A kormány titokban létszámstopot rendelt el, sokan elveszthetik a munkájukat

A titokban elrendelt létszámstop miatt nehéz helyzetbe kerültek azok, akik a korábban meghirdetett állásokra sikeresen jelentkeztek és ezért felmondtak eddigi munkahelyükön.

Az Index megtudta, hogy a kormány augusztus 14-én egy azonnal érvénybe lépő titkos határozatot  küldött a közigazgatási intézmények vezetőinek és a minisztereknek arról, hogy visszavonásáig nem lehet felvenni embereket.

Az ügy előzménye, hogy a kormány tavaly nyáron létszámstopot hirdetett a közigazgatásban, a kormányzati igazgatásról szóló, idén márciusban életbe lépő törvény (KIT) értelmében azonban ismét fel lehetett venni embereket. A jogszabály szerint, ha március 1-től hat hónapig nem töltik be az álláshelyet, akkor az elvész. Ennek értelmében a minisztériumok és közigazgatási szervek úgy tervezték, hogy szeptember 2-ig vehetnek fel embereket.

Kiírták az álláspályázatokat, lezajlottak az állásinterjúk, kiválasztották az embereket, és sokan úgy tervezték, hogy majd szeptember elején munkába állnak, addig például felmondási idejüket töltik. Sokan abba a helyzetbe kerültek, hogy fölmondtak a munkahelyükön, most pedig várják, hogy mi lesz.

Az intézményvezetőknek kivételes esetben mentesítési kérelmet adhatnak be. Ennek elbírálásáról a kormány dönt…

(Kiemelt kép: illusztráció)