az ellenzék által a parlamentben bemutatott agresszió mintává válna a társadalomnak.

Hozzáfűzte: a “notórius bekiabálók”, akik “képtelenek uralkodni az indulataikon” – példaként említette a Párbeszédből Szabó Tímeát és Tordai Bencét, valamint a DK-ból Arató Gergelyt és Vadai Ágnest – fél-egy havi tiszteletdíj-csökkentésre számíthatnak.

A törvényjavaslatot kritizáló Arató Gergelyről azt is mondta: éppen ő tiltakozik, aki képtelen normális ember módjára viselkedni az Országgyűlésben. A DK-s politikus szavaira a frakcióvezető úgy reagált: a törvény egyrészt érvényesíteni fogja a fokozatosság elvét, másrészt nem elhallgattat, hanem kulturált mederbe tereli vissza az ellenzéki magatartást. Aki pedig úgy viselkedik, ahogyan az egy parlamentben elvárható, annak nincs mitől tartania – hangoztatta.

Kocsis Máté közölte: a törvény azt is rögzíti majd, hogy az Országgyűlés tisztségviselői – köztük az alelnökök és a jegyzők – is részesei a rendfenntartásnak.

Változtatnak az állam ellenőrzésére vonatkozó képviselői jog gyakorlásán is – mondta -, mert gátat szeretnének szabni annak, hogy képviselők az igazolványukat lobogtatva, nyilvánvalóan provokatív szándékkal rontanak be állami szervek épületébe.

Az új rendelkezés úgy szól, hogy az állami szervek továbbra is kötelesek a képviselőket támogatni megbízatásuk ellátásában, és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást meg kell adniuk. A képviselő azonban csak előzetesen egyeztetett módon kérhet majd tájékoztatást a közigazgatási szervektől, közintézményektől. “A képviselői jog nem a bárhová berontás joga” – fogalmazott a Fidesz politikusa.

Kérdésre arról a paragrafusról is beszámolt, amely szerint fizikai atrocitás esetén 60 napra is kitiltható egy képviselő a Parlament épületéből, de megbízott útján ebben az esetben is gyakorolhatja képviselői jogát. Reményei szerint azonban ezt a kitiltási szankciót sosem fogják alkalmazni, mert ez arra vonatkozik, ha például egy képviselő “sebet ejt” egy másikon. (Mérce, MTI)

Kapcsolódó: Botrányokkal kezdődött a parlament ülésszaka

Kövér szerint a fékek és egyensúlyok rendszere hülyeség