A kormány többet költ a sportakadémiákra, mint a tudományosra

Lehet, hogy pont ezért volt fontos Orbánéknak  a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) megcsonkítása. Jövőre már háromszor többet költenek sporttámogatásra, mint kutatásokra.

A 2020-as költségvetés egyik nagy vesztese a Magyar Tudományos Akadémia. Míg a köztestület idén még 103,6 milliárd forintból gazdálkodhat, addig jövőre – a kutatóintézetek elvonása és projektek kifutása miatt – már csak 17,1 milliárd forint jut rá. Az MTA így jövőre az adófizetők pénzéből már kevesebbet kap, mint a kormány által kedvelt sportakadémiák.

Ha a sport teljes támogatását vetjük össze a kutatási kiadásokkal, akkor az látszik, hogy alapkutatásokra az idei 99,1 milliárd forint után jövőre 112,1 milliárd forint jut. Ezzel szemben a költségvetésből közvetlenül sport- és szabadidős tevékenységek támogatására 2020-ban már 320,9 milliárd forint közpénz jut. Ráadásul emellett a kedvezményezett sportegyesületek és akadémiák évről évre egyre több taotámogatást is felszívnak – ahelyett persze, hogy a többi adóbefizetéshez hasonlóan ez az összeg is a költségvetésbe kerülne. (Népszava)