A fideszes parlamenti többség Handó helyett az OBT-t marasztalta el

Kormánypárti szavazatokkal elutasította a parlament az Országos Bírói Tanács javaslatát, és nem fosztotta meg tisztségétől Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét.

Az OBT levelét személyi javaslatként kezelték, ezért a plenáris ülésen vita nem folyhatott róla, csak szavaztak. Pénteken az igazságügyi bizottság tárgyalta meg a levelet, és többségi szavazással úgy döntött, hogy nem javasolja az OBH-elnök leváltását. Az indítványt 120 nem és 54 igen szavazattal szavazták le.

Az Országos Bírói Tanács azért tartja szükségesnek Handó Tünde leváltását, mert önkényesen eredménytelenné nyilvánít sok bírói és bírósági vezetői pályázatot, hogy aztán megbízott vezetőt ültethessen oda, aki egy idő múlva, ott is marad. Az OBT nem tudja megfelelően ellátni az Alaptörvényben írt felügyeleti feladatát, az OBH elnöke egyes feladatköreit jogállami kontroll nélkül gyakorolja.

A fideszes többségű bizottság álláspontja szerint azonban “az OBT-nek az OBH elnökét érintő kifogásai nem állják meg a helyüket”.

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága az OBT-t vádolta meg Alaptörvény-sértéssel, mert a testület “határozatának meghozatalában legalább két olyan OBT tag is részt vett, akik korábban eredménytelenül pályáztak magasabb bírói álláshely, illetve bírósági vezetői pozíció betöltésére, és legalább egy tag az OBH elnökével szemben bírósági eljárást is indított”, ezért ők elfogultnak tekinthetők. (hvg.hu)