Frissítve!!! A fideszes többség megszavazta a Tudományos Akadémia szétverését

A fideszes kétharmad szavazatával elfogadta a parlament azt a törvényt, amely jelentősen csorbítja a Magyar Tudományos Akadémia szabadsága. Délután ezért tüntetés lesz az MTA székházánál.

A parlament mai ülésén a jelenlévő képviselők 131 igen szavazattal, 53 nem szavazattal és  3 tartózkodással megszavazták az MTA-törvényt.

A törvény arról szól, kiszervezik az MTA kutatóintézeteit. „A kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról” címet viselő törvényjavaslat lényege az, hogy létrehozzák az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot (ELKH), ami az MTA-tól leválasztott kutatóintézetekből épülne fel.

AZ ELKH működtetéséért egy Irányító Testület lesz a felelős, ahová a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium és az MTA delegál 6-6 tagot, a testületi elnököt közösen jelölik ki. A tagokat és az elnököt egyaránt a miniszterelnök nevezi majd ki. Az ELKH működéséhez az MTA vagyontárgyait, központi adminisztrációjának egy részét, valamint nyertes pályázatait és ösztöndíjait használják fel, vagyis jelentősen csorbul az MTA autonómiája. (hvg.hu, Mérce)

További fontos döntések a parlamentben >>>

Frissítve!!! Délután több százan, köztük az Akadémia dolgozói és tagjai tüntettek

A tüntetésen egyebek között hangosan felolvasták az MTA-törvényt megszavazó képviselők nevét, az MTA székházával szemben álló Széchenyi-szobrot pedig letakarták egy fekete lepellel. A Mérce élőben közvetített a demonstrációról:

(Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor)